Hautakankaan vesihuoltotyö alkuun viemärikuvauksilla ja väliaikaisia vesijohtoja rakentamalla – vesikatkot jäävät lyhyiksi

Viemärikuvaaja Jani Juntunen (vas.) ja pesumies Juuso Niinistö Eerola-yhtiöistä tekevät tiivistä yhteistyötä putkensisäisten näkymien tallentamiseksi. Ensin pesu, sitten kuvaus. Kameravaunuja on mukana ainakin kolmea eri kokoa eripaksuisiin putkiin, edessä asvaltilla Hautakankaalla käytetty. Kuva: Anne Kotipuro.

Oriveden kaupungin tekniikka- ja ympäristöpalvelukeskus aloitti viime viikolla vesihuollon saneeraustyön Hautakankaantiellä, Petäjätiellä sekä Taivalpolulla. Vanhat vesijohto- ja jätevesiviemärilinjat uusitaan kesän aikana. Valmista tulee lokakuuhun mennessä.

– Hautakankaan alueen vesi- ja viemäriverkosto on tosiaan aika iäkästä. Vesijohdot ovat asbestisementtiputkea, joka saattaisi kestää hyvinkin vielä 50 vuotta, mutta kun viemärit ovat betonia ja elinkaarensa loppupuolella, uusitaan vesijohdot samalla kaivamisella, kertoo työmaamestari Jyrki Ahlgren kaupungilta.

Ihan ensiksi tehdään väliaikaisia vesijohtoja kiinteistöihin, jotta vedentulo asukkaille turvattaisiin koko ajan. Vesikatkot jäävät näin lyhyiksi, enintään puolen tunnin mittaisiksi. Niistä kerrotaan toimittamalla ilmoituslappuja postilaatikoihin, mahdollisuuksien mukaan jo edellisenä päivänä.

– Sitten sujutetaan viemärit eli laitetaan niiden sisään uudet putket, uusitaan viemäriputkien väliset kaivot ja lopuksi tehdään uusi vesijohto, kuvailee Ahlgren urakan työvaiheita.

 

Viemärikuvaaja Jani Juntusen toimisto on rakennettu autoon. Täältä hän seuraa kuvausvaunun menoa ja tallentaa sen kuvaamia näkymiä etänä. Kuva: Anne Kotipuro.

Viemärikuvauksilla työ alkuun

Tässä vaiheessa ovat myös viemäreiden kuvaukset menossa. Niitä sisältä päin kuvatessa nähdään, onko viemäreissä oksia eli sivuliitoksia linjaan. Niitä on rakennettu siihen aikaan, kun kaikkea ei vielä laitettu paperille yhtä tarkkaan kuin nyt.

– Sen takia urakoissa tulee aina paljon yllätyksiä. Nykypäivänä kaikkiin kiinteistöliittymiin on oltava tarkistuskaivot, työmaamestari lisää.

Löydänkin Hautakankaantien eteläpään alamäestä viemärikuvaaja Jani Juntusen sekä viemärien pesua hoitavan Juuso Niinistön. Työ etenee niin, että ensin Niinistö pesee paineella viemärilinjat puhtaaksi hiekasta ja töhnästä. Sen jälkeen Juntunen laskee kameravaununsa etenemään pitkin linjaa.

Autossaan hänellä on toimisto, jonka näyttöä seuraamalla kuvaaja etäohjaa kameravaunua. Kaapelia on käytettävissä 300 metriä, ja sen loputtua vaunu kutsutaan takaisin. Näin edetään pala palalta. Nyt sattui viemäriputkessa olemaan niin jyrkkä mutka, ettei vaunu siitä taivu, joten Juntunen joutuu ajamaan sen seuraavasta aukosta takaisin päin.

Koko alueen kuvauksen Juntunen saanee hoidettua parissa työpäivässä. Eerola-yhtiöiden Pirkanmaan kuvausyksikön tukikohta on Ylöjärvellä, jonne miehet kuvausten jälkeen palaavat suunnatakseen heti seuraavaan kohteeseen.

Viime vuonna vastaava vesihuoltosaneeraus toteutettiin Vuohenrannassa ja Riihitiellä. Nämä projektit tehdään kaupungin omana työnä. Töissä on ulkopuolisen urakoitsijan kaivinkone ja yleensä kolme omaa miestä kaupungilta. Enempää heitä ei Ahlgrenin mukaan olekaan, joten työn alle voidaan ottaa vain yksi alue kerrallaan. Heinäkuussa työmaa on kaksi viikkoa kiinni miehistön lomien takia.

– Ja seuraavana vuonna uusitaan sitten tietkin. Monttuja tulee näissä töissä aina, mutta annetaan maa-ainesten ensin painua talven yli, Ahlgren kertoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?