Orivesiläistaitoluistelija Mandi Kahilaniemi on valittu A-silmujen valtakunnalliseen kultafinaaliin – ”Enpä olisi itse kauden alussa uskonut, että voisin tässä sarjassa kultafinaaliin yltää vielä tällä kaudella”

Mandi Kahilaniemi
Mandi Kahilaniemen ohjelma tällä kaudella on sambakarnevaaliteemainen. Esiintyminen on maaliskuun loppupuolella kultafinaalissa kisailevan Kahilaniemen vahvuus. Kuva: SJ p.h.o.t.o.s

Orivesiläinen Mandi Kahilaniemi, 10, on tänään maanantaina julkaistun Suomen taitoluisteluliiton ranking-tilaston mukaan valittu A-silmut-sarjan valtakunnalliseen kultafinaaliin, jossa luistelee Suomen 28 parasta kyseisen sarjan luistelijaa.

Kahilaniemi otti tiedon vastaan onnellisen häkeltyneenä.

– Enpä olisi itse kauden alussa uskonut, että voisin tässä sarjassa kultafinaaliin yltää vielä tällä kaudella, hän ihmettelee iloisena.

Taitoluistelussa ei kilpailla ikäluokkaperusteisissa sarjoissa vaan taitotasopohjaisesti. Kahilaniemi kilpaili viime kaudella ensin syksyn Minit-sarjassa, josta siirtyi keväällä B-silmut-sarjaan.

Tälle kaudelle hän läpäisi Suomen taitoluisteluliiton taitotestit, jotka vaaditaan A-silmut-sarjassa kilpailemiseen. Näin ollen kilpasarja vaihtui jälleen astetta kovatasoisemmaksi. Haastetta sarjassa riittää, sillä A-silmuissa kilpailee jopa kaksi vuotta vanhempia luistelijoita.

Ennätyspisteet nousussa

Tapparan Taitoluistelijoita edustava Mandi Kahilaniemi on kilpaillut tällä kaudella Riihimäellä, Salossa, Vantaalla, Tampereella, Lahdessa, Seinäjoella ja Turussa.

Äiti Sini Kahilaniemi kertoo, että Mandi on hilannut ennätyspisteitään ylöspäin, kun suoritusvarmuus on kilpailu kilpailulta lisääntynyt. Toistaiseksi tämän kauden paras suoritus on tullut Seinäjoella WallRiverSkate-kilpailussa pistein 33.17. Sijoitus oli neljäs.

Kahilaniemien mukaan tuossa kilpailussa esimerkiksi kaksoistulppi ja kaksoissalchow-axel-yhdistelmä onnistuivat puhtaasti. Myös piruettien vaikeustaso ja laatu kuuluvat olleen kohdillaan.

Taitoluistelussa tuomaripisteitä annetaan elementeistä, kuten hypyistä, pirueteista, askelista ja liu’uista sekä ohjelman komponenteista eli esimerkiksi esiintymisestä, tulkinnasta ja perusluistelutaidosta.

– Tämän kauden sambakarnevaaliteemaisessa ohjelmassa esiintyminen on Mandin vahvuus, ja siksi erityisesti komponenttipisteet ovatkin olleet hienolla tasolla lähes kaikissa kilpailuissa, Sini Kahilaniemi kertoo.

Seuraava kilpailu Vaasassa

Paikan kultafinaaliin toivat suoritus ja pisteet 32.67 Turun Skating clubin kymmenvuotisjuhlakilpailussa, vaikka Kahilaniemet kertovatkin, etteivät kauden parhaat suoritukset osuneet kumpaankaan rankingpistemäärään vaikuttavaan Seasons best -kilpailuun Tampereella ja Turussa.

Kilpailukauden päättävä kultafinaali käydään Tampereella maaliskuun loppupuolella. Sitä ennen Kahilaniemi kilpailee vielä Vaasassa tulevana viikonloppuna.

Kultafinaalin yhteydessä järjestetään myös hopeafinaali, joissa kilpailevat pisterankingin sijojen 29–56 luistelijat.

Leave a Comment