95-linjan vuoroja kulkee edelleen Oriveden ja Tampereen välillä, mutta normaalia harvemmin

95-bussit

Kaukoliikennevuoroja, jotka toimivat myös Nyssen 95-linjan vuoroina, on karsittu rankalla kädellä koronaepidemian aiheuttaman matkustajakadon vuoksi. Oriveden kaupunki kustantaa nyt arkisin neljä päivittäistä 95-vuoroa Oriveden ja Tampereen välille. Lisäksi päivittäin kulkee yksi kaukoliikenteen vuoro.

 

Oriveden ja Tampereen välisen 95-linjan vuorojen aikataulut muuttuivat merkittävästi maanantaista alkaen. Vuoroja on koronaepidemian vuoksi tuntuvasti vähemmän kuin normaalitilanteessa.

Liikennöitsijä lopetti Tampereen ja Jyväskylän välisen kaukoliikenteen lähes kokonaan jättäen vain yhden päivittäisen vuoron kumpaankin suuntaan. Orivesi on ostanut näistä kaukoliikennevuoroista matkustajapaikkoja, jolloin ne ovat toimineet Oriveden ja Tampereen välillä myös 95-linjan vuoroina. Niissä on ollut mahdollista käyttää Nysse-korttia maksuvälineenä.

Tampereen seudun joukkoliikenne ja Oriveden kaupunki ovat tässä tilanteessa sopineet lisälinjojen hankinnasta liikennöitsijältä. Maanantaista lähtien välillä on kulkenut arkisin molempiin suuntiin neljä lisäyhteyttä, jotka ajavat vain Oriveden ja Tampereen välillä.

– Ainoa tapa järjestää lisää yhteyksiä oli hankkia liikennöitsijältä vuoroyhteyksiä siten, että Oriveden kaupunki maksaa lisävuorojen kustannukset siltä osin kuin lipputulot eivät kata niitä, Tampereen seudun joukkoliikenteen suunnittelupäällikkö Juha-Pekka Häyrynen kertoo.

Lisävuorot Oriveden ja Tampereen välillä ajetaan yhdellä ja samalla autolla, joka liikennöi edestakaisin vain tällä osuudella. Tämän vuoksi tihein mahdollinen vuoroväli on kaksi tuntia.

– Jouduimme tekemään aikataulujen suhteen kompromisseja. Katsoimme tärkeäksi pitää ennallaan Oriveden aamulähdön 5.50, minkä vuoksi emme voi tarjota sellaista vuoroa, jolla olisi mahdollista päästä Tampereelle perille vähän ennen kahdeksaa.

Poikkeustilavuorojen lähtöajat ovat samoja kuin normaalissakin liikennöintitilanteessa. Merkittävä osa lähdöistä jää  nyt kuitenkin ajamatta.

Tällä hetkellä Orivedeltä lähtee 95-yhteyksiä Tampereen suuntaan arkisin kello 5.50, 7.50, 13.55, 16.00 ja 16.55. Lauantaisin on yksi vuoro kello 16.55 ja sunnuntaisin 17.55.

Tampereeltä Orivedelle on arkilähtöjä kello 7.00, 10.30, 13.15, 15.10 ja 17.05. Lauantain ainoa vuoro lähtee 10.30 ja sunnuntain 12.00.

Nyssen kausiliput kelpaavat myös junaliikenteessä, mikä paikkaa jossain määrin yhteyspuutteita etenkin viikonloppuisin. Samoin Nysse-lipulla on mahdollista kulkea linjalla 41 Kangasalan suuntaan. Tämä linja siirtyy kesäaikatauluihin 20. huhtikuuta.

Tilanne jatkuu tässä poikkeusmuodossa, kunnes matkustuksen kysyntä lähtee taas elpymään. Tosin Orivesi–Tampere-vuoroihin on tulossa joka tapauksessa syksyksi uusia järjestelyjä. Ely-keskus ja Tampereen seudun joukkoliikenne kilpailuttavat Oriveden ja Mäntän välisen bussiliikennöinnin, johon 95-vuorot liitetään elokuusta alkaen. Nykyinen sopimus kaukoliikenteen autojen käytöstä on voimassa 9. elokuuta saakka.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?