Taas saa lainata kirjoja! – Juupajoen kirjasto avaa ovensa aineistovarauksia tehneille

Juupajoen kirjasto

Juupajoen kirjastolla tehdään tällä viikolla vielä toimenpiteitä, jotka mahdollistavat aineiston uloslainauksen. Kuva: Juha Jäntti

Juupajoen kirjaston henkilökunta sai maanantai-illalla kuumeisesti odotetun tiedon kirjastoihin liittyvien rajoitustoimenpiteiden lieventymisestä. Valtioneuvosto linjasi, että uloslainaus sallitaan kirjastoissa tästä eteenpäin. Aivan välittömästi Juupajoen kirjaston ovia ei kuitenkaan ole päästy avaamaan.

– AVI:lta tuli tiistaina ohjeet uloslainaamisen järjestelyihin liittyen. Mielelläni avaisin ovet vaikka heti, mutta ennen toimimista on täytynyt saada viralliset ohjeet. Tässä tilanteessa ei ole voinut lähteä sooloilemaan, kirjastonjohtaja Tarja Pyyaho

Pyyaho huomauttaa, että useamman viikon mittainen sulku ei kädenkäänteessä taivu uudenlaiseen, poikkeusolojen asiakaspalveluun.

– Muutokset ja uudet ohjeistukset ovat tulleet vyörymällä, joten asioiden käytännön järjestelyissä menee tovi.

Juupajoella fyysisten aineistojen lainaaminen aloitetaan ensi maanantaina 11. toukokuuta. Etukäteen varatut kirjat voi noutaa kirjastosta arkipäivisin kello yhden ja viiden välillä. Varaukset voi tehdä PIKI-verkkokirjastossa, soittamalla kirjastoon tai lähettämällä kirjastoon sähköpostia.

Vain ennakkoon varattuja aineistoja voi lainata

Osa lainaustoiminnan aloittamiseen tarvittavista toimenpiteistä on vielä työn alla. Esimerkiksi järjestelmään sulkuaikana kertyneet varausjonot on käytävä läpi ja varatut aineistot koottava valmiiksi. Kuluneella viikolla lainaustiskille asennettiin suojapleksi, ja kirjaston lattiaan on vielä tulossa turvaväleistä muistuttava tarroitus.

–Valtioneuvoston lanseeraama uusi termi, uloslainaus, on herättänyt paljon hämmennystä ja kiinnostusta niin kirjastoväen kuin asiakkaiden keskuudessa. Joitakin asiakkaita on käynyt kirjaston oven takana tarkistamassa, onko kirjasto jo auki, ja myös muutamia kyselyitä asiasta on tullut, Pyyaho kertoo.

Käytännössä uloslainaus tarkoittaa, että asiakkaat voivat noutaa varaamiaan aineistoja kirjaston lainaustiskiltä.

–Lainaus tapahtuu ravintoloiden take away -annosten noutamisen tavoin. Sisään kirjastoon, nopea pysähdys tiskillä ja takaisin ulos. Muihin tiloihin asiakkaat eivät pääse oleskelemaan, vaan varausten nouto pidetään nopeana ja rajoitettuna asiointina. Väliaikaisilla tilaratkaisuilla ohjataan ja rajoitetaan asiakkaiden kulkureittejä.

Sulkuajasta huolimatta kirjastotyö ei tauonnut

Poikkeuksellisesta sulkuajasta huolimatta Juupajoen kirjasto ei ole nukkunut Ruususen unta.

–Kirjastolla on tehty kaikkea kokoelma- ja toimistotyötä kuin normaaleina aukioloaikoina, on tilattu ja vastaanotettu uutta aineistoa, vastailtu puhelimeen ja oltu läsnä sosiaalisessa mediassa. Paljon on myös pohdittu ja ideoitu koko PIKI-kirjastojen väen kesken, mitä kaikkea voi tehdä verkkovälitteisesti, Pyyaho kertoo.

Fyysisten kirjojen lainaamisen keskeytyminen ei hänen mukaansa kasvattanut Juupajoella merkittävästi e-aineistojen suosiota.

–Ahkerimmin e-aineistoja ovat lainanneet ne asiakkaat, jotka ovat niitä käyttäneet niitä jo ennen poikkeusaikoja. E-palveluiden käyttämisen sijasta yhteydenotot ovat ensisijaisesti liittyneet siihen, milloin kirjojen lainaaminen on ylipäätään mahdollista. Kirjastokäyntejä on selvästi kaivattu, ja kirjastolla on tärkeä rooli arjen motivoijana ja psyykkisessä huollossa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?