OrPo tasoitti riemukkaasti voitot kotona – ”Nyt ei peippailla, vaan lyödään täysillä” oli Ada Aronen päättänyt jo edellisiltana

Ada Aronen (9) ei onnistumisista riemuaan peittele, vaan tuuletukset ovat voimalliset ja niistä iloitaan yhdessä. Kuva: Veli-Jussi Lietsala.

Perjantai-iltana lämpenivät muutkin kuin paikalliset saunat, kun Oriveden liikuntahallissa jatkettiin naisten Mestaruusliigan puolivälieriä. Vaikka tälläkin kertaa erissä oli epätasaisuutta, näytti OrPo päävalmentaja Fabio Mentan sanoilla, että se kuuluu tälle tasolle.

Kotivoitto 3–1 (26–24, 15–25, 25–18, 25–16) LP-Vampulasta tarkoitti sitä, että pelit ovat taas tasan 1–1 ja ratkaisu venyy vähintään tiistai-iltaan Orivedelle.

– Tätä me haluttiin ja haettiin, ja nyt se tuli oikein kovan kaavan kautta 3–1 eikä 3–2, kuvaili OrPon parhaana palkittu Ada Aronen hymyillen Ruudun haastattelussa pelin jälkeen.

Arosen päättäväisyys näkyi yläparvelle asti. Hän kertoikin jo eilisiltana kotona päättäneensä, että nyt ei peippailla, vaan lyödään palloa, oli paikka mikä tahansa – silläkin uhalla, että se menee yli. Hän kertookin lyöneensä joka pallon minkä haukkarista (hauiksesta) lähti.

– Toivottavasti sunnuntainakin jaksaa painaa yhtä kovaa, hän lisäsi.

Passipeli monipuolista, torjunta hereillä ja vastaanotto toimi

Yhteispeli passari Jenna Ylivainion kanssa sujui myös mainiosti, ja Ylivainion passipeli oli kaiken kaikkiaankin mukaan monipuolista. Kun lisäksi OrPon torjunta oli nyt hereillä, ja sekä Ada Aronen että Milka Stijepic liekeissä, ei edes kakkoserän notkahdus päässyt viemään joukkueen peli-iloa.

Aronen myönsi pelaajahaastattelussa, että avauserässä nousu kolmen pisteen takaa tilanteessa 21–24 oli henkisesti tärkeää ja kasvatti motivaatiota. Hän muisteli useampia tilanteita, joissa on oltu voitolla, sitten jääty laahaamaan ja vastustaja on yhtäkkiä ollut monta pistettä edellä, eikä sitä ole saatu kiinni, vaikka kuinka on koetettu.

Ruudun selostaja Jari Ahvenjärvi kiirehti jo vähän asioiden edelle. Kolmena  vuonna on OrPo ollut puolivälierissä. Kuinka kova nyt on himo päästä neljän parhaan sakkiin?

– Kyllähän se on ihan sairaan kova hinku meillä kaikilla, ja me tiedetään, että me voidaan voittaa Vampula, kun me vaan pelataan omaa hyvää peliä, siis just tällaista, Aronen vakuutti.

”Kotijoukkue oli neloserässä aika pitelemätön”

LP-Vampulan parhaana palkittu passari Lotta Kukkonen myönsi pettymyksen, sillä voittoa he olivat tulleet hakemaan. Ensimmäistä erää vieraat siis johtivat kolmella pisteellä, mutta menettivät erävoiton jatkopalloilla.

Toinen erä oli Vampulan näytöstä, sillä vieraat johtivat pahimmillaan 7–20, ja OrPon aikalisät oli käytetty jo erän alussa. OrPo vaihtoi tässä erässä niin passaria kuin hakkuriakin. Passariksi tuli Aino Etelä ja Milka Stijepic sai tehdä tilaa Laura Sarajärvelle, mutta aloituskuusikko palasi kentälle seuraavaan erään. Kotijoukkkue sai lopulta pisteet kaunistumaan 15–25:een.

Mutta mitä Kukkosen mielestä tapahtui pitkällä erätauolla?

– Erätauolla naurettiin, että vaikuttaa kovasti viime peliltä, että vuorotellen hävitään ja voitetaan, mutta en osaa siihen syytä sanoa. Meillä oli kyllä hyvä fiilis kolmoserän alussa, mutta siinä tuli pari–kolme epätyypillistä virhettä, ja OrPo sai hurmoksen päälle. Onneksi saimme kolmoserän lopussa kuitenkin aika hyvin heidät kiinni, että oli ihan luottavainen olo neloserään lähdettäessä.

Kukkonen myönsi, että kotijoukkue oli kuitenkin neloserässä aika pitelemätön, varsinkin Vampulan torjunta oli vaikeuksissa. Hän kehaisi myös OrPon mainiota vastaanottoa, josta pääsee yleensä luomaan hyviä hyökkäyksiä.

Marjo Mäkinen-Aakula jakeli katsojille ämpäreitä ja palikoita OrPon kannustamiseen jo viikko sitten, nyt niihin tarttui entistä useampi. Taustalla lippuja tarkastanut Jouko Liminka. Kuva: Anne Kotipuro

Liikuntahallissa volyymi oli jo noussut, mihin vielä päästäänkään?

Entä millaista on pelata, kun he saavat niin äänekkään huutomyrskyn mukaan vieraspeliinkin kuin perjantaina Orivedellä kuultiin, eikä matkassa ollut kuin runsas bussilastillinen faneja. Siitä joukkue osaakin Kukkosen mukaan olla kiitollinen.

Orivesiläiskatsomollakin tunnelma oli villimpi kuin kauden mittaan on totuttu. Ämpärit ja palikat olivat käytössä jo runkosarjan päätösottelussa edellisviikonlopuna, ja nyt niitä käytettiin jo reippaammin.

Valmentajista LP-Vampulan Stefan Paunovic katsoi, että joukkueen energiatason hiipuminen etenkin kolmos- ja neloserässä koitui heidän kohtalokseen. Hän ei toisaalta pitänyt sitä ihmeenä, kun viisi tai kuusi viikkoa on pelattu kaksi peliä viikossa.

Paunovicin yllätti ennen kaikkea OrPon riskinotto ja onnistuminen syötöissä. OrPo pisti kaikkensa peliin ja torjui hyvin. Myös kotijoukkueen hyökkäykset onnistuivat.

Hän tunnusti kuitenkin olevansa ylpeä myös oman joukkueensa tekemisistä viime aikoina ja muistutti, että taistelu jatkuu sunnuntaina Huittisissa.

Välipäivä käytettiin OrPon valmennuksessa tehokkaasti hyödyksi

OrPon päävalmentaja Fabio Menta puolestaan kertoi Ruudun Jari Ahvenjärvelle, että keskiviikon jälkeen joukkueen kanssa oli vietetty pitkä päivä analysoiden tapahtunutta ja miettien, mitä voitaisiin tehdä paremmin esimerkiksi Biberdzicin syöttöjen vastaanotossa tai torjunnan ryhmittymisessä.

Voitto oli sikäli tärkeä, että olisi ollut todella vaikea lähteä kolmanteen kohtaamiseen kaksi tappiota niskassa.

Menta tunnusti senkin, että Jones on ollut OrPolle painajainen koko kauden ajan, minkä osoittavat hänen pistesaldonsa otteluista. Tässä pelissä Jones kuitenkin jäi tehoissa totutusta tasostaan.

Mutta mitä tapahtui huonosti menneen kakkoserän ja loppupelin välillä?

– Tätä on koetettu ratkaista jo pitkin kautta, kun on tullut isoja tasonpudotuksia, mutta olennaista näissä tilanteissa on tuntea luottamusta siihen, että kyllä me pystymme pelaamaan tätäkin joukkuetta vastaan. Heillä oli kova puolustus tänään, mutta pelasimme pallo pallolta ja pidimme sovitut kohteet.

Ennakkoarvioihin nähden ollaan jo korkealla, ja koko ajan kohenee

Menta muistaa hyvin kauden alussa esitetyt arviot, joihin nähden runkosarjan kuudes tilakin oli paljon enemmän kuin heiltä odotettiin. Nyt voi jokaisesta pelistä nauttia enemmän ja enemmän, kun on ylitetty tähänastiset odotukset.

– Nyt vastustaja tietää, että voimme voittaa heidät, joten seuraavasta pelistä tulee todella kova. Aiomme kuitenkin edelleen käydä Vampulan heikkouksien kimppuun, Menta ennusti.

Tämän virallisen haastattelun perään hän lisäsi vielä ohi kiiruhtaessaan haluavansa pelaajien tuntevan, että he kuuluvat tällä tasolle, missä nyt ollaan.

Ruudun asiantuntijana toimi OrPoa aikanaan valmentanut Jukka Koskinen. Hän kertoi pelin lopulla yllättyneensä erityisesti siitä, miten heikkoa oli edellisen ottelun pistekuningattaren Cheyenne Jonesin peli perjantaina, pistesaalis 17/+8. Sillä kuitenkin ylsi joukkueen parhaaksi. Tässä tilanteessa Jovana Biberdzic nousi vieraiden syömähampaaksi, mutta hänenkin tehonsa jäivät 16/+6:een.

OrPon ykköstykki puolestaan oli Ada Aronen pistein 26/+20, jota pommitettiin myös vastaanotossa eniten, 51 kertaa. Hyvää tulitukea hänelle antoi Milka Stijepic, 18/+11. Kohtuullinen ilta oli myös Jessika Mursulalla, tehot 7/+5, sekä Milla Haapaniemellä, 6/+4. Voiton avain kotijoukkueelle oli kuitenkin, että LP-Vampula teki enemmän virheitä kuin OrPo.

Torjunnat OrPo voitti 11–5 ja ässäsyötöt 8–6. Teija Vuorenmaa nakutteli kolme ässää, Jenna Ylivainio kaksi ja muut tilastoon päässeet yhden naista kohden.

Peli oli kaikkine käänteineen yleisöön menevää ja viihdyttävää, kun ei kumpikaan joukkue dominoinut liikaa.

Muissa puolivälieräpareissa ollaan jo voiton päässä välieristä, ja kaikki perjantai-illan ottelut päättyivät numeroihin 3–0.

Ada Aronen ei vierastanut mitään hyökkäyspaikkaa, tässä hyökkäys on lähtenyt neloskulmasta. Illan päätuomarina nähtiin orivesiläisille tuttu Inka Raitala. Kuva: Veli-Jussi Lietsala

Leave a Comment