Pankkiirit ja välittäjät uskovat asuntokaupan tervehtymiseen

OP Koti Pirkanmaan toimitusjohtaja Antti Toivanen odottaa tästä vuodesta merkittävästi parempaa kuin viime vuosi oli. Hän muistuttaa, että nimenomaan Tampere näyttää valtakunnallisestikin asuntomarkkinoiden tulevaa suuntaa. (Kuva: Matti Pulkkinen)
OP Koti Pirkanmaan toimitusjohtaja Antti Toivanen odottaa tästä vuodesta merkittävästi parempaa kuin viime vuosi oli. Hän muistuttaa, että nimenomaan Tampere näyttää valtakunnallisestikin asuntomarkkinoiden tulevaa suuntaa. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Haastattelemamme pankinjohtajat ja kiinteistönvälittäjät luovat uskoa asuntokauppaan. Jo tammikuu on osoittanut piristymisen merkkejä. Kaikki sanovat, että Pirkanmaalla asiat ovat myönteisellä tolalla, koska maakunta kasvaa ja kehittyy.

OP Koti Pirkanmaa Oy:n toimitusjohtaja Antti Toivanen sanoo, että Pirkanmaalla asuntomarkkinat ovat käynnistyneet selvästi vilkkaammin kuin viime vuonna.

– Ensiasunnonostajien suuri aktiivisuus loppuvuonna sai monta kauppaketjua liikkeelle, ja tämä tulee näkymään piristyneenä kysyntänä heti alku vuodesta.

Toivasen mukaan tulevasta keväästä odotetaan Pirkanmaalle positiivisempaa asuntokauppa-aikaa edellisvuoteen verrattuna.

– Tampere vahvimpana kasvualueena Suomessa tulee näyttämään asuntomarkkinoiden suuntaa, ja se heijastuu kasvuna myös ympäristökuntiin. Kuluttajien luottamus on vielä hieman epävarmalla pohjalla, mutta laskusuunnassa olleet korkonäkymät sekä ostovoiman parantuminen ovat asioita, jotka antavat mahdollisuuden käänteeseen kohti myönteisempää tulevaa.

Toivanen näkee, että niin myyjillä kuin ostajilla on tällä hetkellä aika tasapainoinen tilanne.

– Ei voi puhua myyjien eikä ostajien markkinoista. Viime vuoden loppupuolella marras- ja joulukuussa tehdyt isot kauppamäärät tasapainottivat tilannetta ostajan markkinoista kohti normaalimpaa tilaa.

Toivasen mukaan asuntojen hinnat ovat kääntyneet viime kuukausina esimerkiksi Tampereella nousuun. Todennäköistä on, että tämän vuoden hintakehitys tulee olemaan muutaman prosentin positiivinen.

Toivanen korostaa, että Tampere ja Pirkanmaa kokonaisuutena tulee olemaan tänä vuonna asuntomarkkinoiden suunnannäyttäjä yhdessä pääkaupunkiseudun kanssa.

– Vahva väestönkasvu Tampereella tulee tulevaisuudessa asettamaan painetta markkinoille. Uudishankkeiden kysyntä tulee kasvamaan tämän vuoden aikana.

”Edulliset kodit menevät kaupaksi”

Myös yrittäjä-kiinteistönvälittäjä Raili Lilja Sp-Kodista on sitä mieltä, että asuntomarkkinat vetävät nyt aikaisempaa paremmin.

– Mielestäni asuntokauppa on vilkastunut paljon lähiaikoina.

Liljan mukaan edulliset perheasunnot menevät hyvin kaupaksi.

– Sijoittajia ei ole kovin paljoa ollut liikkeellä, paitsi myymässä.

Lilja tunnistaa arjessaan niin myyjän kuin ostajankin markkinat.

– Riippuu asunnosta ja kohteen sijainnista, kumman markkina on.

Liljan mielestä myyntiinnoissa ei ole merkittäviä muutoksia.

– Edullisemmat asunnot menevät nyt paremmin kaupaksi.

Pitkään alalla toiminut Lilja teroittaa, että jos on tarvetta ja mahdollisuus vaihtaa asuntoa, se kannattaa vaihtaa. Ei kannata jäädä sitkuttelemaan.

”Piristymistä luvassa”

Toimipaikanjohtaja Jani Koivunen Nordeasta kertoo, että ensiasunnon ostajien aktivoituminen näkyi markkinoilla viime vuoden lopulla.

– Lokakuussa informoitu ja takautuvasti toteutettu varainsiirtoveron alennus tuki myös positiivisesti markkinaa. On oletettavaa, että sen positiiviset vaikutukset ovat pidempikestoisia. Hyvällä sijainnilla, asiallisessa kunnossa ja oikein hinnoitellut kohteet menivät tasaisesti kaupaksi ja on oletettavaa, että myös jatkossa on kysyntää samankaltaisista kohteista.

Koivunen sanoo, että Nordean tuoreimman asuntomarkkinakatsauksen (joulukuu 2023) mukaisesti pankissa odotetaan markkinoiden toipuvan asteittain tämän vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.

– Kehitykseen vaikuttaa merkittävästi muun muassa talouden iso kuva, työmarkkinoiden kehittyminen, korkokehitys sekä kuluttajien luottamus.

Koivunen muistuttaa, että suomalaiset ostavat kodin omien tarpeidensa mukaisesti, joten kysyntä kohdistuu tasaisesti kaikkiin asuntotyyppeihin.

– Hyvät pientalot toimivien kulkuyhteyksien varrella ovat aina suosittuja. Myös toimivat perheasunnot houkuttelevat aina ostajia. Pienempien asuntojen kohdalla markkinoilla on vielä ylitarjontaa, mutta yhtä lailla hyvä sijainti, hyvästä taloyhtiöstä oikein asetetulla hinnalla tukee kaupantekoa.

Rahan hinta kiinnostaa asunnonostajia. Koivusen mukaan asuntolainan kokonaiskorko muodostuu asiakaskohtaisesta marginaalista sekä asiakkaan valitsemasta viitekorosta.

– Viitekorkoina on tyypillisesti 12 tai 3 kuukauden euribor tai pankin oma Prime-korko. Suurin osa suomalaisista valitsee lainaansa vaihtuvan viitekoron. Kiinteän koron voi ottaa 3–15 vuoden periodille. Asiakaskohtaiseen marginaaliin vaikuttavat muun muassa asiakkaan kokonaisasiointi, asiakkaan taloudellinen tilanne ja ostettavan kohteen kunta ja sijainti. Tärkein kriteeri lainan saamiselle on aina asiakkaan stressitestattu maksukyky.

”Maakunnassa on edullista”

Entäpä, miltä asuntomarkkinat näyttävät Pirkanmaan eteläisellä puolella?

Etelä-Pirkanmaan Osuuspankin toimitusjohtaja Juha Luomala huomauttaa, että vuosi on vasta aluillaan, ja kokemuksia on vain tammikuusta.

– Tätä vuotta on eletty vasta vähän aikaa, joten pitkälle meneviä johtopäätöksiä alkuvuoden osalta ei kannata tehdä. Näyttää kuitenkin siltä, että asuntomarkkinat ovat hivenen piristyneet Etelä-Pirkanmaalla eli Akaassa, Urjalassa ja Valkeakoskella. Kauppoja on tehty jokaisessa kunnassa.

Luomalan mukaan Etelä-Pirkanmaan Osuuspankki myönsi asuntolainoja vuoden 2023 kolmen viimeisen kuukauden aikana yhtä paljon kuin vuoden 2022 viimeisinä kuukausina, jolloin korkotaso oli varsin alhainen.

– Loppuvuoden 2023 asuntomarkkinoiden piristymiseen vaikutti myös se, että moni ensiasunnon ostaja kiirehti tekemään kaupat viime vuoden puolella, sillä ensiasunnonostajan leimaverovapaus poistui 1.1.2024 alkaen.

– OP Kodin alkuvuosi on käynnistynyt ripeästi. Tammikuussa on tehty useita kauppoja, ja useita kauppoja on sovittu, vaikka perinteisesti tammikuu on ollut aika hiljainen.

Luomala muistuttaa, että 12 kuukauden euribor on laskenut loppuvuoden korkeimmasta noin 4,2 prosentin tasosta noin 3,6 prosenttiin. Ennuste on, että korkojen lasku jatkuu.

Luomalan mukaan yleisesti vuosi 2023 oli asuntokaupan suhteen erittäin hiljainen, vaikka monella myyjällä ja ostajalla oli selkeitä tarpeita myydä tai vaihtaa asuntoa pienempään tai suurempaan. Hän sanoo, että kysynnän vähäisyys johti asuntojen hintatason laskuun myös Pirkanmaalla.

– On myös syytä huomioida, että lomautusten määrä toimialueellamme on varsin alhainen, ja työpaikkoja on hyvin tarjolla sekä viime vuoden palkankorotusten määrä monella alalla oli merkittävän suuri. Näiden yhteisvaikutus rohkaisee ajattelemaan, että tästä vuodesta tulee hyvä vuosi asuntokaupalle, vaikka tällä hetkellä yleinen mielipide ei näe asuntokaupan lähitulevaisuutta kovin valoisana.

– Pitkän rahoitusalan kokemukseni perusteella voin kertoa, että kun nousukausi alkaa, se alkaa yleensä hyvin nopeasti. Joka päivä tulee uusia nuoria perheitä, ja joka päivä ikäihmiset pohtivat, mikä on sopiva koko niin sanotulle loppusijoituspaikalle. Ihmisten tarve tehdä asuntokauppaa ei siis ole muuttunut. Korkea inflaatio, kuluttajien epävarmuus tulevasta ja kohonnut korkotaso on pikkuhiljaa selätetty. Olosuhteet hyvien asuntokauppojen tekemiselle ovat olemassa.

Luomala sanoo, että omakotitalojen ostajat kiinnittävät entistä enemmän huomiota asunnon tuleviin remonttitarpeisiin ja erityisesti lämmitysmuotoon. Hänen mukaansa sähkön hintapiikit ovat ihmisillä tuoreessa muistissa, ja asunnon ostajat suhtautuvat kriittisesti ylimääräisiin neliöihin. Omakotitalossa ei tarvitse välttämättä olla kasvuvaraa uusille perheenjäsenille.

– Kodilta odotetaan energiatehokkuutta ja sähkölle vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja sähkön sijaan; esimerkiksi maalämpö ja takka ovat asioita, joita ostajat arvostavat.

– Asunto-osakkeiden ostajat tutustuvat tarkasti taloyhtiön tuleviin remontteihin, ja he osaavat katsoa isännöitsijäntodistuksesta lähivuosien remonttien määrän. Erityisen kysyttyjä ovat 2000-luvun omakotitalot, mutta kauppaa tehdään myös 1950-luvun taloista.

Luomala huomauttaa, että rivi- ja kerrostalorakentaminen oli pysähdyksissä viime vuonna.

– Etelä-Pirkanmaalla on muutama uusi huoneisto, mutta ei muutaman vuoden takaista buumia, jolloin uusia kerrostaloja nousi joka kuntaan. Urakoitsijoilla on kuitenkin valmiita suunnitelmia, ja on mahdollista, että myös uusia kohteita tulee ennakkomarkkinointiin vielä kesän aikana.

Kysymys korkojen asennosta kiinnostaa suurta yleisöä. Luomalan mielestä kysymys on helppo, mutta siihen vastaaminen on vaikeaa. Hän huomauttaa, etteivät Suomen talouden johtavat asiantuntijatkaan osanneet ennakoida vuoden 2023 noin 4.7 prosentin korkopiikkiä. Se on Suomen historian nopein korkojen nousu vuoden aikana.

– Euroopan keskuspankki nosti korkoa hillitäkseen inflaatiota. Nyt inflaatio alkaa olla kurissa, ja korkojen lasku on jatkunut muutaman kuukauden. Veikkaan, että 12 kuukauden euribor on kesällä 3,5 prosentin tasolla, jolloin asuntolainan korko marginaalin kanssa on hivenen yli neljä prosenttia asiansa hyvin hoitaneella asiakkaalla.

Luomala nostaa esille Akaan ja Valkeakosken edullisen hintatason.

– Omakotitalokauppoja on tehty tamperelaisten nuorten parien kanssa aiempaa enemmän, ja myös edulliset tontit kiinnostavat tamperelaisia. Etelä-Pirkanmaalta saa tontin 10–20 000 eurolla, kun Tampereella summaan pitää laittaa yleensä yksi nolla perään. Moni paikkakunnalle muuttavista käy edelleen töissä Tampereella, ja noin 30 minuutin työmatka on kohtuullinen. Puhumattakaan etätyömahdollisuuksista.

”Unelma kannattaa toteuttaa”

Orivesiläisen Säästöpankki Sinetin toimitusjohtaja Hannu Syvänen sanoo, että tämä vuosi on lähtenyt asuntomarkkinoilla huomattavasti pirteämmin liikkeelle kuin edellinen vuosi. Hän perustelee, että asuntoluottojen kasvu on tammikuun aikana yli 50 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten. Hänen mielestään kysyntä näyttää edelleen jatkuvan kasvu-uralla.

Syvänen luottaa siihen, että korkojen laskun myötä asuntokaupan edelleen piristyy.

– Asunon hankinnan tai vaihdon tarve ei ole kadonnut mihinkään ihmisten elämässä. Elämäntilanteiden ja perhekokojen muuttuessa tarpeet ja unelmat säilyvät ennallaan, uskallus toteuttaa niitä vaan vaihtelee suhdanteiden mukaan. Hiljainen viime vuosi voi vaikuttaa piristävästi tänä vuonna.

– Asuntoja ostetaan pääasiassa omaan käyttöön. Sijoitusasuntojen kysyntä on hiljentynyt korkojen nousun myötä. Kestää hetken, ennen kuin sijoittajat palaavat markkinalle. Markkinoille kaivattaisiin 2010-luvulla rakennettuja, kohtuukokoisia (120–150 neliömetriä) omakotitaloja yli 1 000 neliömetrin tontilla.

Jos Syvänen osaisi, hän ennustaisi odotuksia nopeampaa koronlaskua.

– Valitettavasti Euroopassa on liikaa kriisipesäkkeitä, jotka voivat heiluttaa inflaatio-odotuksia ja sitä kautta vaikuttaa korkoihin nopeastikin. Niin kuin ennenkin, asuntolainan korko riippuu monesta eri tekijästä, ja se on asiakaskohtainen. Haarukka on tällä hetkellä 4,1–4,5 prosenttia eli marginaalitasoilla 0,5 – 0,9 prosenttia. Korkotasoon vaikuttaa edelleenkin omarahoitus, vakuus, sijainti ja maksukyky.

Syvänen painottaa, että oman kodin hankintaan on aina hyvä hetki.

– Kun unelma löytyy, sen kunto ja kustannukset vastaavat odotuksia, lainamäärä on mitoitettu oikein maksukykyyn nähden, niin rohkeasti kohti unelmaa. Suhdanteet ovat, tulevat ja menevät. Asuntolaina on yleisesti noin 20–25 vuoden taivallus. Sinä aikana elämäntilanteet, perhekoot ja monet muut asiat muuttuvat.

MATTI PULKKINEN

Leave a Comment