”Erien alussa ja lopussa on jännitys päällä, siinä keskivaiheilla pystyn nauttimaankin pelistä” – Inka Raitala on pelannut OrPon riveissä liigaa, mutta nyt hänet nähdään kentillä viheltämässä tuomarin pilliin

Akaa-Volleyn kotiottelussa on aikalisä menossa. Verkkotuomari Inka Raitala ehtii vaihtaa muutaman sanan ottelun kirjanpitäjän kanssa. Kuva: Juha Jäntti

Lukiolaisena OrPon liigajoukkueessakin nähty Inka Raitala jätti aktiivipelaamisen muutama vuosi sitten opiskelujen vuoksi. Hän esiintyy jälleen pääsarjatasolla, mutta nyt tuomarin tehtävissä. Tie niin naisten kuin miestenkin liigapeleihin avautui hiukan yllättäen jo tälle kaudelle.

Raitalan kiinnostus lentopalloilua kohtaan on vahvasti kotiperäistä. Hänen vanhempansa ovat pelanneet lentopalloa, Harri-isä korkeammallakin sarjatasolla. Tämä alkoi pitää lentiskerhoa, kun Inka-tytär oli viiden ikäinen.

– Ensin oli pallokerho, sitten pian jo oikeita treenejä. Siitä asti olen pelannut enemmän tai vähemmän aktiivisesti, Raitala muistelee.

Hän pelasi lukioikäisenä pari vuotta OrPon liigajoukkueessa. Lentopallolukio aloitti abivuonna pilottikokeiluna. Kirjoitusten alla Raitala jäi pois liigaympyröistä ja keskittyi lukemiseen. Pelit jatkuivat ykkössarjatasolla.

– Lentopallo on tuntunut aina omalta jutultani. Aktiivisin pelaamiseni päättyi, kun menin yliopistoon. Halusin kuitenkin pysyä lajissa kiinni, ja siksi lähdin tuomarikoulutukseen. Jospa en olisikaan otteluissa katsomossa, vaan vielä lähempänä pelitapahtumia.

Verkkotuomari Inka Raitalan katse on tiukasti siinä, mitä verkon tuntumassa tapahtuu. Kuva: Juha Jäntti

Liigakandit heti tositoimiin

Raitala suoritti kolmosluokan eli alimman tason tuomarikortin lentopallolukion järjestämässä koulutuksessa vuonna 2018, pian hänen oman lukioaikansa jälkeen. Tästä alkoi tuomarointi alemmissa sarjoissa.

Kun innostusta riitti, ja tuomaroituja otteluita oli riittävästi takana, edessä oli korttiluokan korotus kakkosluokkaan. Ykkösluokan koulutuksen Raitala suoritti kolme vuotta sitten. Sen jälkeen hän vihelsi naisten ykkössarjan otteluita, kunnes viime kesänä tuli pääsy vuosittain valittavaan pääsarjaryhmään.

Raitala on viheltänyt tällä kaudella monipuolisesti kaikissa sarjoissa. Normaalisti pääsarjatuomari viheltää miesten ykkössarjaa ja liigatuomari liigapelejä. Nyt uusi ”liigakandin” rooli eroaa hiukan aiemmista jaotteluista, ja kokemusta kerätään kaiken tasoisista peleistä.

– Liigakandiryhmän oli tällä kaudella määrä vain osallistua koulutuksiin ja tutustua liigatason tuomarointiin. Koska moni liigatuomari lopetti viime kesänä, meidät nostettiin heti isompaan rooliin.

Liigavihellykset alkoivat syksyllä. Raitalalle on luvassa päätason otteluita runkosarjan loppuun asti. Alkuun tuli naisten liigan verkkotuomarointeja, joulukuussa avaus päätuomarina. Keväälle sijoittuu pari miesten liigapeliä verkolla.

– Minulla oli pitkään kirkkaana tavoite päästä viheltämään liigaa. Päätasolla tuomarointi on ihan oma maailmansa, koska siellä on paljon sellaisia sarjamääräyksiä ja velvollisuuksia, joita ei ole alemmilla sarjatasoilla.

Pääsarjatason tuomarin pitää läpäistä sääntökokeet joka vuosi. Moni asia on vain opeteltava ulkoa.

– Tämä ei sinänsä ole ollut mikään rankka ponnistus, koska minulla on vahva halu ymmärtää tuomaroinnin syvempää luonnetta. Raakaa opiskelua ja lukemista tämä kyllä vaatii.

– Ottelu menee tuomaroinnin kannalta hyvin silloin, kun jokainen tuomari keskittyy juuri omaan tehtäväänsä, tällä kertaa verkolla tuominnut Inka Raitala tietää. Kuva: Juha Jäntti

Luja luonne tarpeen

Raitala arvioi, että tuomarointi ei sovi ihan jokaiselle. Tehtävä vaatii tiettyä luonteen lujuutta. Tuomarin pitää pystyä ottamaan vastaan kritiikkiä joukkueelta, muilta tuomareilta ja kouluttajilta.

Opiskelu on jatkuvaa. Korkeimmalla sarjatasolla tulee kansainvälisiltä foorumeilta uusia linjauksia. Joka vuosi painotetaan hiukan eri teemoja.

– Itselläni on peruspositiivinen luonne, sillä on iso merkitys. Olen myös saanut koko tuomariurani ajan todella hyvää palautetta. Varsinkin kummituomarini Janne Mäntylä on seurannut tiiviisti toimintaani antaen ohjausta ja kehitysehdotuksia.

Lentistuomareilla on hyvähenkinen yhteisö, josta jokainen saa apua ja tukea. Jos tuomarilla ei ole omaa peliä ohjelmassa, hän saattaa usein istua katsomassa muiden tuomareiden pelejä.

Raitala jännitti etukäteen, nähdäänkö hänet nuorena naistuomarina miesten liigapeleissä samanarvoisena kokeneiden tuomarien kanssa. Pelko oli turha. Pelaajat ja valmentajat ovat luottaneet siihen, että homma hoituu. Kertynyt kokemus on vahvistanut tunnetta siitä, että peli on hallinnassa.

Aikalisän paikka, Inka Raitala verkkotuomarina vahvistaa Tiikereiden valmentajan pyynnön. Kuva: Juha Jäntti

Kaikki tekevät joskus virheitä

Tuomarin pitää olla eri tavoin tarkkana eri rooleissa. Alkuun rajatuomarina oli vaikeaa olla ennakoimatta pallon lentorataa ja malttaa katsoa loppuun asti, mihin pallo putoaa. Yli kolmesataa tuomaroitua ottelua ovat tuoneet Raitalalle varmuutta joka rooliin.

Ottelun tuomarointi sujuu hyvin, kun kaikki neljä tuomaria keskittyvät omiin tehtäviinsä. Jos vaikkapa verkkotuomari tapaa katsella pallon perään ja harhautuu pois verkon seurannasta, voidaan olla pian pulassa.

– Kaikki tekevät pelissä virheitä, myös tuomarit. Pitää pystyä keskittymään seuraavaan palloon, vaikka ei olisi varma, miten edellinen meni. Jos jää murehtimaan yhtä palloa, viisi seuraavaa voi mennä sivu suun.

Ottelu tuntuu onnistuneelta, kun peli on viety hallitusti maaliin, ja joukkueet ovat saaneet ratkaista lopputuloksen pelaamalla. Paineensietokyky on tärkeää. Tuomarin pitää pystyä muistamaan säännöt ja toimimaan puolueettomasti kaikissa tilanteissa.

– Tarvitsen jokaisen erän alkuun muutaman vihellyksen, jotta jännitys helpottaa. Eniten nautin ottelusta erien keskivaiheilla. Erän lopussa taasen on usein jännittäviä tilanteita, Raitala toteaa.

Palautettakin tulee. Kun tunteet käyvät kuumina tiukoissa tilanteissa, joltakin voi joskus lipsahtaa ikävääkin tekstiä.

– Yleensä keskustellen löytyy ymmärrys siitä, että nyt vain ollaan eri mieltä, eikä se vänkäämällä muuksi muutu.

Kaksi erää takana. Inka Raitalaa odottelee pitkälle erätauolle hänen kummituomarinsa Janne Mäntylä. Kuva: Juha Jäntti

Uusia tuomareita tarvitaan

Tuomarointi on merkittävä osa Raitalan elämää. Nyt hän tapaa tuomarina entisiä pelikavereita. Osa yhteisöllisyyttä on toimiminen Pirkanmaan alueen lentopallotuomariyhdistyksen hallituksessa.

– Olen saanut tätä kautta uusia ystäviä. Tapaamme yhdessä kollegoita ja käymme katsomassa otteluita. Tuemme ja kannustamme toisiamme.

Raitala valmistui viime keväänä kauppatieteiden maisteriksi. Uusi työpaikka tarkoitti muuttoa Hämeenlinnaan. Hän työskentelee projektitiimissä teollisuusnostureita valmistavassa yrityksessä.

Kansainväliset kentät eivät ole olleet ainakaan vielä Raitalan tavoitteena. Tuolle tasolle pääsy vaatii sitä, että tuomari saavuttaa kotimaan liigassa jotain merkittävää.

– Jos minua oltaisiin lähettämässä kandiksi, lähtisin ehdottomasti. Liigatasolla on kuitenkin tällä hetkellä haastetta ihan riittävästi. Kunhan saan varmuutta ja paljon pelejä alle, voin aikanaan miettiä, haluanko vielä pidemmälle.

Raitala on huolissaan siitä, että tuomareiden keski-ikä on korkea, ja heitä on koko ajan vähemmän. Laji tarvitsee kipeästi uusia tuomareita.

– Suosittelen kaikille vähänkään kiinnostuneille kokeilemista, miltä tuomarointi tuntuu. Itse en odottanut, että tykästyisin näin vahvasti. Lähdin tutustumaan, ja homma vei kerralla mennessään.

Miesten liigaottelu Akaa-Volleyn ja Kokkolan Tiikereiden välillä on alkamassa. Joukkueet ja tuomarit ovat esittelyssä. Kuva: Juha Jäntti

Leave a Comment