Urheiluseuroissa pitää suunnitella jo tulevaa, vaikka poikkeustilan tuoma epätietoisuus painaa

OrPon ottelusta
Talvella pelattavien lajien sarjat päättyivät koronaepidemian tuoman poikkeustilan vuoksi pahasti kesken. LiigaOrPon taholla on tulevan kauden joukkueen rakentaminen jo pitkällä.

 

Urheiluseurojen toiminta on pysähdyksissä koronaepidemian vuoksi. Kesälajien uhkana on ottelusarjojen ja kilpailutoiminnan lykkäys tai jopa peruuntuminen. Muissa lajeissa katseet kääntyvät toiveikkaina syksyä kohden. Yhteistä kaikille on se, että tulevia on suunniteltava poikkeustilan tuomasta epävarmuudesta huolimatta.

 

Tuisku

Jalkapalloseura Tuiskun väki oli vielä jokunen viikko sitten valmistautumassa kevään tuloon ja ulkopelikauden alkuun. Talvi oli kulunut sisätreeneissä ja futsal-peleissä.

Nyt kaikki sarjapelit on toistaiseksi jäädytetty. Tuisku on kuitenkin ilmoittanut joukkueensa eri sarjoihin normaaliin tapaan. Jos rajoitukset helpottuvat riittävästi, joukkueilla on heti valmius aloittaa yhteistreenit ja sarjaottelut.

– Kyllähän nyt olemme ihan nollilla kaiken toiminnan suhteen. Porukalla ei voi tehdä mitään, ja pelaajat keskittyvät yksilöharjoitteluun, joka on isossa roolissa juuri nyt. Ikävä tilanne tämä on kaikkineen, seuran puheenjohtaja Ville Erkkilä harmittelee.

Tuisku toimii harjoittelun osalta Palloliiton ohjeiden mukaan. Yhteisiä harjoituksia ja muita kokoontumisia ei voi järjestää. Erkkilä käy viikoittain tutkailemassa, miten ohjeita noudatetaan Rovastinkankaan tekonurmikentällä.

– Aina siellä joku on potkimassa palloa. Suurin määrä, jonka olen nähnyt siellä näinä aikoina, on 14 ihmistä. He olivat silloin hienosti jakaantuneina eri puolille kenttää, niin että turvavälit olivat kunnossa.

Erkkilällä oli tarkoitus aloittaa kevään myötä naperofutistoimintaa 3–5-vuotiaille. Tämä uusi avaus joutuu nyt odottamaan.

Jos tilanteesta etsii jotain hyvää, kaupunki aikoo tehdä remonttia Pappilan kentän osalta. Nyt on sille sopiva aika, koska pelaaminen ei olisi muutenkaan mahdollista.

– On tässä nyt myös aikaa paneutua toimintamme kehittämiseen. Olemme Palloliiton laatujärjestelmän alaisia, ja päivitämme omia valmiuksiamme sen suhteen.

Tuiskun jäsenmäärä on ollut kovassa kasvussa sen jälkeen, kun kaupunkiin tuli tekonurmi vuonna 2015. Nyt mennään 300 jäsenen lukemissa. Toiveissa on, että väki pysyy mukana tilanteesta huolimatta.

– Pitää kuitenkin muistaa, että ihmisten terveys on epidemian aikana kaikkein tärkeintä. Urheilu on kuitenkin vain urheilua. Tilanne on seuralle ja harrastajille ikävä, mutta se ei ole nyt suurin huolenaihe.

 

OrPo

Seuratoiminnan pysähdys on saanut Kalle Uotilan miettimään OrPon puheenjohtajana, voiko seura periä jäsenmaksuja, kun niille ei ole nyt tarjolla vastiketta.

– Kukaan ei ole tehnyt tästä mitään numeroa. Olisi ymmärrettävää, että tilanne mietityttäisi ainakin niissä perheissä, joista useampikin perheenjäsen kuuluu seuraamme. Toisaalta moni ehkä haluaa tukea seuraa tässä tukalassa tilanteessa.

Tulopuolen rakentaminenkin on nyt jäissä. Tukijoiden hankkiminen olisi hankalaa, koska seura ei nyt pysty tarjoamaan rahalle mitään takuuvarmaa vastinetta.

OrPon toiminta on nyt melkein kokonaan pysähdyksissä, koska kaikki liikuntatilat ovat suljettuina.

– Nuoriso ja aikuisetkin ovat aika liikkumattomassa tilassa, ja sekin on terveyden kannalta huono juttu, Uotila arvioi.

Kesä on seuralle sisulisäkisojen ja aikuisten kansallisten yleisurheilukisojen aikaa. Iltarastit ovat suunnistuspuolella koko kesäkauden jatkuvaa toimintaa.

Iltarastit pyörivät poikkeustilankin aikana, mutta totutusta poikkeavalla tavalla. Maastoon on mahdollisuus mennä kullakin viikolla useana päivänä. Kartta lunastetaan erikseen. Suunnistaja valitsee, minkä radan aikoo juosta ja minä päivänä.

Ulkolajien yksilöurheilijat pystyvät vähitellen harjoittelemaan täysipainoisesti, kun kevät etenee. Juuri näinä aikoina parhaat yleisurheilijat ovat yleensä ulkomaanleireillä. Tänä keväänä nuo leiritykset jäivät vain haaveeksi.

 

LiigaOrPo

LiigaOrPon manageri Jouko Ronkainen tekee joukkueen eteen töitä hämmentävässä tilanteessa. Tulevaisuus on melkoisen epäselvä, mutta valmistelut kohti syksyllä toivon mukaan alkavaa uutta kautta ovat hyvässä vauhdissa.

Kulunut pelikausi loppui kevään korvalla kuin seinään juuri pudotuspelien alkaessa.

– Edessä olisi ollut meille rahallisesti tärkeitä otteluita, sillä kausikortit ja vapaaliput eivät ole käytössä enää pudotuspeleissä. Paljon tuli takkiin, ja se oli iso lovi, koska elämme muutenkin melko lailla kädestä suuhun.

Yhteenveto kuluneesta kaudesta on vielä tekeillä. Samalla on pitänyt jo aloittaa työ kohti tulevaa kautta.

– Emme voi jäädä tuleen makaamaan, jos aiomme edelleen pelata Orivedellä liigatasolla.

Talouspuolella Ronkaisen ongelmana on avoin tilanne yhteistyöyritysten osalta. Kunnollisia neuvotteluja on hankalaa käydä, koska asiat pitäisi hoitaa puhelimitse.

Tukijoiden kyseleminen on kova paikka, koska monen yrityksen tulevaisuus on tällä hetkellä tuntematon. Töitä on vain vähän tai ei lainkaan.

– Aika näyttää, saadaanko sarja syksyllä käyntiin, ja onko meillä tarpeeksi rahaa pysyä mukana. Kaikki pitää kuitenkin suunnitella sillä tavoitteella, että syksyllä pelataan. Yritämme nyt elää niin pienellä budjetilla kuin mahdollista.

Kotimaiset pelaajat ovat arvossaan ensi kaudella, koska ulkomaisten pelaajien saanti on täysi arvoitus. Liigatason pelaajia on hyvin rajallinen määrä, ja kaikki seurat ovat nyt heistä kiinnostuneita.

OrPo on onnistunut tekemään jo seitsemän pelaajasopimusta. Tavoite on mennä ensi kausi pääosin kotimaisin voimin. Ehkä 1–2 ulkomaistakin pelaajaa saattaa tulla joukkueeseen, riippuen kotimaisten pelaajahankintojen onnistumisesta.

– Tässä tukee liiton pääsarjaryhmän esitys, jonka mukaan ensi kaudella yksikään joukkue ei putoa liigasta. Tämä helpottaisi, koska tässä maassa ei riitä tasokkaita pelaajia kymmeneen liigajoukkueeseen.

Päätös ei tarkoittaisi suljettua sarjaa. Ykkössarjan parhaalla joukkueella olisi mahdollisuus anoa liigapaikkaa, jos seura täyttää liigalisenssin vaatimukset.

Poikkeustilanteesta huolimatta Ronkainenkin muistuttaa, että elämässä on nyt paljon tärkeämpiäkin asioita.

– Urheilu on pieni asia sen rinnalla, millainen isku epidemia on ihmisten terveydelle ja maan taloudelle. Mutta tämäkin homma on vain hoidettava.

 

Verneri Leino treenaa
Myös jääkiekkoilijat joutuivat kesätauolle suunniteltua aikaisemmin. Nyt pelaajat keskittyvät omatoimiseen harjoitteluun. Verneri Leino käy juoksutreeneissä usein Onninpolulla.

Fortuna

Jääkiekkoseura Fortunan kausi päättyi yhtä lailla yllättäen kuin lentopallossakin. Loput sarjapelit peruttiin, ja tekeminen jäällä loppui kuin seinään.

– Kausi loppui joillakin joukkueilla juuri, kun se oli päässyt kunnolla vauhtiin. Nyt voimme vain odotella tynkäkauden jälkipuinteja, jotta saamme aikanaan pidettyä kauden päättäjäisetkin, puheenjohtaja Jarkko Peurala toteaa.

Kiekkoväen keskuudessa on uskoa siihen, että uusi sarjakausi voi alkaa syksyllä normaaliin tapaan.

– Siitä meillä on hyvä mieli, että jäähallin remontti varmastikin valmistuu hyvissä ajoin ennen syksyä, kun työt ovat nyt päässeet alkuun suunniteltua aikaisemmin.

Pelaajat harjoittelevat näinä viikkoina omatoimisesti. Joukkueet ovat laatineet kullekin itsenäisiä ohjelmia, ja valmennuspäällikkö Ville Lehmus tarjoaa osaltaan harjoitusvinkkejä.

Talouspuolella seura palauttaa jonkin verran ennakkoon perittyjä kausimaksuja, joille pelaajat ja perheet eivät saa nyt katetta. Näin Fortuna pyrkii myös huolehtimaan siitä, että perheille ei aiheudu tilanteesta ylimääräistä ahdinkoa.

– On tilanteessa jotain hyvääkin seuran kannalta. Muut kiireet menevät usein seuran kehittämistyön edelle. Nyt on hyvää aikaa paneutua esimerkiksi toimintakäsikirjan päivittämiseen.

Fortuna on mukana Olympiakomitean lanseeraamassa tähtiseurahankkeessa, ja tavoitteena on saada tähtiseura-status. Jääkiekkoliitto auditoi seuran toimintaa tämän vuoden aikana.

– Tulihan tässä myös pieni hengähdystauko kaikille niille, jotka ovat puurtaneet tiiviisti seuran eri toiminnoissa. Vanhemmatkin saavat pitää paussia lastensa kuljetusten osalta. Pieni lepo voi tehdä ihan hyvää jatkon kannalta.

Leave a Comment