4H:n Reilu Teko -säkkikeräyksessä tehdään ympäristötekoja – yli puolet lannoite- ja siemensäkeistä palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi

Jotta kierrätykseen meneviä muovisäkkejä olisi helpompi kuljettaa, ne on sidottava käsiteltävän kokoisiksi nipuiksi. Vähän naruakin tähän tarvitaan, tietävät keräämisessä vuosikymmeniä apuna olleet 4H-nuoret. Kuva: Mikko Käkelä

Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen 4H-järjestön Reilu Teko -keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi tai muuten turvallisesti kiertoon. Kerätty määrä, lähes 70 prosenttia säkeistä, ylittää reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen.

Viljelijöiden toivotaan toimittavan säkit niille varattuun keräyspisteeseen. Keräyspiste Orivedellä on Oripohjan viljavaraston piha-alueella, Teollisuustie 19. Lannoitesäkkejä voi toimittaa Oriveden keräyspisteeseen 18. toukokuuta lähtien, mutta viimeistään 12. heinäkuuta.

Orivedelle tuotujen säkkien määrä on myös ilmoitettava Oriveden 4H-yhdistykseen mielellään tekstiviestillä tai sähköpostilla osoitteeseen 4hpihapalvelu.orivesi@4h.fi. Oriveden 4H-yhdistyksessä säkkikeräyksestä vastaa pihapalvelun johtaja Juho Niemi.

Entiseltä Längelmäen alueelta voi viedä lannoitesäkkejä myös Jämsään Auvilantien jätekatoksen luona olevan parkkipaikan reunalle elokuun alkuun mennessä. Juupajoella ei ole omaa lannoitesäkkien keräyspistettä, joten sieltä säkit toivotaan toimitettavan joko Orivedelle tai Jämsään. Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä kierrätykseen.

Ihan mitkä tahansa säkit eivät käy

Keräykseen voi jättää Yaran 25 kilon, 40 kilon, 650 kilon ja 700 kilon lannoitesäkit ja lannoitelavojen suojahuput. Lisäksi keräykseen kelpaavat Hankkijan, Lantmännen Agron, Lantmännen Feedin, Raisioagron ja Tilasiemenen siemenviljasuursäkit sekä Hankkijan rehusuursäkit.

Muiden toimijoiden säkkejä ei keräyspisteissä voida vastaanottaa, koska he eivät osallistu keräyksen kustannuksiin.

Säkit niputetaan tuttuun tapaan: pienlannoitesäkkejä 49 rullalle käärittynä yhden sisään ja lavahuput 4–6 työnnettynä yhden piensäkin sisään. Suurlannoitesäkkien sisä- ja ulkosäkkiä ei tarvitse erottaa toisistaan. Viisi suursäkkiä niputetaan ja sidotaan muutamalla paalilangan pätkällä tai 5–15 säkkiä sidotaan nostolenkistä napakasti yhteen.

Jos säkissä on jäljellä lannoitetta, kannattaa ravistella säkkiä, mutta muutama lannoiterae ei haittaa.

Keräyksen järjestävät yhteistyössä Oriveden ja Jämsän 4H-yhdistykset, Yara Oy ja Suomen 4H-liitto.

Romumetallinkeräys jatkuu Jämsässä ja Juupajoella. Juupajoen Romumetallinkeräyspiste on Pirttikankaalla, Patalantie 21, kesäkuun ajan. Jämsän Romumetallikeräys siirtyy loppukesään tai syksyyn. Lisätietoja siitä saa Jämsän 4H-yhdistyksestä.

Leave a Comment