Taloudellinen tilanne painaa vaakakupissa: uimahallin aukioloaikoja ei lisätä

Elämänlaatulautakunta ei puolla uimahallin aukioloaikojen pidentämistä. Hallin käyttömahdollisuudet monipuolistuvat kuitenkin syksyllä, kun tavallisten ryhmien rinnalle otetaan käyttöön virtuaalijumpat. Kuva: Oriveden Sanomien arkisto

Orivesi ei aio pidentää uimahallin aukioloaikoja. Elämänlaatulautakunnan mukaan kaupungin vallitsevassa taloustilanteessa uimahallin käytön mittava muuttaminen ei ole taloudellisesti järkevää tai edes mahdollista.

Lautakunta käsitteli viime viikolla aukioloaikojen pidentämisestä ajavaa kuntalaisaloitetta ja totesi sen loppuunkäsitellyksi. Aloitteessa esitettiin, että uimahalli olisi auki joka päivä kello 7-20 välisenä aikana, jolloin halli palvelisi paremmin esimerkiksi vuorotyötätekeviä orivesiläisiä.

Helmikuussa alussa jätetyn kuntalaisaloitteen allekirjoitti yhteensä 185 henkilöä. Heistä 76 vahvisti kotikunnakseen Orivesi.

Määrärahat eivät riitä työtuntien lisäykseen

Elämänlaatulautakunta toteaa, että tällä hetkellä uimahalli tarjoaa pienen kaupungin tarpeeseen hyvät harrastusmahdollisuudet kohtuulliseen hintaan.

Uimahallin toiminnassa on kokeiltu sunnuntain aukioloaikoja sekä arkipäivänä kokopäivän ja osapäivän aukioloa. Tilastojen valossa aukioloajat eivät ole vaikuttaneet uimahallin käyttömääriin merkittävästi kumpaankaan suuntaan.

Kymmenen vuoden kävijäseurantajakson perusteella hallin käyttötarpeet todetaan olevan jo vakiintuneella tasolla. Lisäksi hallin fyysiset ominaisuudet eivät välttämättä riittäisi vastaamaan lisääntyvän käyttömäärän tuomiin vaatimuksiin. Kustannuslaskennallisesti yksi käyttökerta maksaa kaupungille 9,75 euroa.

Lautakunta huomauttaa, että työaikasuunnittelun näkökulmasta aloitteessa esitetyt pidennetyt aukioloajat vaatisivat päivittäin 14 tunnin henkilöresurssin uinninvalvontaan sekä lipunmyyntiin. Tämä tarkoittaisi 98 tuntia aukioloa viikossa.

Seitsemänä päivänä avoinna olo tulisi vaatimaan 1-2 henkilötyövuotta lisää kokoaikaiseen kiinnitettyyn henkilöstöön sekä sitoutettua sijaisresurssia, johon uimahallin määrärahat eivät tällä hetkellä riitä.

Uimahallin toiminta on suurelta osin riippuvainen myös tällä hetkellä avoinna olevasta lipunmyynti- ja kahviotoiminnan kilpailutuksesta. Elämänlaatulautakunta vahvistaa hallin toiminta- ja aukioloajat kesäkuun kokouksessa tarjouskilpailun päätyttyä.

Kuntalaisaloitteessa esitetty toive virtuaalisen palvelun hankkimisesta uimahalliin sai lautakunnalta vihreää valoa. Lautakunta kertoo, että virtuaalijumppalaitteistosta on esitetty tarjouspyyntöjä ja virtuaalijumpat otetaan uimahallissa käyttöön syyskaudelta 2020 alkaen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?