Lajittele oikein ja pakkaa tiiviisti – kodin jätteiden lajitteluun kannattaa nyt kiinnittää erityishuomiota

Jätteet

Jätettä syntyy nyt enemmän, kun ihmiset viettävät paljon aikaa kodeissaan. Jätehuolto toivoo, että jätteiden lajitteluun kiinnitettäisiin nyt erityisesti huomiota. Kuva: Pirkanmaan jätehuolto

Kodeissa tehdään ja syödään ruokaa koronaviruksesta johtuvien poikkeusolojen vuoksi enemmän kuin yleensä. Samalla myös jätettä syntyy enemmän. Nyt kodin jätteiden lajittelulla ja tiiviillä pakkaamisella onkin iso vaikutus jätehuollon sujuvuuteen. Esimerkiksi Pirkanmaan Jätehuollon alueella tyhjennetään päivittäin noin 12 500 jäteastiaa.

Biojätettä, metallia sekä kartonki-, lasi- ja muovipakkauksia voi lajitella aivan normaalisti ja viedä ne joko omassa pihassa oleviin jäteastioihin tai ekopisteeseen.

– Jäteastioita tyhjennetään tällä hetkellä ihan normaaliin tapaan. Sekajäteastiat täyttyvät kuitenkin kovaa kyytiä. Jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen lajittelemalla kodin kierrätettävät jätteet erikseen ja pakkaamalla jätteet tiiviisti. Se on myös ympäristön kannalta parasta, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon tekninen päällikkö Timo Varsala.

Jos pihassa on biojäteastia, pakkaa ruuantähteet, kuoret sekä suodatinpussit ja tipauta astiaan. Biojätteen voi myös kompostoida.

Pakkausjätteet lajitellaan joko pihassa oleviin jäteastioihin tai viedään ekopisteelle. Kartonkipakkaukset tulee litistää, jotta niitä mahtuu jäteastiaan mahdollisimman paljon.

– Kierrätys.info on verkkopalvelu, josta löytyy kätevästi lähin ekopiste, jonne pakkausjätteitä ja metallia voi käydä viemässä. Parhaimmillaan ekopiste osuu oman lenkkireitin tai kauppamatkan varteen. Ekopisteet ovat auki ympäri vuorokauden, kertoo asiakkuuspäällikkö Virpi Oksala Pirkanmaan Jätehuollosta.

Jäteasemilla asiointia on puolestaan rajoitettu koronaviruksen takia. Pirkanmaan Jätehuolto kehottaa välttämään mahdollisuuksien mukaan asiointia jäteasemilla ja hoitamaan vain välttämättömät jätteiden viennit. Jäteasemille otetaan kerrallaan 5 asiakasta vastaan.

– Jäteasemien kävijämäärät vilkastuivat, joten haluamme varmistaa asiakkaiden ja henkilökunnan terveyden ja turvallisuuden rajoittamalla asiointia. Osa jäteasemista on pieniä ja tilat ruuhkaantuvat. Toivomme, että asiointi siirretään odottamaan epidemian hellittämistä ja jätteet varastoidaan mahdollisuuksien mukaan kotona, Haapala sanoo.

Pirkanmaan Jätehuollon 21 jäteaseman sekä jätekeskuksen aukioloajoissa voi olla muutoksia. Tämän vuoksi aukioloajat kannattaa tarkistaa ennen jäteasemalle lähtöä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?