Kissan hankinnassa pitää koko perheen olla mukana – Loikasten viisi kissaa ovat kaikki omia persooniaan

Timo Loikas
Timo Loikas varaa Mintulle erityisiä kanaherkkuja. Minttu on hoivaajakissa, joka huolehtii muista. Kuva: Leena Lähdesmäki

Kun astuu Airi ja Timo Loikaksen pihaan, tietää heti tulleensa eläinrakkaaseen kotiin.

Piha on aidattu ja portin pielessä kerrotaan kuvin, että pihalla tepastelee kanoja, kissoja ja koiria. Tuota pikaa tulija saakin muutaman märän koiramuiskautuksen Amandalta ja Shandilta, joiden hännät kertovat, että tulija on tervetullut.

Tänään kuitenkin keskitytään kissoihin, joita Loikaksilla on peräti viisi.

– Kolme kissaamme on kodinvaihtajia, jotka ovat päätyneet meille omistajiensa erilaisten elämänmuutosten myötä. Sisarukset Kiisu ja Savu ovat ainoat meille pentuina tulleet kissat, kertoo Airi Loikas.

– Pennut olivat kuitenkin niin läheisiä toisilleen, että totesimme kahdenkin pennun mahtuvan meille. Se oli hyvä ratkaisu, sillä ne leikkivät paljon keskenään.

Loikasten kodissa leikki ja eläinten tarpeet onkin otettu huomioon. Lepopaikat, pehmeät pesät, lelut ja muhkea kiipeilypuu tarjoavat paljon vaihtoehtoja. Onpa katonrajaan rakennettu kissoille oikea ralliratakin. Sieltä on mukava hypätä kiipeilypuuhun tai vain tarkkailla elämää talossa.

Ulkoilemaan kissat pääsevät keittiön ikkunassa olevan luukun kautta. Luukkua voi säätää, jos haluaa esimerkiksi kissojen pysyvän sisällä.

kissat
Valkoinen Wänskä ei vieraille näyttäydy. Kuva onkin Loikasten kotialbumista.

Peräkammmarinpoika ja sen neljä tyttökaveria

Loikasten kissat ovat omia persooniaan.

Lauman johtaja on mustavalkoinen Minttu, joka tarkkailee ihmisvierasta hieman kauempaa. Pitkäkarvainen Säde taas rakastaa kaikkia vieraita heti ja ehdoitta.

Kissasiskokset Savu ja Kiisu eroavat luonteiltaan: siinä missä raidakas Kiisu tulee nuuhkimaan, tummaturkkinen Savu istuskelee ikkunalla ja katselee vieraita vain sivusilmällä – ulkona on selvästi paljon enemmän kaikkea kiinnostavaa.

Lauman ainoa kolli Wänskä häviää yläkertaan heti, kun talossa on muita kuin oma väki.

– Wänskä on vähän sellainen ujo mutta komea peräkammarinpoika. Säde on vähän hömelö ja Minttu kuningatar. Kiisu on oikea mamman sylikissa. Jos jonnekin erehtyy istumaan, se on tuossa tuokiossa sylissä ja siinä se pysyy. Savu taas odottaa minua ikkunassa ja tulee vastaan, kuvailee Airi Loikas.

– Minttu on kyllä sellainen hoivaajakissa. Kun jouduin polvileikkauksen takia olemaan pitkään vuoteessa, Minttu makasi jalkopäässä kaksi kuukautta lämmittämässä ja kehräämässä. Minttu myös lohduttaa nuolemalla Amanda-koiraa, joka pelkää ukkosta, kertoo Timo Loikas.

kissat
Laatikkoleikit ovat kissojen mieleen. Kiisu on muotoillut pahvilaatikon uuteen uskoon. Kuva: Leena Lähdesmäki
kissat
Savu tarkkailee lempipaikaltaan ikkunalta pihan elämää. Kuva: Leena Lähdesmäki

Lemmikin hankinta on pitkäaikainen sitoumus

Kissasta haaveilevalle Loikaksilla on muutamia hyviä vinkkejä.

– Kissan hankinnassa pitää koko perheen olla mukana ja hankinnan pitää olla yhteinen päätös. Sitten pitää miettiä, onko kissa sisäkissa vai vapaasti ulkoileva kissa. Vapaasti ulkoilevan kissan omistajan pitää varautua myös sydänsuruun, jos kissa kohtaakin ulkona jonkin vaaran. Sisäkissalla taas pitää olla paljon aktiviteetteja ja sen kanssa pitää leikkiä paljon, muistuttaa Airi Loikas.

– Olisi myös hyvä, jos allergia-asia olisi selvillä tai vaikka mietittynä sellainen varamummola kissalle, jos allergiaa ilmaantuu.

– Myös siisteydestä pitää huolehtia ja kissan hiekkalaatikko pitää puhtaana, sanoo Timo Loikas.

Loikakset muistuttavat myös, että kissan, kuten monen muunkin eläimen, hankinta on pitkäaikainen sitoumus. Siitä pitää varautua huolehtimaan koko sen elämän ajan, jopa 20 vuotta. Kissa sopii ihmiselle, joka viihtyy kotona.

– Koira on helpompi ottaa mukaan vaikka pienelle reissulle, mutta kissalle pitää hankkia luotettava hoitaja. Me olemme tällaisia koti-ihmisiä, joten meille tämän eläinlauman pitäminen sopii, nauraa Airi Loikas.

Tällä viikolla 29.1.-2.2.2024 vietetään Uutisten viikkoa, mikä näkyy myös Oriveden Sanomien sisällöissä. Olemme kirjoittaneet juttuja lapsia ja nuoria lähellä olevista teemoista. Tämä kissoista kertova juttu toteutettiin vuosi sitten Uutisten viikolla lapsilta tulleen toiveen perusteella.

Airi Loikas, kissat
Kaunis Säde viihtyy Airi Loikaksen sylissä. Säde on kaikkien ystävä. Kuva: Leena Lähdesmäki
koirat
Shandi ja Amanda ovat kissojen ystäviä. Yhdessä leikitään ja nukutaan. Kuva: Leena Lähdesmäki

Leave a Comment