Veroetu kannustaa ostamaan palveluita kotiin

Remontin, kotisiivouksen tai yksityisen kotihoitajan palveluiden ostaminen on monelle vieras ajatus: se on varmaankin aivan liian kallista. Kotitalousvähennyksen ansiosta kotiin ostettavat palvelut ovat yhä useamman ulottuvilla.
Kotitalousvähennys auttaa hankkimaan omaan kotiin tai ikääntyville vanhemmille monenlaista apua kuten ulkoiluseuraa tai kaupassakäyntiä. Kuva: Helppy Oy

Kun keittiö kaipaa kasvojenkohotusta, koko koti perusteellista siivousta tai iäkkäät vanhemmat apua kotiin, verottaja ojentaa auttavan käden. Kotitalousvähennykseen kannattaa tutustua huolella. Kenties sinäkin voit saada osasi porkkanasta, jolla verottaja kannustaa hankkimaan kotiin ammattilaisten palveluita.

Eniten kotitalousvähennystä saavat omistusasunnoissa asuvat. Kodin kunnostus- ja peruskorjaustyöt, joista voi hakea vähennystä, pitävät sisällään hyvin monenlaisia korjauksia kylpyhuoneremontista pyörätuolirampin rakentamiseen ja puiden kaatamiseen pihapiiristä. Kannattaa muistaa, että vähennystä saa myös kesäasunnolla tehtävistä töistä. Pienetkin summat kerryttävät vähennystä, kun omavastuu lasketaan vain kerran vuodessa.

Toiseksi eniten vähennetään kotisiivouksen kuluja. Kun lapsiperhe päättää pyhittää lauantait yhdessäololle ja ostaa viikkosiivouksen alan yritykseltä, kotitalousvähennyksen ansiosta 50 euron tuntihinta tipahtaa vähän yli 20 euroon. Se pistää miettimään, kannattaako ruuhkavuosien vähäistä vapaa-aikaa käyttää imurin varressa kiroillen.

Yhtä lailla voi ostaa kotisiivousta, ruuanlaittoa, ulkoilutusta, fysioterapiaa, toimintaterapiaa tai muuta hoivaa ikääntyneille vanhemmille ja saada sen reilusti alennettuun hintaan. Lapset saavat siis vähennystä vanhemmilleen ostamistaan palveluista, mutta ei toisin päin. Jos vanhemmat ostavat palveluita aikuisen lapsen kotiin, vähennystä ei saa.

Kumihanskat tiskiin ja ulos nauttimaan auringosta! Kotitalousvähennyksen ansiosta yhä useammalla on varaa ostaa kotisiivous alan yrityksestä.

Viime vuodelta moni sähkölämmittäjä saa kotitalousvähennystä myös sähkölaskusta. Jos vakituisen asunnon sähkölaskut tammi-huhtikuussa eli neljän kuukauden aikana ylittivät 2000 euroa, voit hakea yli menevältä osuudelta 60 prosentin sähkövähennystä. Sähkövähennys on käyttöpaikkakohtainen, ei henkilökohtainen.

Sähkövähennyksellä ja muilla kotitalousvähennyksillä on yhteinen 100 euron omavastuu. Sähkövähennystä ei kuitenkaan lasketa kotitalousvähennyksen enimmäismääriin.

Kahden aikuisen taloudet hyötyvät vähennyksesta yksinäisiä enemmän. Remonttitöistä vähennyksen enimmäismäärä on kahdelta 4 500 euroa, siivous- ja hoivapalveluista sekä öljylämmitysremontista peräti 7 000 euroa.

Jos laskut on maksettu puoliksi, molemmat voivat ilmoittaa vähennykseen oikeuttavat kulut omassa verotuksessaan. Jos vain toinen hakee vähennystä, maksimimäärän ylittävä osuus vähennetään automaattisesti aviopuolison verotuksessa. Avopuolisot ilmoittavat kumpikin maksamansa osuuden omassa verotuksessaan.

Kotitalousvähennys ei riipu omasta veroprosentista vaan on kaikille sama. Myös omavastuu on aina 100 euroa vuodessa henkilöä kohti. Jos vähennettävää ei ole kovin paljon, se saattaa kannattaa keskittää toiselle puolisoista.

Kotitalousvähennys on helppo ilmoittaa OmaVerossa esitäytettyä veroilmoitusta korjaamalla tai tilaamalla uusi verokortti.

Kotitalousvähennyksen hakeminen on yksinkertaista. Kokoa vuoden aikana vähennykseen oikeuttavat laskut, joista näet työn tehneen yrityksen Y-tunnuksen, laskun loppusumman ja työn osuuden arvonlisäveroineen. Vähennyksen saa työn osuudesta, ei tarvikkeista tai matkakuluista. Jos laskussa ei ole merkitty työn osuutta erikseen, pyydä työn tehneeltä yritykseltä erittely.

Ilmoita tiedot OmaVero-palvelussa. Jos haluat, että vähennys tehdään lopullisessa verotuksessa, valitse kohta Tarkista esitäytetty veroilmoitus ja sieltä linkki Korjaa esitäytetyn veroehdotuksen tietoja.

Kuluvana vuonna ostetut palvelut voi ilmoittaa myös tilaamalla uuden verokortin ja ilmoittamalla maksetut summat kohdassa Muut vähennykset. Silloin vähennys pienentää ennakkoveroprosenttia eli saat edun heti.

Viime vuodesta alkaen yrityksillä on ollut mahdollisuus ilmoittaa tiedot verottajalle asiakkaansa puolesta. Silloin yrityksen palveluista maksamasi summat näkyvät valmiina OmaVerossa. Valtaosa yrityksistä ei vielä näin tee, joten tiedot kannattaa aina tarkistaa ja tarvittaessa täydentää.

Jos olet hankkinut kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvia palveluita palkkaamalla työntekijän, OmaVerossa pitää ilmoittaa työntekijän henkilötunnus, hänelle maksamasi bruttopalkka ja tiedot palkkojen sivukuluista.

Maksuvuosi ratkaisee, minkä vuoden verotuksessa kotitalousvähennys tehdään. Jos työ on tehty joulukuussa 2023 mutta maksettu tammikuussa 2024, ilmoita tiedot vuoden 2024 verotukseen.

Leave a Comment