Indy ja Keanu näyttivät, miten kadonnut henkilö löytyy – pelastuskoirat olivat Käpylän ulkoilutapahtuman kaksi tähteä

Käpylän talvipäivä
Käpylän ulkoilupäivässä oli väkeä paikalla sankoin joukoin. Tapahtuman antiin oli tultu tutustumaan koko perheen voimin ja päivän aikana pääsi muun muassa istahtamaan nuotion äärelle nokipannukahville. Tapahtuman järjesti Juupajoen kunta yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Kuva: Heidi Kartiovaara

Luonnon rauhassa kiemurteleva polku vie metsän siimeksessä kohti savun tuoksua.

Korkeakosken Asematieltä lähtenyt polku kulkee Juupajoen Käpylän metsässä ja kevään merkit voi jo haistaa ilmassa. Noin kilometrin kulkemisen jälkeen alkaa kuulua koiran haukuntaa. Paikalle saapuva näkee Käpylän ulkoilupäivän aiheuttamaa vilskettä.

Tapahtuman ohjelmassa oli tekemistä ja monenlaista puuhaa koko perheelle.

Käpylän ulkoilupäivä
Teemu Koivisto ja Indy-koira esittelivät, millaista on pelastuskoiratoiminta. Kuva: Heidi Kartiovaara

Kadonneet löytyivät niin lumesta kuin metsästä

Nyt huomion keskipisteenä on kuitenkin Pirkanmaan Pelastuskoirat, jonka tarkoituksena on kouluttaa henkilöiden etsintään erikoistuneita koiria ja niiden ohjaajia.

Yhdistystä Käpylän ulkoilupäivässä olivat edustamassa Teemu Koivisto ja bordercollie Indy sekä Veera Varis neljävuotiaan novascotiannoutaja Keanun kanssa.

Koivisto ja Varis pitivät ulkoilupäivässä koiriensa kanssa näytöksen, jossa tapahtumaan tulleille tehtiin pelastuskoirien toimintaa tutuksi kolmen tehtävän avulla.

Ensimmäisessä tehtävässä Teemu Koiviston Indy-koira näytti, kuinka se löysi vaivattomasti valtavaan lumikasaan hautautuneen ihmisen.

Koira ilmaisi löytönsä haukkumalla ja kaivamalla kohtaa, jossa se haistoi kohteen olevan. Indy näytti taitojaan myös metsässä, jossa se ilmaisi haukkumalla löytäneensä tällä kertaa onneksi vain kadonneeksi tekeytyneen ihmisen.

– Esimerkiksi lumivyöryn alle joutuneen ihmisen aika on todella kortilla, silloin aikaa ei ole paljon. Tehtävään koulutettu koira nopeuttaa uhrin löytämistä huomattavasti, Koivisto kertoi.

Käpylän talvitapahtuma
Veera Varis ja Keanu-koira, jonka kaulassa roikkuu rulla. Keanu osoittaa löytäneensä jotakin ottamalla rullan suuhunsa ja palaamalla omistajansa luo. Kuva: Heidi Kartiovaara

Noutajalle sopii rulla ilmaisukeinoksi

Veera Varis ja Keanu-koira puolestaan työskentelivät niin kutsutun rullan kanssa.

Rullailmaisussa koiran kaulalla roikkuu kumimaisesta materiaalista valmistettu rulla, jonka koira ottaa suuhunsa, kun on löytänyt etsittävän kohteen. Koira palaa rulla suussaan ohjaajan luokse, jonka jälkeen se opastaa ohjaajan löytönsä luokse.

– Keanun kohdalla rulla on ollut paras ilmaisukeino. Keanu ei hauku kovin helposti, ja koska kyseessä on noutajarotuinen koira, se myös rakastaa kantaa esineitä ja asioita suussaan, Varis kertoi.

Pelastuskoirien tärkein tehtävä onkin nimensä mukaisesti pelastaa hädässä olevia ihmisiä. Koirat tekevät saumatonta yhteistyötä ohjaajansa kanssa ja ohjaajan on osattava tulkita koiran eleitä ja ilmeitä sekä ymmärtää, mitä koira haluaa toiminnallaan viestiä.

Ihmisen katoamisiin on monia eri syitä, mutta yleisimmin kyseessä on joko lapsi tai muistisairas henkilö.

– Yleensä etsintätehtävät sijoittuvat taajamiin tai metsiin, mutta koirien tehtäviin kuuluu myös esimerkiksi ruumiin etsintää, lumivyöryjen uhrien pelastamista ja vesistötehtäviä. Tehtäviä on hyvin laajasti erilaisissa olosuhteissa, Varis listasi.

– Koiria koulutetaan myös löytämään ihmisiä raunioista. Suomessa tällaisia tehtäviä on toki harvemmin, Koivisto mainitsi.

Käpylän ulkoilupäivä
Indy-koira löysi lumeen hautautuneen henkilön. Kuva: Heidi Kartiovaara

Motiivina halu auttaa

Yksi tärkeimmistä syistä lähteä mukaan toimintaan on halu auttaa ja kouluttautua auttajaksi. Toiminta sopii henkilöille, joilta löytyy halua liikkua luonnossa kelillä kuin kelillä sekä intoa toimia koiran kanssa.

– Keanun kanssa olen ollut mukana yhdistyksen toiminnassa noin kolme vuotta. Parasta tässä on toiminnan monipuolisuus ja että harrastuksessa on mahdollista kehittyä jatkuvasti, Varis kertoo.

Ohjaajan on oltava hyvässä fyysisessä kunnossa ja koiralta vaaditaan perusterveyden lisäksi vahvaa yhteistyöhalua sekä sosiaalista luonnetta. Koska koiran on liikuttava haastavissakin maastoissa, on myös koiran kunnon oltava hyvä.

Koiran rodulla ei ole väliä ja myös monirotuinen koira voi toimia pelastuskoirana.

Pirkanmaan Pelastuskoirat toimii Suomen Palveluskoiraliiton alaisuudessa. Pelastustehtävissä se toimii osana Vapaaehtoista pelastuspalvelua.

Heidi Kartiovaara

Käpylän ulkoilupäivä
Lapsille oli tarjolla moottorikelkka-ajelua. Kelkkaa kuljettaa yksi tapahtuman järjestäjiin kuulunut Janne Salomaa. Kuva: Heidi Kartiovaara
Käpylän ulkoilupäivä
Mukana tapahtumassa olivat myös kaksi halailevaa maskottia, kissa ja koira. Ne jakoivat myös Muumien hiihtokoulun stipendejä lapsille. Kuva: Heidi Kartiovaara
Käpylän ulkoilupäivä
Juupajokelaiset Nina Aavajoki ja Muumien hiihtokoulun stipendin saanut Eve Äikäs viihtyivät Käpylän ulkoilupäivässä. Kuva: Heidi Kartiovaara
Käpylän ulkoilupäivä
Käpylän ulkoilupäivässä tarjolla oli virvokkeita, vastapaistettua makkaraa ja mielettömäksi kehuttuja mokkapaloja nokipannukahvin kera. Kuva: Heidi Kartiovaara

Juttua on muokattu 5.3.2024 klo 16.21: Juttuun on lisätty hiihtokoulua käsitteleviin kohtiin, että kyse on ollut Muumien hiihtokoulusta. Lisäksi pääkuvaan on lisätty tieto, että tapahtuman järjesti Juupajoen kunta yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Leave a Comment