Koronaa ja koulunkäyntiä

Jos vuosi sitten joku olisi tullut kertomaan, että maaliskuussa 2020 koko maailmaa riepottelee vaarallinen pandemia, olisitko uskonut? En minäkään, eikä varmaan moni muukaan. COVID-19, tuttavallisemmin koronavirus on elinaikani tähän mennessä vakavin ja Suomea koskettavin globaali kriisi.

Korona muuttaa jokaisen arkea pakosti. Omaa arkeani muuttaa eniten se, että koulu on nyt siirtynyt kokonaan etäopetukseen. Käyn tällä hetkellä siis Oriveden Yhteiskoulun yhdeksättä luokkaa. Suurimmaksi osaksi etäopetus on sitä, että opettaja antaa kyseisen tunnin tai useampien tuntien tehtävät ennakkoon ja niille annetaan tietty palautuspäivä. Opettajat ovat tavoiteltavissa lukujärjestykseen merkityn tunnin aikana, mutta oppiminen perustuu enemmän itseopiskeluun kirjan kanssa. Joissakin aineissa oppitunneilla käydään ilmoittautumassa, mutta varsinaista etäopetusta ainakaan minun kohdalleni ei ole vielä osunut.

Etäopiskelusta ei ole tullut minulle ainakaan vielä ongelmia, mutta välillä tulee mietittyä niitä, joilla on jonkinlainen oppimisvaikeus. Kun erityistä tukea ei ole tarjolla samalla tavalla, miten se näkyy oppimistuloksissa? Tilanne on kaikille uusi ja poikkeuksellinen, joten tuetaan toisiamme koulumaailmassa ja muuallakin. Meille opiskelijoille ei ole tullut mitään tietoa poikkeusajan näkymisestä arviointiin. Asia mietityttää varsinkin meitä yhdeksäsluokkalaisia, koska peruskoulun päättöarviointi lähestyy kovaa vauhtia. Etäopiskelussa on kyllä oppinut arvostamaan kouluruokaa sekä opettajien panosta luokassa.

Vaikka poikkeusolot ovatkin päällä, haluan osoittaa kiitokset kaupunkimme nuorisopalveluille. Vaikka fyysisiä tapaamisia ei pystytä järjestämään, meitä on lähestytty sosiaalisessa mediassa ja discord-keskustelusovelluksessa on oma kanava nuokkarille.

Monella on varmasti mennyt kesän suunnitelmat kokonaan uusiksi tämän tilanteen takia. Sovittuja kesätöitä saattaa peruuntua, mutta toisaalta uusia kesätyömahdollisuuksia voi löytyä. Uutisissa kerrottiin, että Suomeen tarvitaan noin 16000 kausityöntekijää puutarhoille ja marjojen poimintaan. Kannattaa siis olla avoimin mielin ja tarttua tilaisuuksiin.

Juhlia, konsertteja sekä kotimaan- ja ulkomaanmatkoja on peruttu ja siirretty. Tilanne on todella harmillinen, mutta tähän on nyt pakko tyytyä.

Mitä kovempia toimia toteutetaan, sitä nopeammin tämä pandemia menee ohitse. Juhlitaan valmistuvia sitten, kun tilanne on ohi!

Vaikka liikkumista suositellaan rajoittamaan, kannattaa kuitenkin liikkua ja ulkoilla mahdollisuuksien mukaan. Meillä täällä Orivedellä on siihen kuitenkin paremmat mahdollisuudet, kuin isommissa kaupungeissa!

Konsta Lamminen

Oriveden nuorisovaltuuston puheenjohtaja

Leave a Comment