Yhteiskoulun kiireisin työ sisäilman laadun parantamiseksi on pohjarakenteiden uusiminen

Oriveden yhteiskoululla sisäilmaongelmia

Yhteiskoulun rakennuksen kiireisin korjaustyö on talon pohjarakenteiden uusiminen alimpien kerrosten huonetiloissa.

Oriveden yhteiskoulun A-rakennus tarvitsee mittavia korjauksia talvella havaittujen sisäilmaongelmien vuoksi. Tekninen lautakunta esittää hankkeen ja sen rahoituksen hyväksymistä kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle.

Kiireellisimmät ensimmäisen vaiheen korjaustarpeet liittyvät rakennuksen kahden alimman kerroksen alapohjarakenteisiin. Rakennus on rakennettu vuonna 1931, ja sitä on korjattu sekä laajennettu useilla eri vuosikymmenillä.

Alapohja on osin maanvaraisella perustuksella ja osin rossipohjainen. Korjaustoimet liittyvät alapohjien rakenteiden korjaustöihin ja ilmatiiveyden parantamiseen ja rossipohjaisen osan ryömintätilan tuuletuksen parantamiseen.

– Teemme pohjarakenteisiin kosteusteknisiä parannuksia, ja parannemme myös tilojen ilmatiiviyttä. Rakennuksessa on ongelmia pohjan kautta maasta nousevan kosteuden ja ilman epäpuhtauksien kanssa, rakennuttajapäällikkö Petri Koivusilta kertoo.

Korjattavien tilojen puulattiat ovat osin alkuperäisiä. Lattiat puretaan, koska niiden alla on eristeinä orgaanisia aineita kuten purua ja puulastua. Nämä mikrobeille alttiit ainekset poistetaan, samoin kuin pohjabetonin päällä oleva bitumieristekin. Korvaavana eristeenä voi olla esimerkiksi vaahtolasieriste, joka ei homehdu eikä kutistu.

Pohjarakenteiden uudistaminen maksaa arviolta 1,3 miljoonaa euroa. Tämä vaihe on tarkoitus tehdä ennen syksyä ja uuden lukuvuoden alkua. Suunnittelun alla on myös toinen vaihe, jossa uudistetaan välipohjien rakenteita. Tämän vaiheen kustannukset ovat noin 700 000 euroa.

Teknisen toimen talousarvion sisällä ei ole mahdollista siirtää jostain muusta kohteesta näin mittavaa rahoitusta yhteiskoulun korjauksiin. Siksi lautakunta esittää, että tekninen toimi saisi tälle vuodelle 1,3 miljoonan euron lisämäärärahan yhteiskoulun ensimmäisen vaiheen korjauksiin.

Kaupunginhallitus käsittelee teknisen lautakunnan esityksen ensi viikolla. Kaupunginvaltuusto pitää remonttiasian vuoksi ylimääräisen kokouksen 11. toukokuuta, jotta korjaustyö voisi alkaa mahdollisimman nopeasti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?