Orivedellä on todettuja koronatartuntoja

Orivedellä on useita todettuja koronatartuntoja.

Tämä käy ilmi Työ- ja elinkeinoministeriön muistiosta, jossa on perusteltu, miksi valtioneuvoston asetus ravitsemisliikkeiden aukiolon väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi on annettava.

Muistiossa todetaan, että koronatartuntoja on todettu jo kaikissa maakunnissa. Todettuja tartuntoja on 111 kunnan alueella yhteensä 1 313. Tiedot perustuvat THL:n toimittamiin tautitilastoihin, jotka sosiaali- ja terveysministeriössä on jaoteltu maakunnittain maanantaina 30. maaliskuuta.

Pirkanmaasta muistiossa todetaan, että alueella on yhteensä 100 todettua tartuntaa seitsemän kunnan alueella. Useita COVID-19 tapauksia on havaittu Kangasalla, Orivedellä, Pirkkalassa, Tampereella ja Valkeakoskella.

Pirkanmaan tilanteesta kerrotaan myös, että alueella on Suomen maakunnista toiseksi eniten todettuja tartuntoja ja että myös oireettomat henkilöt levittävät virusta eikä kaikkia lieväoireisia ole testattu.

– Tällä hetkellä ei ole tietoa, kuinka suuri osuus maakunnan väestöstä kantaa virusta. Todettujen tartuntalukujen perusteella ei ole mahdollista ennustaa miten tai millä nopeudella virus leviää maakunnassa, muistiossa todetaan.

Pirkanmaan tilanteesta muistiossa mainitaan myös, että ravitsemisliikkeiden sulkeminen ennakoivasti on välttämätön, jotta epidemian leviämistä hidastetaan ja saadaan turvattua alueen sairaanhoitokapasiteetin riittävyys.

– Myös alueen väestön yhdenvertaisen suojaamisen kannalta maakunnassa on välttämätöntä rajoittaa ihmisten sosiaalisia lähikontakteja ja kokoontumisia tämänhetkistä voimakkaammin, muistion kohta jatkuu.

Ministeriön muistiossa myös huomautetaan, että vähintäänkin yksittäisiä tartuntoja on eri puolilla Suomea eivätkä kaikki viruksen kantajat eivät ole tiedossa.

– Kun otetaan huomioon ihmisten vapaa liikkuvuus muualla kuin Uudenmaan maakunnasta, niin epidemian uhka on todellinen koko maassa. Tätä tukevat asiantuntija-arviot, jotka pohjautuvat muiden maiden kokemuksiin epidemian leviämisestä. COVID-19-virustartunta on sairaus, joka ei etene lineaarisesti vaan ryppäinä ja kehittyy muutamassa päivässä.

Lue ministeriön perustelumuistio täältä.

Suomen hallitus antoi tiistaina 31. maaliskuuta asetuksen, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koko maassa.

Ravitsemisliikkeiden pitää olla suljettuna lauantaista 4.4.2020 alkaen. Rajoitukset ovat voimassa toukokuun loppuun asti. Rajoitukset koskevat ravintoloiden muuta toimintaa paitsi take away -annosten tarjoamista ja ruokalähettien noutopalveluja.

Rajoitukset eivät koske ruokahuollon kannalta välttämättömiä koulujen, sairaaloiden ja vastaavien laitosten ruokaloita tai vain yritysten omaa henkilöstöä palvelevia henkilöstöravintoloita.

Hallitus toimitti asetuksen jälkitarkastukseen eduskuntaan. Eduskunnan on tarkoitus päättää asetuksen voimassaolosta perjantaina. Eduskunta ei voi muuttaa asetuksen sisältöä.

Ministeriön muistion tiedoista uutisoi tiistaina 31. maaliskuuta Ilta-Sanomat.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?