Tiesitkö, että robottiruohonleikkurin käyttöönottoasennustyöstä saa kotitalousvähennyksen? – Apupapusta kerrotaan, että asiakkaat varmistavat kotitalousvähennyksen saamisen lähes poikkeuksetta etukäteen

Robottiruohonleikkurin käyttöönottoasennustyöstä kotiin tai mökille saa kotitalousvähennyksen. Tämän tietää kertoa myös Apupapun myymäläpäällikkö Tapio Niemelä. Kuva: Heli Rahkonen

Robottiruohonleikkurin käyttöönottoasennustyöstä kotiin tai mökille saa kotitalousvähennyksen, samoin lumenpudotuksista katolta. Muuttopalvelu ei kuulu kotitalousvähennyksen piiriin, mutta muuttosiivous kuuluu.

– Kaislanniiton kuulumisesta kotitalousvähennyksen piiriin kysytään joka kerta, kun siitä soitetaan, mutta siitä ei saa kotitalousvähennystä, tietää Apupapun yrittäjä Jussi Lietsala.

Hän kertoo, että asiakkaat osaavat kysyä kotitalousvähennyksen saamisesta ”melkein joka hommasta”.

Lista kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä ja ei-oikeuttavista töistä on kuitenkin niin pitkä, että myös Lietsala joutuu joskus tarkistamaan Verohallinnon sivuilta, miten asian laita on.

– Aika moni tietää kotitalousvähennyksestä itsekin, ja se varmistetaan meiltä etukäteen. Työtä ei kuitenkaan oteta sen takia, että siitä saa vähennyksen. Korkeintaan se ehkä helpottaa päätöstä, Lietsala arvioi.

Summaa varmistellaan

Kyselyjä kotitalousvähennyksestä saa ajoittain myös Katja Karppanen Apupapun toimistolta. Usein yhteydenotot ovat varmistuksia.

– Osa haluaa varmistuksen, voiko tilatusta työstä hakea kotitalousvähennystä. Lähinnä minulta kuitenkin varmistellaan sen summaa. Laskulle eritellään aina tarvikkeet ja työt, mutta siinä ei erikseen lue kotitalousvähennyskelpoisuudesta, Karppanen toteaa.

Apupapussa onkin pohdittu, pitäisikö laskulle laittaa ihan näkyviin, jos työ on kotitalousvähennyskelpoista

– Oletetaanko ehkä turhaankin, että kaikki tietävät? Voisihan esimerkiksi lumenpudotuksesta ja ruohonleikkuusta saatavalla kotitalousvähennykselläkin markkinoida. Jos kirjoittaisikin laskun perään, että muistathan hyödyntää kotitalousvähennyksen, Karppanen pohtii.

– Sitäkään eivät välttämättä kaikki vielä tiedä, että tietyistä kaivuutöistä voi myös saada kotitalousvähennyksen. Tämä muuttui vuonna 2009, jota aikaisemmin verottaja ei hyväksynyt konetyötä, hän jatkaa.

Karppanen arveleekin, että paikoitellen kotitalousvähennyksen hakemista aristellaan.

– Osa on jopa pyytänyt, että voimmeko me hakea vähennystä heidän puolestaan, Jussi Lietsala kertoo.

Verohallinto on avannut rajapinnan, jonka kautta kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä tekevät yritykset voivat ilmoittaa kotitalousvähennykseen tarvittavat tiedot Verohallinnolle asiakkaidensa puolesta.

– Tämä tuli viime vuonna mahdolliseksi, mutta meillä ei sitä toistaiseksi tehdä, Karppanen toteaa.

Kolme vuotta aikaa hakea

Erityisesti Katja Karppasen puhelin toimistolla soi ennen vuodenvaihdetta.

– Asiakkaat haluavat varmistaa, että saavat laskunsa varmasti loppuvuoden aikana maksettavaksi ja verotukseen.

Jonkin verran kysellään myös vanhojen, jo maksettujen laskujen perään.

– Jos verottaja kysyy laskua ja se on päässyt hukkumaan, etsin niitä asiakkaille. Järjestelmässämme ne ovat jemmassa kyllä. Kotitalousvähennyksenhän voi hakea kolme vuotta jälkikäteenkin, Karppanen muistuttaa.

Hämminkiä saattaa aiheuttaa sekin, jos samalla laskulla on myös esimerkiksi tarvikkeita tai vähennyksiin kelpaamatonta työtä. Tämä ei estä hakemasta kotitalousvähennystä siitä osasta, josta sen voi saada.

– Näin voi olla esimerkiksi silloin, kun on tehty vähennyskelpoista työtä, mutta kuorma-auto vie tämän päätteeksi jätekuorman. Tämä kuljetus ei kuulu kotitalousvähennyksen piiriin.

Monelle merkityksellinen

Yrittäjän näkökulmasta kotitalousvähennys on pelkästään positiivinen juttu.

– Näen, että se on yleisesti jopa vähentänyt harmaata taloutta. Ihmiset haluavat sen kuitin pienemmistäkin hommista, jotta saavat sen vähennyksiin, 19 työntekijän Apupapua luotsaava Jussi Lietsala toteaa.

– Erityisen merkityksellinen se on niille, jotka joutuvat teettämään työtä, kuten ikäihmisille. He saavat sitten jotain edes takaisinpäin.

Apupapulta kerrotaan, että kotitalousvähennys on hyvin asiakkailla tiedossa. Kuvassa myymäläpäällikkö Tapio Niemelä. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment