Oriveden kaupunki valmistautuu mahdollisiin lomautuksiin ja aloittaa yt-neuvottelut

Oriveden kaupunginhallitus käsittelee maanantaina esitystä yt-neuvottelujen aloittamiseksi niitä yksiköitä koskien, joissa henkilöstö on estynyt tekemästä omaa työtään koronaepidemiaan liittyvän poikkeustilanteen vuoksi.

Mahdollinen lomautus voi koskea esimerkiksi tällä hetkellä suljettuina olevia elämänlaatupalveluita kuten liikuntapalvelut, kulttuuritoimi, nuorisotoimi ja kirjasto. Myös ainakin varhaiskasvatuksen henkilöstö ja koulunkäynnin ohjaajat saattavat joutua yt-neuvotteluiden piiriin. Työt ovat vähentyneet myös siivous- ja ruokapalvelujen osalta.

– Pyrimme löytämään ensisijaisesti muuta työtä niille työntekijöille, jotka eivät voi tehdä nyt omaa työtään normaalisti. Vielä tällä hetkelle eri puolilla tehdään erilaisia rästitöitä ja suunnittelua, mutta jossain vaiheessa saatamme joutua harkitsemaan lomautuksiakin, kaupunginjohtaja Juha Kuusisto arvioi.

Tulevien viikkojen työvoiman tarvetta on hankalaa ennustaa tässä vaiheessa. On todennäköistä, että jossain vaiheessa kaupungin työntekijöitäkin sairastuu ja joutuu olemaan poissa töistä. Erilaiset sijaistusten tarpeet vähentävät tällöin mahdollisten lomautettavien määrää.

– Yt-neuvotteluprosessi ja ilmoitusmenettelyt vaativat aikaa ainakin puolitoista kuukautta. On tarpeen aloittaa neuvottelut jo nyt, jotta meillä on valmius lomautuksiinkin olemassa, jos joudumme menemään niin pitkälle.

Kuusiston mukaan kuntatyönantajille tehty kysely kertoo, että lomautuksia harkitaan noin 60 prosentissa kunnista. Alustava arvio on, että epidemia heikentää Oriveden kaupungin taloutta tänä vuonna 2,5–4 miljoonalla eurolla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?