Juupajokelaisen yrityksen väki ompelee nyt urakalla kasvosuojia – ensimmäiset isot toimitukset lähtevät Yhdysvaltoihin tällä viikolla

kasvosuojat mallikuva mönkijän kyydissä

Myös Dubaissa toimiva kauppaketju on pyytänyt tarjousta Juupajoella valmistettavista kasvosuojista. Yrityksen ideoima mainoskuva viittaa aavikolla mönkijöillä ajeleviin miehiin, jotka haluavat kasvosuojaksi jotain muuta kuin huivin.

 

Koronaepidemia asetteli Juupajoella toimivan Myllymuksut Oy:n tuotannon melko lailla uusiksi. Yritys kehitti asiakkaiden pyynnöstä kasvosuojamallin, jonka kysyntä on nyt yllättänyt tekijät täysin. Pienen yrityksen tuotanto keskittyy nyt suurelta osin kasvosuojien ompeluun.

Myllymuksut myy valmistamiaan lasten ja aikuisten asusteita ja muita tekstiilituotteita verkkokauppansa kautta Suomeen ja ulkomaille. Maan rajojen ulkopuolelle menee noin 70 prosenttia koko myynnistä.

Kankaasta tehty, pestävä kasvosuoja ei ole ollut aiemmin yrityksen mallistossa. Asiakkaat kyselivät tällaisen tuotteen perään jo ennen kuin koronatilanne nousi kunnossa pinnalle. Koska yritys tekee pyynnöstä erilaisia tilaustuotteitakin, kasvosuoja oli sinänsä helppo suunnitella ja toteuttaa.

– Sitten ulkomailta alkoi tulla tajuntaa viistäviä viestejä siitä, että nyt on tosi kysymyksessä. Toimme tuotteen mukaan verkkokaupan tarjontaan, ja sen jälkeen olemme saaneet todella paljon kyselyjä ja tilauksia, toimitusjohtaja Johanna Putkonen kertaa viime viikkojen tapahtumia.

Kyselyt alkoivat työllistää jo niin paljon, että tilanne helpotti vain viemällä kasvosuojan normaalisti tilattavaksi verkkokauppatuotteeksi.

Heti alkuun kasvosuojan kohdalla oli mietittävä eettinen ja moraalinen puoli selväksi. Yritys tekee liiketoimintaa, ja tilaisuuteen piti tarttua. Ei olisi ollut järkevää olla vastaamatta kysyntään, ei asiakkaiden eikä yrityksen työllisyyden kannalta.

Putkonen tekee heti selväksi sen, että tämä kasvosuoja ei täytä terveydenhuollon korkeimpia kriteereitä suojaominaisuuksien osalta.

– Meidän kasvosuojamme ei pysty suojaamaan sen käyttäjää viruksilta. Se kuitenkin suojaa melko tehokkaasti muita ihmisiä, jotka ovat tekemisissä suojaa käyttävän ihmisen kanssa. Suoja estää kohtalaisen hyvin esimerkiksi yskösten leviämisen ilmaan.

Putkonen arvioi, että jos kaksi ihmistä tapaa toisensa, ja kumpikin käyttää kasvosuojaa, viruksen tarttuminen pisaratartuntana on selvästi pienempi kuin ilman suojien käyttöä.

– Ihmiset kertoivat, että terveydenhuollon taholta on kehotettu pitämään vaikkapa huivia kasvojen edessä, jos on tarve käydä jotain vanhusta katsomassa. Moni kokee, että on jo toisen osapuolen kannalta mukavampaa, jos käytettävissä on asiallisen näköinen kasvosuojus.

 

kasvosuoja henkilökuva

Kankaasta tehty pestävä kasvosuoja ei suojaa käyttäjää viruksilta. Sen sijaan se estää esimerkiksi yskösten leviämisen ympäristöön, mikä suojaa lähellä olevia ihmisiä.

Tuotteeseen liittyen on virinnyt vilkasta some-keskustelua puolesta ja vastaan. Siellä kysytään, onko moraalisesti oikein tehdä tällaista tuotetta markkinoille. Tuoko se katteetonta turvallisuuden tunnetta?

– Koen, että moraalinen puoli on kunnossa, kun me kerromme selkeästi tuotteen käyttötavan ja siihen liittyvät rajoitteet. Emme anna katteettomia lupauksia kasvosuojan vaikuttavuudesta.

– Ihmiset tilaavat suojia joka tapauksessa Kiinasta, ja verkko on täynnä näitä mainoksia. Miksi emme voi tehdä tällaisia tuotteita yhtä hyvin täällä? Jos me emme tee, kiinalaiset kyllä tekevät ja myyvät.

Kaksi isompaa tilausta on lähdössä amerikkalaisille yrittäjille heidän jälleenmyyntiinsä. Kiinnostusta tuotetta kohtaan on tullut myös Dubaista ja Brasiliasta ja neuvotteluja hinnasta käydään parhaillaan. Dubaissa naiset käyttävät huntua, mutta miehet haluavat käyttää jotain hiukan miehekkäämpää maskia.

Yrityksen muukin myynti on ollut alkuvuodesta hyvällä tasolla ja jopa parempaa kuin vuosi sitten. Osaltaan tähän vaikuttaa verkkokaupan yleinen vilkastuminen. Koska Myllymuksut myy myös kankaita ja käsityötarvikkeita, kodeissa aikaansa viettävät ihmiset tilaavat niitä nyt tavallista enemmän.

Myynnissä näkyy myös erilaisten kestotuotteiden kysynnän kasvu, jota on koettu viime syksystä lähtien. Lasten kestovaipat, kankaiset terveyssiteet sekä pestävät liivinsuojat ja meikinpoistolaput ovat kysyttyjä artikkeleita. Taustalla on paljolti huoli ilmastonmuutoksesta. Koronakriisikin pakottaa miettimään omia kulutustottumuksia.

– Kasvosuojat tuovat nyt selkeää kasvua, joka näkyi ensimmäistä kertaa kunnolla viime viikon myynnissä. Tästä tahti näyttäisi vain kiihtyvän. Koneet huutavat punaisina. Meitä on kaikkiaan neljä tekijää, ja saamme tarvittaessa keikkatyöläisiä avuksi.

Koronaepidemia on vienyt suomalaiset sairaalat tilanteeseen, jossa esimerkiksi terveydenhoidon tarvitsemien todella suojaavat maskit ovat loppuneet kesken. Siksi on ollut tarpeen verottaa jo huoltovarmuusvarastoja.

– Viralliset maskit tulevat aina muualta. Suomessakin olisi osaavia valmistajia, mutta tarvittavia erikoiskankaita ei ole helposti saatavilla. Koska tekstiiliteollisuutemme on ajettu melko lailla alas, olemme tällaisissa tarpeissa tuonnin varassa.

– Voisi olla hyvä ymmärtää nykyinen pitkien alihankintaketjujen ja tuonnin varaan jäämisen riskit. Kun lähellä tuotettu olisi aina ykkösvalinta, kriisitilanteiden huoltovarmuus olisi aina parempi.

 

kasvosuojat tuotanto

Kasvosuojien kova kysyntä pitää nyt Juupajoella toimivan Myllymuksut Oy:n työntekijät kiireisinä. Piret Pärtel ompelukoneen ääressä.

Huomioitavaa

Myllymuksut Oy:n valmistama kankainen, pestävä kasvosuojus ei suojaa käyttäjää koronavirusinfektiolta eikä muilta ilman kautta leviäviltä viruksilta. Tämä suojus ei täytä terveydenhuollon suojavälineille asetettuja suojausvaatimuksia.

Suojus on käyttökelpoinen, jos käyttäjä itse on viruksen kantaja. Kasvosuoja suojaa muita ihmisiä tilanteissa, jolloin käyttäjä esimerkiksi yskii.

Kasvosuojus ei vähennä tarvetta käsihygieniasta huolehtimiseen. Se voi kuitenkin estää omien kasvojen tarpeettoman koskettelun, mikä vähentää riskiä saada viruksia omista käsistä hengitysteihin.

Poista suojus kasvoilta aina vetämällä kuminauhoista. Älä koske itse suojusosaan.

Tärkein ohje on nyt pysyä kotona ja välttää muiden ihmisten kohtaamista. Vain tällä tavoin pandemia menee ohi mahdollisimman nopeasti.

Kasvosuoja on hyvä apu allergikoille erityisesti keväällä, kun katupölytilanne on pahimmillaan, ja kun siitepölyt alkavat vaivata.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?