”Ei tarvitse itse yrittää tehdä, kun saa edes vähän helpotusta verotuksessa” – osa nettikyselyyn vastanneista kertoo hyödyntävänsä kotitalousvähennystä vuosittain

Kotitalousvähennystä on hyödynnetty esimerkiksi sauna- ja pesutilojen remontoinnin yhteydessä. Kuva: Heli Rahkonen

Oriveden Sanomien nettikyselyyn kotitalousvähennyksestä vastasi sen vannoutuneita hyödyntäjiä. Useampi vastaaja kertoo hyödyntävänsä kotitalousvähennystä vuosittain.

– Olen vuodesta 2016 asunut isomummolassani, jossa on 1940-luvulla rakennettu päärakennus, ulkorakennuksia ja iso piha. Viime vuosina on vähennystä hyödynnetty muun muassa talon julkisivun korjaukseen ja maalaukseen, sähköjen uusimiseen, kamarien pintaremonttiin, varastona toimivan entisen navetan katon korjaukseen, nurmikon leikkuuseen ja pihapuiden kaatamiseen, yksi vastaajista kertoo.

– Teetän joka vuosi taloon tai mökille remonttia sen verran, että saamme täydet kotitalousvähennykset, kirjoittaa puolestaan tämä vastaaja.

– Viimeksi aurinkopaneelit. Pieniä sisä- ja ulkoremontteja, pihatöitä ja juhlia, lista jatkuu.

Vastauksissa kerrotaan, että kotitalousvähennystä on hyödynnetty monin tavoin myös vapaa-ajanasunnolla.

– Laituri, puucee, rannan portaat, mökin maalaus, keittiön uudistus, putkityöt, sähkötyöt, puiden kaato, vastauksessa listataan.

Helppoa ja hyödyllistä

– Olen hyödyntänyt kaksi kertaa. Ensin sauna- ja pesuhuoneremontissa ja sitten asuntoremontissa. Remontit olisin tehnyt ilman kotitalousvähennystäkin, mutta taloudellista hyötyä siitä oli.

Samoilla linjoilla ovat muutkin vastaajat. Kyselyn vastausten perusteella remontteja ei tehdä yksin vähennyksen takia, mutta etua siitä on.

– Nämä kaikki olisi joka tapauksessa tehtävä, mutta vähennysmahdollisuus auttaa.

– Kotitalousvähennys vaikutti kyllä työn tilaamiseen. Sen verran hinta putosi alemmas. Kyllä sitä firmakin käytti tehokkaasti tarjousta antaessaan, vastaaja kertoo.

Vähän taktikointiakin kotitalousvähennyksen kanssa on suoritettu.

– Olen käyttänyt kotitalousvähennyksen hyödyn kahtena peräkkäisenä vuonna täysimääräisenä. Ensimmäisen vuoden vähennyksestä saatu palautuksen hyödynsin toisen vuoden remonttikustannuksissa. Jaon tarkoituksella kodin isoa remonttia kahdelle eri verovuodelle kotitalousvähennyksen takia.

Vähennyksen hyödyntäminen koetaan kyselyn vastausten perusteella helppona.

– Vähentäminen on yhtä helppoa kuin vaikkapa kodin ja työpaikan välisen työmatkan kulujen ilmoittaminen verottajalle, yksi vastaajista vertaa.

Töitä paikallisille tekijöille

Useammassa vastauksessa kerrotaan myös, että kaikki työt on ensisijaisesti teetetty oman paikkakunnan yrittäjillä.

– Olemme käyttäneet aina paikallisia palveluntuottajia, joten Orivesi hyötyy, tämä vastaaja muun muassa kirjoittaa.

– Ei tarvitse itse yrittää tehdä, kun saa edes vähän helpotusta verotuksessa, yksi vastaaja heittää.

Kotitalousvähennyksen uskotaan myös poistavan harmaata taloutta ja tuovan töitä rakennusalan yrittäjille.

– Hyvä vähennys, työllistää (ennakkoperintä)rekisterissä olevia kunnon yrittäjiä ja heidän työntekijöitään.

Vastauksissa korostetaan myös, että edun toivotaan säilyvän ja vieläpä entisestään paranneltavan.

– Kotitalousvähennyksen määrä voisi olla enemmän ja perustua remonteissa ennemmin talouskohtaiseen kuin henkilökohtaiseen vähennysoikeuteen. Yksineläjä maksaa kaikki kustannuksensa yksin, kun taas samassa taloudessa kahdella on jo lähtökohtaisesti yhteensä enemmän rahaa käytettävänä remontteihin. Oli kyse sitten pakkoremonteista tai muusta syystä tehdyistä kunnostustöistä.

Leave a Comment