Juupajoellakin soitetaan yli 70-vuotiaille – akuuttia hätää ei ole kohdattu, yksinäisyyttä ja kohtaamisen kaipuuta monellakin

Monen muun kunnan tavoin Juupajoen kunnastakin soitetaan kaikille yli 70-vuotiaille, tiedustellaan kuulumisia ja miten he pärjäävät poikkeusoloissa. Jos avuntarvetta ilmenee, ikäihminen ohjataan avun tai palveluiden ääreen.

Soittokierros alkoi viime keskiviikkona, ja sitä on tekemässä neljä kunnan työntekijää, osa omien töidensä lomassa.

Listassa on kaikkiaan noin 440 nimeä, mutta aviopareille soitetaan yksi puhelu taloutta kohti, joten soitettavia puheluita on kaikkiaan noin 350. Tarkoitus on saada puhelut hoidettua tämän viikon aikana. Ellei numeroa jollekin kuitenkaan ole löytynyt, niitä metsästetään vielä vapun jälkeenkin.

Kokopäiväisesti puheluja soittelee Jonna Sahrakoski, kokki-keittäjä koulukeskukselta. Omia töitään soittojen lomassa tekevät rehtori Lea Nurminen, kouluavustaja Katri Sikiö ja vapaa-aikaohjaaja Piritta Pasuri.

– Aika hyvin on tavoitettu, mutta osa ei vastaa tuntemattomaan numeroon. Muutama kerta koetetaan uudestaan. Numerot haetaan itse nimen ja osoitteen perusteella, kertoo Jonna Sahrakoski.

Kotiin lähetetyssä kirjeessäkin auttavia numeroita

Ennen soittorumbaan ryhtymistä oli yhdessä valmisteltu vähän kysymyspatteria kuulumisten kysymiseen. Soittajilla on käsillä jo aiemmin ikäihmisille kunnasta postitettu kirje, josta tärkeät numerot löytyvät. Jos akuuttia hätää ilmenee, ollaan itse yhteydessä esimerkiksi kotihoitoon, mutta tällaisia tapauksia ei ollut tiistaiaamupäivään mennessä tullut vastaan.

– Ihan hyviä keskusteluja tässä on käyty, lyhyitä ja pidempiä. Ihmiset ovat olleet hyvin positiivisella mielellä. He osaavat elämänkokemuksellaan suhtautua tähänkin tilanteeseen. Toki yksinäisyys saattaa paistaa läpi ja moni toivoo, että saisi tämä loppua jo, Jonna Sahrakoski kertoo.

Tukiverkot ovat kuitenkin Jonnan mukaan valtaosalla kunnossa. Lapset ja lastenlapset ovat käyneet asioita hoitamassa ja heistä pidetään hyvin huolta.

– Puheluita vanhuksille on tullut Mäntänvuoren Terveydeltäkin, ja he saattavat todeta, että kylläpäs nyt soitellaan. Ja kyllä huijaussoittojakin osataan varoa, Jonna on havainnut.

Myös Lea Nurminen on saanut hyvän vastaanoton, ja ihmiset ovat olleet mielissään soitosta. Eniten koronatilanteessa harmittaa kanssakäymisen puute ja se, ettei näe ystäviä ja tuttuja.

Soittaessa ei katsota kelloa, vaan kuunnellaan rauhassa, jos tarvetta tuntuu olevan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?