Mattomaisteri-yrityksen perustaja Eija Assola-Virta on tottunut muistuttamaan asiakkaitaan kotitalousvähennyksen hyödyntämisestä.
− Kaikille vinkkaan siitä. Kun lähetän laskun, niin samalla laitan verottajan lomakkeen liitteenä muistutukseksi asiasta, yrittäjä sanoo.
− Kun olen esitäyttänyt lomakkeen, niin todennäköisesti se aktivoi heitä hakemaan vähennystä.
Ensimmäistä kertaa Mattomaisterin asiakkaana olleet ovat olleet siitä yllättyneitä ja kiitollisia, ja moni kokee asian lisäpalveluna.
Assola-Virran tarjoamista palveluista lähes kaikki kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin.
− Kotitalousvähennykseen oikeuttaa kotitalouksille tehtävä tavanomainen kotitaloustyö. Nimenomaan työ – ei esimerkiksi pesuaineet tai työntekijän matkakulut, hän kertaa.
− Esimerkiksi jos tänne tulisi bändi soittamaan, se ei olisi tavanomaista.
Kotitalousvähennystä saa myös niistä töistä, joita esimerkiksi lapsi on tilannut vanhemmilleen tai isovanhemmilleen. Silloin työn maksaja hakee kotitaloustyön vähennystä omassa verotuksessaan.
Apua arjen askareisiin
Senioreille, joilla on toimintakyvyn pysyvä tai tilapäinen haitta Mattomaisterin palvelu on arvonlisäveroton sosiaalipalvelu, sillä Eija Assola-Virta on rekisteröinyt yrityksensä yksityiseksi sosiaalipalveluntuottajaksi Pirkanmaan hyvinvointialueella.
− Tänä päivänä toivotaan, että ikäihmiset pystyisivät asumaan kodissaan yhä pidempään. Se edellyttää, että heille on tarjolla kaikenlaisia tukipalveluita, sillä kaikilla ei ole omaisia lähellä auttamassa.
Assola-Virta auttaa tarvittaessa asiakkaitaan myös pienissä askareissa, joita vanhus ei saa yksin hoidettua.
− Olen käydessä vaihtanut lamppuja ja ripustanut verhoja samalla. Toki minä autan, ei se ole siitä kiinni, mitä varten minut on sinne tilattu, Assola-Virta kertoo.
− Kun viedään vanhuksille kotiin palveluita, niin pitää olla myös aulis palvelemaan heitä. Heidän voi olla haastavaa saada pieniäkään apuja, kuten vaikka se lampun vaihtaminen.
Yrittäjän mielestä kotitalousvähennys on erittäin tärkeä tukimuoto senioreita varten.
− Olen vähennyksen kannalla. Se on yrittäjälle markkinointivaltti, mutta näen myös vanhukset kotona, jotka tarvitsevat sitä apua. Heidän voi olla pakko tilata kotitalouspalveluita.
Omavastuu vain kerran vuodessa
Assola-Virta uskoo, että kotitalousvähennyksellä on myös harmaaseen talouteen sitä vähentävä vaikutus.
− Ihmiset haluavat teetättää työn kuitilla, eikä kuitittomasti, hän sanoo.
Kaikki eivät tosin entuudestaan tiedä, mitä kotitalousvähennys tarkoittaa. Yrittäjän mielestä tietoisuus siitä on kuitenkin vuosien varrella lisääntynyt.
− Kyllä se joillekin on uusi, outo asia.
Assola-Virta on törmännyt väärinkäsitykseen esimerkiksi siitä, että verovähennyksiin kuuluva omavastuuosuus menisi jokaisesta palvelulaskusta.
− Sehän menee vain kerran vuodessa.
Hän vinkkaa etsimään verovähennyskelpoisia tai arvonlisäverovapaita palveluita Pirkanmaan Kotitori -sivustolta, jossa palveluita voi hakea paikkakunnan mukaan.
Opettajasta siivousyrittäjäksi
Assola-Virta on orivesiläinen, mutta Mattomaisteri-yritys toimii koko Pirkanmaan alueella. Yritystoiminnan hän aloitti vuonna 2017 työskenneltyään sitä ennen opettajana.
− Kävin kerran auton kanssa katsastuksessa ja mietin, mihin täällä voi istua, kun kaikki penkit ovat niin likaisen näköisiä, hän muistelee.
− Rupesin ottamaan selvää, miten sellaisia voisi pestä. Siitä se lähti!
Assola-Virta viihtyy yrittäjänä hyvin.
− Ainakaan niska-hartiakipuja ei ole enää ollut samalla tavalla, hän sanoo.
Hän pesee harjaavalla painehuuhtelulaitteella matot, kalusteet, ryijyt, raanut, autojen verhoilut tai vaikkapa ison pehmolelun, joka ei mahdu pesukoneeseen.
− Joskus olen puhdistanut lamelliverhoja, joihin on lentänyt skumppaa. Matkalaukunkin olen pessyt, hän listaa.
Mattomaisterin työajat joustavat kysynnän mukaan. Vuoden kiireisin aika alkaa keväällä ja jatkuu syksyyn.
− Silloin mennään, kun kysytään. Kesällä ei voi vetää lonkkaa, kun on sesonki.
− Yrittäjänä saa ja joutuu kantamaan vastuun. Onni on oma, mutta oma voi olla murhekin. Kun päättää itse, niin itse kantaa myös vastuun.