190 kg + 135 kg + 230 kg = 555 kg – Tämä on yhteistulos, jolla Heikki ”Mocce” Heiskanen voitti voimanoston EM-kultaa

Heikki Heiskanen, voimanosto, Orivesi, Euroopan mestari
Heikki ”Mocce” Heiskanen on harrastanut voimanostoa nelisen vuotta ja nyt hän on Euroopan mestari. Mitalikahvit hän lupaa järjestää kiitokseksi tukijoilleen ja kannustajilleen, kunhan koronatilanne helpottuu. Kuva: EPF/Kisajärjestäjä

Orivesiläinen Heikki Heiskanen on klassisen voimanoston Euroopan mestari. Hän voitti voimanoston EM-kultaa 83-kiloisten M60-sarjassa yhteistuloksella 555 kiloa.

– Tippa tuli linssiin, kun tajusin tilanteen ja onnitteluja alkoi tulla. Tämä on pienen paikkakunnan etu, että esimerkiksi lehti ja kaupunki reagoivat näin hienosti tällaiseen marginaalilajissa tehtyyn menestykseen, Heiskanen kertoo.

Voimanosto on kolmesta eri nostomuodosta koostuva kilpailulaji, jossa lasketaan jokaisen nostomuodon maksimisuoritukset yhteen. Nostomuodot ovat jalkakyykky, penkkipunnerrus ja maastaveto.

Kisoissa Heiskanen teki jalkakyykyssä tuloksen 190 kiloa, penkkipunnerruksessa 135 kiloa ja maastavedossa 230 kiloa.

Heiskanen tiesi jo ennakkoon, että hänellä on hyvä mahdollisuus menestyä EM-kisoissa. Hän oli kisaan osallistuvista tilastoykkönen 2,5 kilon erolla seuraavaan. Kun kova kilpakumppani Norjasta perui kisaosallistumisensa, tilanne näytti menestyksen suhteen vielä entistä paremmalta.

– Hiukan harmitti, kun näki paikan päällä, että peruutuksia oli tullut, Heiskanen myöntää.

Kisaan mies valmistautui kuitenkin samalla tavoin kuin kaikkiin muihin kovin kisakoitoksiin.  Tarkoituksena oli ottaa miehestä irti kaikki mahdollinen.

– Minullahan on ollut vähän se vika, että pää on ollut se kaikkein heikoin osa kehossa. Ensimmäisen kisavedon jälkeen jännitykseni laantuu kuitenkin nopeasti ja sitten alan vain suorittaa. Niin kävi nytkin, Heiskanen kertoo.

Tulos on myös Suomen ennätys

Sarjan voiton Heiskanen otti lopulta roimalla erolla hopeaa ottaneeseen Heimo Hopeavuoreen. Yhteistuloksissa miesten välillä oli eroa peräti 27,5 kiloa. Heiskasen EM-kisoissa tehty yhteistulos on myös sarjan Suomen ennätys. Ennätysluku parani nyt 27,5 kiloa.

– Viisi minuuttia ehdin olemaan myös suomenennätyksen haltija jalkakyykyssä. Sitten Heimo kiskaisi viisi kiloa paremman tuloksen ja se titteli meni siinä, Heiskanen naurahtaa.

Erityisen iloinen Heiskanen oli tuloksestaan maastavedossa, jossa hänen paras tuloksensa on ollut pitkään 225 kiloa. Hyvän lajiharjoittelun ansiosta Heiskanen sai jo lajin viime vuoden marraskuussa pidetyissä SM-kisoissa nostettua 227,5 kiloa. EM-kisoissa tulos parani vielä 2,5 kiloa.

Kansainvälinen kisareissu oli Heiskasen toinen. Kaksi vuotta sitten hän oli mukana lajin MM-kisoissa Kanadassa.

– Kyyti oli silloin kylmää. Kisasin silloin nuoremmissa papoissa. Kokemuksena se oli kuitenkin hyvä ja opettavainen.

Klassisen voimanoston EM-kisat pidettiin Ranskan Albissa 9.-14. maaliskuuta. Kisat ennätettiin käydä loppuun koronavirukseen varautumisesta huolimatta.

– Mutta nyt on kisakalenteri tyhjä pitkän aikaa niin kuin kaikilla muillakin. Itse olen suunnannut katseeni jo lajin SM-kisoihin. Haluaisin käydä niissä vähän kiusaamassa nuorempiani avoimessa sarjassa.

Leave a Comment