Jos tuulivoimalahanke toteutuu, Johannes Tapola pakkaa torppansa hirsikehikon muuttoautoon

rakentaja Tapola Kokkolan kylällä

Johannes Tapolan tulevan torpan ikkunat avautuvat peltomaiseman ja etualalla näkyvien Vartiavuorten suuntaan. Jos tuulivoimalat tulevat osaksi tätä maisemaa, Tapola aikoo etsiä talolleen rakennuspaikan jostain muualta.

 

Pääkaupunkiseudulta kaksi vuotta sitten Orivedelle muuttanut Johannes Tapola rakentaa itselleen ja avopuolisolleen perinteistä hirsitorppaa Kokkolan kylälle, Savon Kylätien varteen. Tieto tienoolle kaavaillusta tuulivoimalahankkeesta tuli yllätyksenä, eikä hän ole enää varma rakentamisen mielekkyydestä.

– Haluan rakentaa tänne meille pysyvän kodin luonnon rauhaan. Valitsimme asuinpaikaksi Oriveden, koska täällä on kauniit perinnemaisemat, hyvät kulkuyhteydet ja sopivaa tonttitarjontaa, Tapola kertoo.

– Kun suunnittelin kotitorppaani, halusin sijoittaa ikkunat tontilta avautuvan pelto- ja metsämaiseman suuntaan. Jos voimalahanke toteutuu, kotini ikkunasta näkyisi vain voimaloita taivaan täydeltä.

Tieto tuulivoimalahankkeen valmistelusta tuli Tapolan korviin vasta hanketta vastustavan kuntalaisaloitteen myötä. Hanketta ajava konsulttitoimisto ei ole tiettävästi ollut yhteydessä lähialueiden asukkaisiin, eikä Tapola ole saanut puhelimitse yhteyttä toimistoon keskustellakseen asiasta.

Tapola pitää todennäköisenä, että asukkaat jäävät hankkeen toteutuessa ilman haittakorvauksia. Tapolan mukaan suurimpia haittoja ovat lapojen varjojen sekä voimaloiden varoitusvalojen aiheuttama välkyntä. Matalataajuuksinen melu voi aiheuttaa terveyshaittoja.

– Koska voimalat ovat erittäin suuria, haitat voivat olla merkittäviä. Pelkään, että ne voivat johtaa kiinteistöjen arvon alenemiseen ja terveyshaittoihin jopa 10 kilometrin säteellä voimaloista.

Hirsien veisto on meneillään Tapolan hankkimalla tontilla, joka sijaitsee muutaman sata metriä Ysitieltä Kopsamon suuntaan. Hän tekee hirsikehikon joka tapauksessa valmiiksi. Kodin rakentaminen valmiiksi saa kuitenkin odottaa, kunnes päätös tuulivoimahankkeesta suuntaan tai toiseen on tehty.

– Jos alueelle hyväksytään voimaloiden rakentamisen mahdollistava kaava, lastaan hirsikehikon auton kyytiin ja lähden etsimään asuinpaikkaa muualta. Tässä kohtaa konkretisoituisi kahden ihmisen kokoinen muuttotappio, kun konepajayrittäjä ja pian ammattiin valmistuva opettaja joutuisivat vaihtamaan paikkakuntaa. Emmekä ole ehkä ainoat, jotka tällaisia miettivät.

Lue aiheesta lisää 8.4. ilmestyvästä numerostamme.

 

Johannes Tapola veistää hirsiä

Hirsien veisto etenee Johannes Tapolan rakennustyömaalla. Hän aikoo koota talon hirsikehikon valmiiksi, mutta siitä työt eivät jatku ennen kuin tilanne tuulivoiman suhteen on selvä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?