Valokuvaajan ammattitutkinto merkitsi Marjo Aspegrenille hyppyä uuteen – Opiskelu Voionmaalla antoi kokeneellekin kuvaajalle valtavasti

Marjo Aspegren kuvasi kaupungin uusia nettisivuja varten myös neuvolan arkisia kohtaamisia, tässä terveydenhoitaja Anne Hekkanen ja orivesiläisperheen tytär. Itse nettisivuista kerrotaan Oriveden Sanomien 8.4. ilmestyneessä numerossa. Kuva Marjo Aspegren.

Marjo Aspegren Oriveden Leppähampaalta toimii päätyökseen Keliakialiiton järjestötyössä vapaaehtoistoiminnan asiantuntijana. Hän on harrastanut kuvaamista koko ikänsä ja nauttii siitä erityisesti. Toissa syksynä hän päättikin tehdä hypyn johonkin uuteen.

Hän jäi vuodeksi opintovapaalle ja lähti opiskelemaan valokuvaajan ammattitutkintoa. Tai oikeastaan aivan alussa hän ehti opiskella pari kuukautta valokuvauksen kansanopistolinjalla, pyörimässä 18-vuotiaiden kanssa, koska ei heti tohtinut lähteä suorittamaan tutkintoa. Marjo nosti tavoitetta ja pystyi vaihtamaan linjaa.

– Kaikki lähti siitä, kun tajusin että Voionmaan opisto muutti Ylöjärven perukoilta Tampereen keskustaan ja että siellä voi opiskella valokuvausta. Olen ollut päätökseeni äärettömän tyytyväinen. Se oli yksi elämäni parhaita vuosia, ja opetus oli erittäin monipuolista ja tasokasta.

Opiskelu oli vuoden ajan täyspäiväistä, ja viime kuukaudet Marjo on viimeistellyt tutkintoa työn ohessa. Tutkinto painottuu näyttöihin ja on vahvasti työssä oppimista. Tutkinto on käytännössä jo valmis, mutta viimeinen näyttö vielä jäljellä, jotta Marjo on voinut pitää jalan oven välissä ja pysyä kirjoilla Voionmaan koulutuskeskuksessa. Elokuussa hän aikoo ottaa paperit ulos.

Tuntiopettajina toimii hyvin erilaisia valokuvaajia, joiden kautta Marjo pääsi perehtymään valokuvauksen osa-alueisiin: studiotyöskentely, henkilökuvaus, jo nuoruudesta tuttu pimiössä työskentely, video ja editointi, tuotekuvaus ja luontokuvaus. Ohjelmassa oli paljon myös kuvankäsittelyä.

Työssäoppimisjakso
myös Tallinnassa

Työssäoppimisjaksot olivat hänellä viikon mittaisia. Se tuntui sopivalta kestolta.

– Viro-fanina tungin itseni Tallinnassa The Baltic Guide -matkailulehteen. Myös sanomalehtiin tein töitä ja pääsin paikkoihin, joihin ei muuten ikinä pääsisi, esimerkiksi seuraamaan hyönteisten kasvatusta ruoaksi.

Viherpiha-lehteen hän on tehnyt useita juttuja. Marjon vahvuutena on myös taito kirjoittaa, ja näin hän voi tarjota juttukokonaisuuksia, ei pelkkiä kuvia. Oriveden kaupungille hän pääsi harjoittelukeikoille kuvaamaan tapahtumia, ensin vanhoja taloja ja pihoja ja sitten elokuisia turnajaisia. Hän myös otti tilannekuvia kaupungin uusia nettisivuja varten, jotka on tarkoitus julkistaa kesän alussa. Nettisivujen teosta lisää keskiviikon 8.4. lehdessä.

Marjo on pitänyt 10 vuotta puutarhablogia, ja nyt rinnalle on tullut valokuvausblogi. Hän koettaa koko ajan tehdä kuvauskeikkoja, ja haaveena on vaikka hiukan lyhentää työaikaa, jotta kuvaamaan ehtisi enemmän.

– Vaikka onhan palkkatyössä puolensa. Onneksi ei tullut tehtyä loikkaa free lanceriksi tässä tilanteessa, hän naurahtaa.

Räiskimisen sijaan
suunnitelmallisuutta

Valokuvaajana hän kokee tutkintoa tehdessään monipuolistuneensa. Opinnoissa silmät ovat auenneet sille, miten laaja kuvaamisen kenttä oikeastaan on. Intohimo kuvaamiseen on vain kasvanut.

– Sain myös paljon teoriatietoa, ei vain tekniikasta vaan esimerkiksi kuvakulmista, kuvasarjojen rakentamisesta ja kuvaussuunnittelusta. Ennen tuli enemmänkin räiskittyä kuvia, suunnitelmallisuus ja pitkäjänteisyys ovat uutta. Sitä miettii enemmän, mitä tekee ja miten.

– Dronekuvaakin olen ottanut, sillä sain joululahjaksi dronekopterin. Sen käyttö on näinä aikoina ihanaa, sillä se vaatii täydellisen keskittymisen ja siinä kyllä unohtaa muun. Viime viikolla koitti vihdoin ensimmäinen päivä, kun pystyin ottamaan dronella lumikuvia, kun ei tarvinnut etätyöskentelyn ansiosta kiirehtiä aamulla töihin Tampereelle.

Hänen toinen intohimonsa on puutarhanhoito. Marjo on hyötytarhuri, joka kasvattaa entisellä koulunpihalla pääasiassa syötäviä kasveja – hyvää, tuoretta ruokaa. Puutarhanhoito merkitsee hänelle myös käsillä tekemistä ja silmän iloa, kasvun seuraamista ja onnistumisia. Hän uskoo, että näinä aikoina omavaraistalous saattaa saada uudenlaisen nosteen.

Juttua muokattu 2.8.2022 klo 11.18: Marjo Aspegrenin nimi korjattu oikeaksi kuvatekstistä.

Fakta

MARJO ASPEGREN

  • syntynyt 1964
  • muuttanut perheineen Oriveden Leppähampaalle pääkaupunkiseudulta 1992
  • naimisissa, kolme aikuista tytärtä
  • halonhakkuun naisten SM-hopea 2015
  • pitää kahta blogia, aiheina puutarha ja valokuvaus
  • parasta Orivedellä: rauhallisuus, luonto, uimahalli.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?