Kaupunki lupaa yrityksille maksuaikaa, joustoa ja investointien jatkamista

Maan hallitus on valmistellut mittavan tukipaketin yritysten tueksi koronavirusepidemian haittojen torjumiseksi. Valtion tukikeinot eivät kuitenkaan auta kaikkia yrittäjiä eivätkä varsinkaan kovin nopeasti, joten tarvitaan myös paikallisia toimenpiteitä. Niinpä kunnat ovat myös linjanneet omia tukitoimiaan yritysten tilanteen helpottamiseksi.

Yrittäjille voidaan väliaikaisesti maksaa työmarkkinatukea epidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi, tavoitteena turvata yrittäjän toimeentulo. Aikaisemmin yrittäjät eivät ole olleet oikeutettuja työmarkkinatukeen, nyt tämä mahdollisuus on käytössä.

– Oriveden kaupunki haluaa omalta osaltaan olla tukemassa paikallisia yrityksiä ja huolehtia siitä, ettei kukaan yrittäjä jää ongelmien kanssa yksin. Yhdessä haetaan ratkaisuja yritysten selviämiseen. Tavoitteena on turvata yritysten toimintaedellytyksiä sekä työpaikkoja ja sen myötä kuntien elinvoimaa poikkeuksellisessa tilanteessa. Kuntaliitto ja Suomen Yrittäjät ovat antaneet omia suosituksiaan, mutta nämä tukitoimet ovat meidän oma listamme. Myös muiden kuntien päätöksiä on seurattu, kertoo kaupunginjohtaja Juha Kuusisto taustaksi.

Yhteydenpitoa
tiivistetty

Yhteydenpitoa on tiivistetty: kaupungin yrityspalvelujen henkilöstö ja Oriveden yrittäjät ry:n puheenjohtajisto ovat kokoontuneet maaliskuulta asti neuvotteluun viikoittain. Kaupunki on myös koonnut yrityksille infopaketin poikkeustilanteeseen liittyvistä neuvonta-, opastus- ja tukimahdollisuuksista. Samoin kaupunki on aktiivisesti viestinyt paikallisten yritysten poikkeusajan palveluista kuntalaisille, esimerkiksi kauppa-, ateria- ja kuljetuspalveluista.

Kaupunginhallitus hyväksyi tiistaina pääsiäisen jälkeen lisäksi erinäisiä linjauksia yritysten tueksi elokuun loppuun asti. Niinpä kaupungin laskuihin on mahdollista saada lykkäystä ilman lisäkuluja enintään 4 kuukaudeksi. Eräpäivän maksuton siirto pyynnöstä koskee 31.3. jälkeen tehtyjä laskuja.

Kaupunki myöntää lisäksi vuokranmaksuaikojen pidennystä kaupungin tiloissa vuokralla oleville, maksuvaikeuksiin joutuneille yrittäjille. Vuokralaisen pitää kuitenkin olla yhteydessä omaan yhteyshenkilöönsä kaupungilla hyvissä ajoin maksujärjestelyistä sopimiseksi. Huojennuksista eli vuokran alentamisesta tai maksuajan pidentämisestä voidaan päättää tapauskohtaisesti. Kovin paljon vuokralaisia ei kaupungilla tai sen konserniyhtiöillä kuitenkaan ole.

Laskuja maksetaan
jo ennen eräpäivää

Kaupunki itse nopeuttaa laskujen maksamista yrityksille eräpäivää aikaisemmaksi, jos kaupungin oma maksuvalmiustilanne sen sallii. Myös laskutusrytmin määräaikaisesta muutoksesta on mahdollista sopia oman sopimusvastuuhenkilön kanssa.

Kaupunki lupaa myös edistää taloussuunnitelman mukaisia investointihankkeitaan aktiivisesti, ellei hankkeiden toteutuksen keskeyttämisestä perustellusta syystä erikseen päätetä.

– Investointeja ei ainakaan haluta jäädyttää, sillä ne tuovat työtä ja toimintaa myös yrityksille, kaupunginjohtaja Kuusisto painottaa.

Voimassa olevissa hankintasopimuskissa kaupunki sitoutuu tarvittaessa neuvottelemaan sopimusten kohtuullisuuteen tähtäävistä ratkaisuista ja mahdollisuuksien mukaan käyttämän joustoja sellaisten ratkaisujen löytämiseksi, joista aiheutuu puolin ja toisin mahdollisimman vähän vahinkoa.

Alle kansallisen kynnysarvon jäävät hankinnat kaupunki toteuttaa mahdollisuuksien mukaan sähköpostitarjousten avulla, ja tarjoukset kysytään vähintään kolmelta yritykseltä. Kaupunki välittää tarjouspyynnöstä aktiivisesti tietoa alueen yrityksille.

Samat ohjeet
konserniyhtiöille

Kaupunki myös selvittää mahdollisuuden hankintojen jakamisesta osiin hankintalain mukaisesti, esimerkiksi tuoteryhmittäin tai alueittain. Mikäli mahdollista, valitaan hankintaan useampi tarjoaja toimittajaksi.

Kokoontumisrajoitusten aikana hankintaneuvottelut ja markkinavuoropuhelut toteutetaan etäyhteyksin.

Kaupunki myös sitoutuu säännöllisen vuoropuhelun jatkamiseen paikallisen ja alueellisen yrittäjäyhdistyksen kanssa yritysten toimintaedellysten ja kunnan elinvoiman turvaamiskesi.

Myös konserniyhtiöille annetaan toimiohje, että niiden pitää mahdollisuuksien mukaan noudattaa samoja linjauksia yhtiöiden toiminnassa.

Mainitut toimenpiteet ovat voimassa elokuun loppuun ja tilannetta arvioidaan elokuussa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?