Juupajokelaiset hengitystieoireiset tutkitaan Mäntässä – hengitystieinfektiopoliklinikka on avattu Sarapihan pääterveysasemalle

Mäntänvuoren Terveys Oy on aloittanut tällä viikolla Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen kuntalaisille hengitystieoireista kärsivien potilaiden tutkimiseen ja hoidon järjestämiseen suunnatun poliklinikkatoiminnan Mäntän Sarapihan terveysasemalla.

Toiminta mahdollistaa hengitystieoireista kärsivien potilaiden tutkimisen erillään muista kiireellistä hoitoa tarvitsevista potilaista. Poliklinikan yhteyteen tulee mahdollisuus ottaa koronavirus (COVID-19) -näytteitä. Kuten tähänkin asti, myös jatkossa on erittäin tärkeää, että potilaat ottavat ensimmäisenä yhteyttä Mäntänvuoren Terveyden ajanvaraukseen puhelimitse.

Jos potilas epäilee koronaviruksen (COVID-19) mahdollisuutta, kannattaa ensin tehdä Omaolo.fi -palvelussa oleva koronaviruksen oirearvio.

Jos oirearvio ohjaa olemaan yhteydessä terveydenhuoltoon, yhteyttä on otettava puhelimitse terveyskeskukseen, puh. 03 254 3320 (ma-to 8-16 ja pe 8-15) tai 03 455 2720 (iltaisin ja viikonloppuisin). Yhteyden terveyskeskuslääkäriin saa myös Pihlajalinnan terveyssovelluksen kautta kunta-asiakkaana arkipäivisin 8-15.30.

Ammattilaiset arvioivat hoitajan tai lääkärin tapaamisen sekä näytteenoton tarpeellisuutta. Kun poliklinikalla tehtävän arvioinnin katsotaan olevan tarpeen, potilas saa tarkat ohjeet poliklinikalle saapumisesta sekä muista käytännön asioista. COVID-19 -näytteenotossa noudatetaan THL:n ja PSHP:n näytteenottokriteereitä, minkä pohjalta rajallista näytteenottokapasiteettia kohdennetaan alueellisesti yhtenevin perustein. Kaikkia halukkaita ei siis voida testata. Päätöksen testaamisesta tekee aina lääkäri.

Mikäli hoitajan tai lääkärin kliinistä arviota ei tarvita, mutta näytteenotto katsotaan aiheelliseksi, näytteenotto tehdään mahdollisuuksien mukaan drive-in –periaatteella. Näin vältetään ylimääräinen asiointi terveyskeskuksessa. Näytteenotto voidaan sopia myös hengitystieinfektiopoliklinikalle eli näytteitä ei oteta Fimlabin toimipisteessä. Näytteitä otetaan vain arkipäivisin, mutta potilaiden polikliininen arviointi on mahdollista Sarapihan kiirevastaanoton aukioloaikojen mukaisesti. Sekä arvio- että näytteenottokäynnit toteutetaan vain ajanvarauksella.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?