Juupajoen yt-neuvottelut alkanevat ensi viikolla

Juupajoella aloitetaan koko kunnan henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Kunnanhallitus teki asiasta päätöksen maanantai-illan kokouksessaan.

– Päätös oli yksimielinen, mutta siitä käytiin pitkä keskustelu, Juupajoen kunnanjohtaja Jyri Lammela sanoo.

Neuvottelut koskevat noin 60 kunnan työntekijää. Kunnanhallituksen päätöksen mukaan työnantaja harkitsee koko henkilöstön lomauttamista alle 90 päivän ajaksi. Työntekijöiden irtisanomisia tai pysyviä osa-aikaistamisia ei kuitenkaan harkita.

Kunnanjohtaja arvioi yt-neuvotteluiden alkavan todennäköisesti ensi viikon aikana. Ennen neuvotteluiden aloittamista työnantajan täytyy antaa vähintään viisi kalenteripäivää aiemmin kirjallinen neuvotteluesitys.

– Tällä hetkellä en kommentoi mahdollisia neuvoteltavia toimenpiteitä ennen kuin virallinen neuvottelukutsu on lähtenyt matkaan, Lammela toteaa.

Kunnanhallitus valtuutti yhteistoimintatoimikunnan käymään neuvottelut. Toimikunnan muodostavat liittojen edustajat, Juupajoen kunnanhallituksen edustajat ja työsuojelun edustajat.

Kunnanhallitus katsoo yhteistoimintaneuvotteluiden aloittamisen tarpeelliseksi koronavirusepidemian aiheuttamassa tilanteessa. Juupajoen taloudellinen tilanne on ollut vuosia vakaa, mutta kunnanhallituksen tämänhetkisen arvion mukaan virusepidemian vaikutukset näkyvät kunnan taloudessa sekä kuluvana talousarviovuonna että tulevina vuosina.

Vuonna 2020 kunnan tulojen on arvioitu vähentyvän noin 350 000 euroa ja menojen lisääntyvän noin 150 000 eurolla. Arviossa on otettu huomioon myös valtioneuvoston 8. huhtikuuta tekemän linjauksen mukainen tuki kunnille ja sairaanhoitopiireille.

– Arvio kunnan tulojen vähentymisestä perustuu pääasiassa verotulojen pienenemiselle. Lisäksi kunnalta jää maksuja saamatta muun muassa uimahallin ja kuntosalin käyttömaksuista liikuntapaikkojen ollessa suljettuna. Kunnanhallituksen antamassa arviossa on huomioitu myös päivähoitomaksuihin huhti-toukokuussa myönnetyt huojennukset, Lammela taustoittaa.

Kunnanjohtajan mukaan menojen arvioidaan lisääntyvän lähinnä terveydenhuollossa.

–Juupajoella on kiinteähintainen sopimus, mutta tällä hetkellä ei tiedetä tarkasti, millaisia lisäkuluja koronatilanteesta tulee vuoden aikana.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?