”Toivon päättäjiltämme järkeä ja ennakkoluulottomuutta” – lukija toivoo, että tuulivoimapuistoja ei Orivedelle ilmesty

Koronavirus muuttaa maailmaa, tahdoimme me sitä tai emme. Ihmiset muuttavat käyttäytymistään. Matkailu, varsinkin ulkomaan sellainen, vähenee dramaattisesti, kaupungistuminen hidastuu ja kotimainen puhdas luonto alkaa kiinnostaa, mikäli sellaista on ymmärretty ylläpitää.

Kun muutaman kuukauden on viettänyt parvekkeettomassa kerrostaloasunnossa eristyksissä luonnosta tai muista ihmisistä, alkaa mökki tai asunto maaseudulla kummasti kiinnostaa. Etätöistä ja niiden mahdollisuudesta on puhuttu pitkään, mutta vasta pandemian puhjettua etätöihin pystyvät ihmiset pakotettiin hoitamaan työnsä tällä tavalla.

Yllättäen varsin monet ”citymaalaiset” huomasivat tämän laatuisessa pakkotyössä olevan merkittäviä hyviä puolia. Jopa noin puoli miljoonaa suomalaista on ilmoittanut halunsa jatkaa etätöitä niin sanottujen normaaliaikojen palattua. Paitsi ettei tällaisia aikoja enää tule.

Pandemiat tulevat lisääntymään ja ihmisten pitää eristäytyä useammin. Kaikki maat tulevat lisäämään omavaraisuuttaan, kotimainen ruokahuolto tulee arvoonsa, pitkät alihankintaketjut loppuvat jne. Kaikkia töitä ei tietenkään tehdä etänä. Jonkun pitää hoitaa kanssaihmisiä, rakentaa, korjata ynnä muuta

Jos ja kun seuraava pandemia tulee, uskoisin aika monen eristyksiin joutuvan kaupunkilaisen viettävän pakkolomaansa mieluummin ympäristössä, jossa pääsee liikkumaan puhtaassa ja maaseutumaisessa luonnossa.

MTV:n uutisaamussa 20. huhtikuuta haastateltiin Suomen Kiinteistövälittäjien toimitusjohtajaa, Sitran tulevaisuustutkijaa ja Sipoon kunnanjohtajaa. Kaikki kertoivat maaseudun lisääntyneestä vetovoimasta. Erikoisesti maallemuuttajia kiinnostivat maaseutumaisuus, puhdas luonto, joustava kaavoitus, turvallisuus, hyvät yhteydet ja tietenkin halvemmat asunnot.

Ilmastonmuutos on tosiasia ja tarvitsemme päästeetöntä energiaa. Tarkemmin perehtyessä tuulivoima ei ole vähäpäästöistä eikä luontoystävällistä. Tuulivoimalaitokset alentaisivat myös huomattavasti asukkaiden elämänsä kenties tärkeimmän hankinnan, oman kotinsa, arvoa.

Kiinteistöverotulojen toivossa olisi lyhytnäköistä tuhota ympäristömme ja näivettää koko kaupunki. Pidettäköön Orivesi tuulivoimavapaana alueena, kuten tähänkin asti, koska se on paikkakunnan viihtyvyyden ja vetovoiman perusedellytys.

Toivon päättäjiltämme järkeä ja ennakkoluulottomuutta torpata niin sanotut tuulipuistot yhteiseltä kotipaikkakunnaltamme.

Huolestunut, mutta toivossa elävä

Leave a Comment