Tutkitaan rauhassa, kerrotaan avoimesti

Tanskan Jyllantiin tulee Länsi-Euroopan korkein rakennus – 320 metriä! Näin netissä uutisoitiin viime vuonna. Brande- nimisessä kaupungissa se olisi suunnilleen meren pinnan tasolta, ollaanhan alavalla maalla.

Katselin karttoja. Nihuantaustan Isovuori on 197 metriä meren pinnasta. Jos yksi aiotuista tuulimyllyistä rakennettaisiin sinne, sen korkeus maisemassa vertautuisi Nihuan järven pinnan tasoon. Järven korkeus on 84 metriä meren pinnasta.  300-metrinen tuulimylly näkyisi Nihuan maisemassa niin, että perustus olisi  113 metriä ja  huippu 413 metriä korkealla järven pinnasta.

Mylly olisi lähes Länsi-Euroopan korkeimman rakennuksen tasoa ja sijainti vuorella!

Lukijat ovat esittäneet paikallislehden yleisöpalstalla huolensa tuulimyllysuunnitelmista. Olen odotellut kaupungin tiedottavan asiasta. Milloin julkaistaan havainnekuvat tuulimyllyjen vaikutuksesta maisemaan ja tutkimukset äänten kantautumisesta ympäristöön?

Kysymyksessä ei ole vain Oriveden asia. Tuleva sukupolvi katselisi myllyjä myös Juupajoella.

Suunnitelma on mittasuhteiltaan käsittämätön ja mahdollisesti ensimmäinen kokoluokassaan maailmassa ja testataan meidän maisemissamme.

Emme tiedä kahdeksan myllyn vaikutusta lintuihin tai muihin eläimiin.  Esimerkiksi hanhien muuttoreitit näyttävät kulkevan Nihuan järven suuntaisesti.

Tuulivoima on toimiessaan saasteeton. Mutta kuten Anne Ylistalo mainitsi, rakentaminen ja purkaminen saastuttavat. Paikkakunnan vetovoima tuskin lisääntyy.

Maailmassa on juuri tällä hetkellä suurempi ongelma, korona. Keskitytään siihen. Silti on viisasta tutkia ja julkaista tuulimyllyjen kaikki vaikutukset rauhassa, ajan kanssa ja avoimesti.

Oriveden osuudeksi tuulitalkoissa riittäisi se, mitä tapahtuu ysitien suunnassa.

Kari Mattila

Voitila

Leave a Comment