50 vuotta sitten: Eläkeläiset kurssilla Oriveden Opistolla

Oriveden Opiston jumppa, vanha vuosikerta
Aamuverryttely kuului kurssilaisten päivittäiseen ohjelmaan. Voimistelua johtaa op. Lea Kankainen.

Oriveden Opiston ja Kansanvalistusseuran yhteistoimin järjestämät eläkeläisten kurssit saivat odotettua vilkkaamman osanoton. Kursseilla oli mukana runsaat sata eläkeläistä ja myönteisten kokemusten perusteella toimintaa tullaan jatkamaan.

Kurssin tarkoituksena oli vaihtelun, virkistyksen ja virikkeiden antaminen eläkeläisille tai eläkeiässä oleville. Myös yhteisiä ongelmia pohdittiin asiantuntijoiden johdolla, yhdessäolon lomassa.

Kurssit alkoivat keskiviikkona 20.5. tervetuliaiskahville. Kurssilaiset toivotti tervetulleeksi Orivedelle rehtori Paavo Suvanto selostaen kurssin tavoitteita. Avajaispäivänä tri Tellervo Suvanto puhui aiheesta ”Romutammeko sanan vanhus”. Myös tutustumisillanvietto oli ohjelmassa. Torstaina tarkasteltiin iän mukanaan tuomia ongelmia, psykologin puheenvuoron merkeissä. Osallistumista, oppia ikä kaikki ja aihetta tarvitaanko minua? tarkasteli Vanhainsuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja rovasti Verneri Louhivuori. Musiikkia sanoin ja sävelin esitteli Klemetti-Opiston vararehtori Jukka Kankainen.

Perjantaina tutustuttiin Oriveden kuntaan ja kuunneltiin Kansaneläkelaitoksen puheenvuoroa. Illalla oli vuorossa Liisa Majapuron lausuntailta.

Oriveden Opisto, Väinö Linna
Kirjailija Väinö Linna keskustelemassa eläkeläisten kurssin osanottajien kanssa luentotauolla.

Lauantaina olivat kurssin vieraana fil. lis. Aarne Laurila, joka puhui ”Maailmasta missä elämme” ja kirjailija Väinö Linna, joka kertoi ”Mitä maailmassa tapahtuu”. Iltapäivällä vierailtiin Tampereella ja seurattiin ”Kaktuksenkukan” esitystä Pikkuteatterissa. Sunnuntaina tutustuttiin Paltanmäen kotiseutumuseoon ja osallistuttiin jumalanpalvelukseen Oriveden kirkossa. Illalla tait. Nandor Mikola kertoi ja näytti miten akvarelli syntyy. Kurssi päättyi maanantaina keskusteluun kurssin antamista myönteisistä kokemuksista.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 28.5.1970. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment