Kaksi metriä

Maan hallitus tiedotti maanantaina, kuinka koronaepidemian vuoksi säädettyjä rajoituksia ryhdytään vähitellen purkamaan. Lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen uutisia kerrottiin jo viime viikolla. Silloin ilmoitettiin, että koululaiset palaavat lukuvuoden kahdeksi viimeiseksi kouluviikoksi lähiopetukseen kouluilleen. Lasten paluu kouluun tarkoittaa monelle perheelle helpotusta arjen pyörittämiseen. Yhtä lailla siihen liittyy myös suuri huoli: onko kouluun palaaminen varmasti turvallista?

Kesäkuun alussa kokoontumisrajoitukset muuttuvat. Kymmenen henkilön sijaan sallittuja ovat enintään 50 henkilön kokoontumiset. Liikuntapaikat, museot, kirjastot ja teatterit saavat avata ovensa, kunhan tiloissa huolehditaan tarvittavista turvaväleistä ja hyvästä hygieniasta. Myös ravintoloiden asteittainen avaaminen aloitetaan kesäkuun alussa.

Vaikka vapautuksia on tulossa, vanhusten ja osan työikäisistä on vielä sinniteltävä nyt jo tutuksi tulleen arjen kanssa. Yli 70-vuotiaiden toivotaan nimittäin yhä edelleen välttävän fyysisiä kontakteja mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi hallitus piti etätyösuosituksen voimassa. Tätä suositusta tarkastellaan uudestaan kesän jälkeen.

Hallituksen lanseeraamassa uudessa normaalissa kehotetaan pitämään mahdollisuuksien mukaan kahden metrin etäisyys toiseen ihmiseen. Se suomalaisilta onneksi onnistuu.

Leave a Comment