Monta syytä juhlaan

Kevään uusien ylioppilaiden nimet selvisivät tiistaina. Oriveden lukiosta ylioppilaaksi kirjoitti tämän kevään poikkeusoloissa 36 nuorta opiskelijaa. Heidän lisäkseen ylioppilastutkinnon suorittamisesta on iloittu myös monissa muissa Oriveden Sanomia lukevien kodeissa.

Valkolakki on juhlimisen arvoinen suoritus. Se on sitä myös koronakeväänä, vaikka yhteisiä ylioppilasjuhlia lukioissa ei voidakaan järjestää. Ylioppilaaksi valmistuminen on nuoren elämässä piste yhdelle pitkälle etapille, jonka varrelle on mahtunut runsaasti iloa, riemua sekä yhteisöllisyyttä. Vuosiin on mahtunut varmasti myös epätoivoa ja epävarmuutta tehdyistä valinnoista. Matka haaveammattia kohti voi nimittäin hidastua, jos ylioppilastodistuksesta ei löydy tarvittavan aineen arvosanaa.

Kevään kirjoitusten koetahtia tiivistettiin eli reaaliaineet kirjoitettiin jo toisella koeviikolla. Koska muutos tehtiin lyhyellä varoitusajalla, on opetus- ja kulttuuriministeriö päättänyt, että kevään ylioppilaskokelailla on mahdollisuus uusia osa kokeista maksutta. Ministeriön vastaantulo on hyvä ja tätä mahdollisuutta moni nuori varmasti hyödyntää.

Juhlat eivät lopu ylioppilastulosten julkistamisiin. Toisen asteen ammatillisesta koulutuksesta valmistuu tänä keväänä vielä hurja määrä nuoria ammattiin. Elämä siis jatkuu, vaikka koronaepidemia koittaa sitä hidastaa.

Leave a Comment