Mihin käyttäisit 30 000 euroa tai edes osan siitä? – osallistava budjetointi kannustaa kuntalaisia olemaan aktiivisia

Otsikon kysymykseen vastauksia haetaan nyt Juupajoella. Kunta on avannut osallistavan budjetoinnin ensimmäisen kierroksen, jonka aikana kuntalaiset saavat ehdottaa ideoita kyseisen rahasumman käyttämiseksi. Ihan mihin tahansa kunta ei summaa voi käyttää, vaikka idea olisi kuinka hyvä. Varat ovat nimittäin perintörahoja, jotka on käytettävä kuntalaisten hyvinvointia edistäviin toimiin.

Juupajoella osallistavaa budjetointia kokeillaan nyt ensimmäisen kerran. Jämsässä se on puolestaan jo tuttu juttu. Hyötymään siitä ovat päässeet muun muassa länkipohjalaiset. Heillä on ideoita riittänyt niin paljon, että kylä on saanut kahdesti osallistavan budjetoinnin rahaa hankkeitaan varten.

Ensimmäisellä kerralla parisen vuotta sitten kylä sai 5 000 euroa Vilinävainiolle pystytettyä ulkoliikuntalaitetta varten.

Viime vuonna Jämsä oli varannut osallistavaan budjetointiin saman verran rahaa kuin Juupajoki nyt. Potti jaettiin kahden eniten ääniä saaneen hankkeen kesken. Länkipohjalaisten tietoisuus osbu-rahasta ja äänestysinnokkuus palkittiin. Kylän ideana ollut Oinasojan sillan kunnostaminen kuului kärkikaksikkoon ja sai 15 000 euroa.

Oriveden valtuuston kokouksissa muutama valtuutettu on myös nostanut osallistavaa budjetointia välillä esiin. Vielä ei kaupunki ole asiasta innostunut. Mietintään osbu kannattaisi laittaa, vaikka talouden tasapainottamistoimet ovatkin alkamassa. Kiinnostusta se voisi herättää sellaisissakin tahoissa, jotka tavallisesti viittaavat kintaalla kunnalliselle päätöksenteolle.

Leave a Comment