Kunnat avustavat koronaviruksen vaikutuksista kärsineitä yksinyrittäjiä – 2 000 euron tukea on yrittäjän itse haettava

Kunnat myöntävät avustusta yksinyrittäjille, joiden taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet koronavirusepidemian vuoksi. Tuki on haettavissa 16.3.–31.8.2020 ajalta syntyviin kustannuksiin. Kertakorvauksena myönnettävästä 2 000 euron yksinyrittäjätuesta tehdään päätökset hakemusten perusteella, ja sitä haetaan yrityksen kotikunnasta.

Orivedellä ja Juupajoella tukea haetaan sähköisen käsittelyjärjestelmän Tukialustan kautta. Sama järjestelmä on käytössä kaikissa Pirkanmaan kunnissa. Haku avautuu viikolla 17 ja se edellyttää vahvaa tunnistautumista esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.

Jämsässä hakemus jätetään Jämsän kehittämisyhtiölle valmisteltavaksi. Ohjeet löytyvät Jämsekin verkkosivuilta. Haku on avautunut 15. huhtikuuta.

Hyväksyttäviä kustannuksia ovat esimerkiksi yritystoimintaa varten hankittujen tilojen ja laitteiden kustannukset sekä kirjanpito- ja toimistomenot. Yrittäjän itselleen nostama palkka ei sen sijaan hyväksyttäviin kustannuksiin kuulu.

Yksinyrittäjätuki ei vaikuta yrittäjän työmarkkinatuen saamiseen tai määrään. Työmarkkinatukea yrittäjän toimeentuloon on mahdollista hakea Kelasta.

Hakulomakkeessa hakijaa pyydetään muun muassa kuvaamaan toimintaansa ja kertomaan suunnitelmansa toiminnan vakauttamiseksi eli selvittämään, miten yrittäjä aikoo käyttää saamansa avustuksen. Hakemukseen on myös liitettävä tilinpäätöstietoja sekä jäljennöksiä kirjanpidosta.

Yrittäjän on avustusta hakiessaan vakuutettava, että tiedot ovat oikeita. Jos yrittäjä tekee kirjanpidon itse, tietojen ei tarvitse olla kirjanpitäjän oikeaksi todistamia, mutta yrittäjän tulee vakuuttaa, että ne ovat oikeita.

Tuen ehtona on, että yksinyrittäjän taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet koronavirusepidemian vuoksi ja yksinyrittäjällä katsotaan olevan edellytykset kannattavaan liiketoimintaan.

Yksinyrittäjällä tarkoitetaan yksin taloudellista toimintaa harjoittavaa Suomessa toimivaa päätoimista yrittäjää, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa. Yrittäjä on päätoiminen, jos hän on YEL-rekisterissä tai voi esittää vähintään 20 000 euron vuosittaisen yrittäjätulon tai laskutuksen.

Tuki ei ole riippuvainen toiminnan oikeudellisesta muodosta tai rahoitustavasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?