Tuntemattoman Koskisen debyyttialbumi kertoo sodasta, rakkaudesta ja kuolemasta – artisti Jari Koskinen kirjoitti ensimmäisen laulunsa jo yläkoulussa

”On soitettu suojat, talviaiset ja rönnit – kaikki, missä ikinä oli jotain. Silloin oli tosi vireää meininkiä, ja täällä kävi isojakin bändejä”, Jari Koskinen muistelee rock-nuoruuttaan Orivedellä. Kuva: Yön matkaaja -musiikkivideo

Orivesiläinen Jari Koskinen keikkaili 90-luvulla Teurastamo 5 -yhtyeen solistina. Tänä päivänä hän tekee musiikkia Tuntematon Koskinen -nimisessä sooloprojektissa yhteistyössä useiden eri muusikoiden kanssa. Koskisen viimeisin luomus on Yön matkaaja -niminen albumi, jonka Stupido Records julkaisi elokuussa 2023. Sama levy-yhtiö julkaisi myös aikoinaan Teurastamo 5:n kaksi levyä.

Tuntemattoman Koskisen musiikki kallistuu artistin mukaan hieman iskelmän puolelle.

– Piano, haitari sekä kitarat ovat siinä olennaisia, hän sanoo.

Teurastamo 5 -bändin lopetettua Koskinen soitti yksityistilaisuuksissa ystäviensä kanssa.

– Työpaikallani 2000-luvun alussa oli niin paljon hyviä soittajia, että soittelimme vähän väliä yhdessä.

Enää hän ei keikkaile livenä, vaan tekee musiikkia nimenomaan nauhoitettuna kuunneltavaksi.

Nykyään Koskinen asuu Längelmäellä, jossa kuvattiin Yön matkaaja -kappaleen musiikkivideo.

– Saatiin Talviaisten lava käyttöön, ja koko päivä kannettiin pakkasessa kamoja sinne ylös, mutta videolla sitä näkyy ehkä viisi sekuntia, hän nauraa.

– Asuin 25 vuotta Helsingin suunnalla ja olen vaiheittain palannut tänne viime vuosina. Tykkäsin paljon Helsingistä, mutta täälläkin on omat hyvät puolensa. Polkupyörää ei tarvitse laittaa lukkoon.

Ikiaikaisia laulujen aiheita

Yön Matkaaja -levy syntyi kuin vahingossa.

– Alun perin olin tekemässä pelkkää demoa. Ystäväni Juhana Lahtinen sanoi, että kuulostaa niin hyvältä, että tehdään tästä niin hyvä levy kuin osataan.

Koskinen päätti kysyä mukaan muitakin tuttuja muusikkoja, joista osa soitti myös Teurastamo 5:ssä. Muun muassa Jussi Ojajärvi osallistui levyn miksaamiseen.

Pianisti Aarno Paakkari saapui studiolle, kuunteli Koskisen kappaleen kerran ja improvisoi siltä pohjalta menemään.

– Kolmannella otolla saatiin jokainen biisi purkkiin pianon ja haitarin osalta. En ole ennen työskennellyt näin taitavan jazz-ihmisen kanssa, Koskinen kehuu.

– Soittajat ovat saaneet melko vapaat kädet siihen, mitä tehdä. Aluksi raidalle on laulettu ja soitettu kitaraa, ja sitten lisätty pikkuhiljaa muitakin soittimia.

Kappaleet äänitettiin Juhana Lahtisen kotistudiolla Helsingissä. Lahtinen myös soittaa levyllä kitaraa.

­– Kerrostalossa hirvitti laulaa – vähän jännitti, häiritseekö se naapureita.

Nostolaulun soitto-osuudet puolestaan syntyivät ystävän toimesta Italian auringon alla. Siinä kuullaan Lulu Virtasen haitaria, Alberto Ronconin kontrabassoa ja Luciano Volan puhaltimia. Kaikki kolmesta myös laulavat.

– Varsinainen kappale on siis äänitetty sekä Helsingissä että Morbegnossa. Paakkari kuuli biisin ja kysyi, saisiko hän jatkaa. Ja soitti saluunapianoa siihen päälle, Koskinen kertaa.

Yksi kappale voi pyöriä mielessä pitkään, unissakin, Koskinen kertoo. Hän tuottaa yhtä aikaa tekstiä ja säveltä.

– Levyn teemana on ollut sodasta, rakkaudesta ja kuolemasta. Biisit oli tehty jo ennen nykyistä Ukrainan sotaa, mutta kyllähän sekin mainitaan ääneen. Nämä aiheet ovat ikiaikaisia.

Koskinen lukee mielellään antiikin mytologiaa, josta irtoaa aiheita myös lauluihin.

– Antiikin Kreikka on jo pidempään ollut innostuksenani.

Etenkin erilaiset mytologiasta löydettävät arkkityypit kiinnostavat, ja artistin mielestä ne ovat yhä tänäkin päivänä ajankohtaisia. Niitä voi halutessaan verrata vaikkapa Venäjän presidenttiin tai muihin kansainvälisen politiikan hahmoihin.

Rock-musiikki oli nuoruuden intohimo

Koskinen kirjoitti ensimmäiset laulunsa jo yläkoulussa.

– Oli kauheasti intoa tehdä ja tosi vireä rockmeininki silloin. Haluaisin sen ajan musiikkielämästä tehdä jotain näyttelyäkin, hän pohtii.

– Melkein kymmenen vuotta tehtiin vakavissaan musiikkia. Se vei vähätkin rahat, eikä elättänyt. Tehtiin biisejä, keikkailtiin, treenattiin ja oltiin studiolla.

Perheellistyttyään Koskinen koki, ettei sellainen elämä enää sovi hänelle.

– Ajattelin, että johonkin täytyy nyt keskittyä, yhteen asiaan vaan.

Koskinen alkoi työskennellä yrittäjänä. Tällä hetkellä hän toimii työnohjauksen ja erilaisten valmennuskuvioiden parissa.

– Koronan aikaan aloin toteuttaa vanhaa unelmaani soittaa klassista kitaraa, kun siihen kerrankin oli aikaa. Nykyään se on tosi kova intohimo, artisti sanoo.

– Käytössäni on vain vähän soittimia – nailonkieliset ja metallikieliset akustiset kitarat ja piano. Biisien tekeminen on aina ollut se juttu.

Leave a Comment