Tuulivoimalahanke kirvoitti kuntalaisaloitteen tuulivoimavapaasta Orivedestä

Tieto tuulivoimahankkeen valmistelusta on saanut Pehulassa asuvan Kullervo Erkkilän tekemään kuntalaisaloitteen tuulivoimavapaasta Orivedestä. Aloitteen mukaan Nihuantaustan alueen mahdollinen käyttö tuulivoiman rakentamiseen olisi siirrettävä vuoteen 2035.

Erkkilä asuu vain muutaman kilometrin päässä kaavaillusta tuulivoima-alueesta. Hänen mukaansa myös esimerkiksi viereisten Holman, Voitilan ja Hirsilän kylien asukkaat ovat huolissaan siitä, millaisia vaikutuksia tuulivoimaloilla olisi niin maisemaan kuin elämiseenkin voimaloiden lähialueilla.

– Myös Juupajoelta on soiteltu ja ihmetelty, voidaanko Orivedelle rakentaa jumalattomia laitoksia naapurikunnan viereen. Eivät kai haitat noudattele kuntarajoja.

Maaliskuun 11. päivänä kirjattu aloite on saanut kuntalaisaloite.fi-palvelussa tähän mennessä reilut 150 osallistujaa. Erkkilä on myös laatinut asiaa koskevan tiedotteen, jota on jaettu Orivedellä noin 600:een talouteen. Mukana on myös nimien keräyslista, jonka kautta on myös mahdollista tukea aloitetta.

– Ongelmana on mielestäni tässä asiassa se, että asioista ei puhuta, vaikka varmasti niistä tiedetään. Kaupungin taholla piiloudutaan byrokratian taakse. Samaan aikaan puhutaan että että Orivesi haluaa säilyä maaseutumaisena paikkakuntana. Lisäävätkö lähes kaksi kertaa Näsinneulan korkuiset myllyt luonnon rauhaa, sitä on vaikea ymmärtää.

Erkkilä haluaa viedä asiaa eteenpäin, koska hänen kokemuksensa on, että tuulivoima-asia on ainakin tähän asti vaiettu kuoliaaksi. Kaupungin edustajat eivät ainakaan virallisesti tiedä asiasta mitään.

– Hankkeen puolustajat asuvat kauempana suunnitellusta puistosta. Siinä on vähän sellaista ajatusta, että maailmaa saa pelastaa, kunhan se ei näy omalle tontille.

– Valtaosa orivesiläisistä ei ole kuullut tällaisesta hankkeesta aiemmin. Herättelemme nyt huomaamaan, mitä täällä on tekeillä. Näin jättimäinen hanke on vaikuttavuudeltaa koko seutukunnan asia, eikä muutaman yksittäisen ihmisen tulisi voida päättää siitä.  Mitkä ovat hankkeen laaja-alaiset vaikutukset?

Erkkilä kiinnittää huomiota siihen, että tuulivoimayhtiö tiettävästi lupaa sijoittaa 45 000 euroa voimalaa kohden niiden aikanaan tapahtuvaa purkua varten. Hänen tietojensa mukaan yksittäisen voimalan purku tulee 4–5 kertaa kalliimmaksi. Tällöin jää avoimeksi, kuka lopulta maksaa kustannukset.

Aloite on saanut monenlaista vastakaikua.

– Kai minulla alkaa olla jo kylähullunkin mainetta. Mutta onneksi on toisenlaisiakin mielipiteitä tullut vastaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?