Kotiseutuliitto jakoi korjausavustusta 65 seurantalolle – rippunen riitti Talviaisiinkin, mutta enemmän odotettiin: ”Toteutamme tänä kesänä kiireellisimmät kohteet ja haemme jatkorahoitusta tuleville vuosille”

Perinnerakennusmestrai Anne Uosukainen tutustui viime kesänä Talviaisten Talon korjaussuunnitelmiin Heikki Salomaan opastuksella. Arkistokuva: Artturi Siromaa

Seurantalojen tämän vuoden korjausavustukset on jaettu. Julkisen talouden tasapainotustoimista johtuen avustusmääräraha jäi tänä vuonna 485 000 euroon, joka on yli miljoona euroa vähemmän kuin aikaisempina vuosina. Jaettavan rahasumman pieneneminen näkyy erityisesti pienempinä avustussummina.

Pirkanmaalle korjausavustuksia saatiin yhteensä 36 000 euroa. Ne kohdistuivat kuudelle hakijalle ja olivat suuruudeltaan 10 000–3 000 euroa. Seurantaloavustuksia tuli Lempäälään kahteen kohteeseen, Urjalaan, Virroille, Ruovedelle ja Oriveden liitosalueelle.

Lue myös: Talviaisten talon remontti pilkottiin pienempiin osiin – ”Hyvä idea on miettiä tärkeysjärjestys ja tehdä vähän kerrallaan”

Kolmen tonnin avustuksen sai Talviaisten seudun kyläyhdistys, joka ylläpitää Talviaisten Taloa, entistä koulurakennusta.

– Aloitamme talon ulkopuolisen remontin. Kiireisimpiä korjauskohteita ovat räystäät, samoin savupiippujen päälle tulee hatut, jottei sadevettä pääse enää sisälle. Myös ulkovuorauksessa on joitakin kiireellisesti korjattavia kohtia, kertoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Salomaa.

Avustusta haettiin 16 000 euroa, joka olisi kattanut katon ja räystäiden korjauksen sekä parin ulko-oven katoksen uusimisen. Nyt pitää entistä tarkemmin miettiä, mitkä asiat on toteutettava ihan ensiksi, ja koetettava saada seuraavalle vuodelle jatkorahoitusta.

– Omaa raha joudutaan nyt laittamaan enemmän. Onneksi viime vuosi oli taloudellisesti kohtuullinen, sillä tapahtumia oli runsaasti. Myös vohvelikahvila tuotti kesällä hyvin, Salomaa sanoo.

Hakemuksensa tukena yhdistyksellä oli perusteltu lausunto Pirkanmaan perinnerakennusmestarilta, joka kävi viime kesänä tutustumassa paikkoihin ja oli näkemäänsä tyytyväinen.

Keskimääräinen avustus puolittui aiemmasta tasosta

Tänä vuonna avustussummat ovat keskimäärin 7 500 euroa. Summa on lähes puolet aikaisempaa keskimääräistä avustussummaa pienempi. Noin 85 prosenttia avustuksista on alle 10 000 euron suuruisia.

– Aiempina vuosina on ollut mahdollista jakaa useita yli 50 000 euron avustuksia, joiden avulla on mahdollista toteuttaa suuria ja kalliita julkisivu-, vesikatto- ja taloteknisiä hankkeita. Näitä isoja korjauksia joudutaan nyt siirtämään, ja korjausvelka kasvaa, kertoo rakennustutkija Jari Heiskanen Suomen Kotiseutuliiton tiedotteessa.

Suurin avustussumma 27 000 euroa myönnettiin Äänekosken Mämmen Kyläyhdistykselle Keski-Suomeen seurantalon alapohjan kuivatukseen ja rakenteellisten vaurioiden korjaukseen.

Seurantalojen korjausavustus on valtion määräraha, jonka tarkoituksena on säilyttää seurantalojen arvokasta rakennus- ja kulttuuriperintöä sekä mahdollistaa talojen käytettävyyttä parantavat korjaukset. Opetus- ja kulttuuriministeriö on antanut avustuksen jakamisen ja korjausneuvonnan Suomen Kotiseutuliiton tehtäväksi.

Korjauskohteita riittää, työt tehdään usein talkoilla

– Yhtälö, jossa määrärahat pienenevät merkittävästi ja korjaustarve kasvaa, on haastava. Toimiva kansalaisyhteiskunta tarvitsee välttämättä seurantalojen kaltaisia avoimia toimitiloja, ja monet niistä edustavat myös arvokasta rakennusperintöä. Siksi on tärkeää, että korjausavustus saadaan jatkumaan riittävällä tasolla, kuvaa Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Teppo Ylitalo liiton tiedotteessa.

Tänä vuonna avustustoiminta keskittyi tiedotteen mukaan määrärahojen vähäisyyden takia aiempaa enemmän pieniin hankkeisiin. Niitä ovat korjaustöitä edeltävät suunnittelun, piirustusten ja kuntokartoituksen kustannukset. Rakenteiden osalta tällaisia hankkeita olivat ikkunoiden, ovien, sadevesijärjestelmien ja sokkelien kunnostukset. Toiminnallisuutta ja talotekniikkaa edustivat avustuksissa esteettömyyskorjaukset ja ilmalämpöpumput.

Avustusta haettiin viime vuosien tapaan erityisesti erilaisiin suunnittelukustannuksiin, julkisivujen ja kattojen kunnostukseen sekä taloteknisiin korjauksiin ja toiminnallisuuden parantamiseen. Keskimääräinen avustushakemus oli noin 20 000 euroa. Yli 50 000 euron hakemuksia tuli 38 talolta.

Leave a Comment