Mikä ihmisiä oikein vaivaa?

Joitakin aikoja sitten, kun Länsi-Suomeen alkoi nousta tuulivoimaloita, minäkin ajattelin ”onpa mahtavaa, kun tuulta on tarjolla. Tuulivoimalalla otetaan hyöty muuttamalla se sähköksi. Se jos mikä on ympäristöteko.”

Länsi-Suomen asukkailta alkoi kumminkin kuulumaan aika paljon vastustusta tuulivoimaloita kohtaan.  Ajattelin ”mikä ihmisiä oikein vaivaa, kun he valittavat.” Aloin ottamaan asiasta selvää.

Tietysti yksi syy on maiseman muuttuminen, kuuluva ääni ja valojen välke. Merkittävin syy on kuitenkin terveydelliset vaikutukset. Syynä ovat infraäänet. Ne ovat erittäin matalia ääniä, joita korva ei kuule.  Infraäänet ympäröivät meitä jokapäiväisessä elämässä, muun muassa liikenne ja tuuli aiheuttavat kuuluvan äänen lisäksi kuulumatonta infraääntä. Ne vaan eivät ole niin voimakkaita, eivätkä yhtäjaksoisia.

Jatkuva altistus näihin infraääniin herkistää ihmisiä. Kaikki altistuneet eivät huomaa niitä lainkaan. Jotkut saavat oireita, mutta eivät välttämättä osaa yhdistää niitä tuulivoimalaan. Jotkut ovat joutuneet jättämään jopa kotinsa terveysoireiden vuoksi. He, joilla on pahoja oireita, ovat poistuneet kotoaan ja oireet ovat helpottaneet. Palattuaan kotiin, ovat oireet palanneet.

Myös osassa kotieläimiä on havaittu käyttäytymismuutoksia. Tuulivoimalan infraääni muodostu, kun tuuli taivuttaa siipiä jopa useita metrejä ja siipi ohittaa voimalanrungon. Runko ei läpäise tuulta, vaan antaa takapotkun, jolloin siipi käy suorana todella nopeasti. Infraääni kulkee kymmeniä kilometrejä. Mitä isompi voimala, sitä suurempi vaikutus.

Maailmalla on paljon tuulivoimaloita, mutta pääosin ne ovat paljon pienempiä, kuin Orivedelle suunnitteilla olevat. Viralliset tutkimukset ovat sitä mieltä, että ääni, jota ei kuule ei voi olla haitallista. Kaikkia haitallisia asioita ei kuitenkaan voi aistin varaisesti havaita.  Esimerkiksi häkä, jota on mahdotonta aistein havaita, on haitallista niin kuin myös röntgensäteet.  Nämä eivät pieninä annoksina aiheuta oireita, mutta jokainen tietää miten pitkäaikainen altistus vaikuttaa.  Koronaviruskin sairastuttaa tällä hetkellä ihmisiä, eikä sitä pysty ihminen mitenkään aistimaan.

Tarvitsemme sähköä jokapäiväisessä elämässämme, joka pitää jollain tuottaa. Uusiutuvia sähköntuotanto muotoja on muitakin, joilla ei ole edellä mainittuja haitta vaikutuksia.

Perehtynyt ja huolestunut paikkakuntalainen

Leave a Comment