50 vuotta sitten: Vapaussoturit koolla

Talousneuvos Lauri Mattila avaamassa VHS:n Längelmäveden seudun mies- ja naisosastojen vuosikokousta.

Vapaussoturien Huoltosäätiön Längelmäveden Seudun osaston ja sen naisosaston vuosikokoukset olivat tammisunnuntaina Oriveden Säästöpankin kokoustiloissa.

Aluksi nautittiin Säästöpankin tarjoama ja naisosaston tarjoilema kahvi, minkä jälkeen kokoukset avasi osaston puheenjohtaja, talousneuvos Lauri Mattila, todeten vapaussoturien polven olevan jo varsin iäkästä joukkoa, joka vuosi vuodelta harvenee.

Viimeiseen iltahuutoon kutsuttujen vapaussoturiveljien muistoa kunnioitettiin hetken hiljaisuudella. Puhuja sanoi, että viime vuonna suoritetussa keräyksessä kertyi yhdistyksen alueelta yli 7.500 mk. Keräyksen johdosta hän esitti kiitokset kerääjille ja osaston rahastonhoitajalle.

Kuluneen vuoden tapahtumista olivat huomattavimmat retki SOK:n Nokian tehtaille ja yhteinen pikkujoulujuhla Kotipirtissä. Naisosasto järjesti arvokkaan kirkkoillan Oriveden Kaarikirkossa.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Alkaneena vuonna VHS:n Längelmäveden seudun osasto tulee toimineeksi 10 vuotta ja toinen vuoden tapaus on Tampereella 17.–18.7.74 pidettävä vapaussoturien neuvottelukokous.

Vuosikokouksessa johti puhetta majuri Eero Tapanainen ja pöytäkirjaa piti dir. mus. Tauno Suihko.

Osaston puheenjohtajaksi valittiin edelleen talousneuvos Lauri Mattila, varapuheenjohtajaksi talousneuvos Lauri Sahrakoski, sihteeriksi dir. mus. Tauno Suihko ja rahastonhoitajaksi maanviljelijä Kalle Sahramies.

Lisäksi tulivat johtokuntaan maanviljelijä Aarne Eskola, kunnallisneuvos Eino Hirtolahti, maanviljelijä Onni Venttola, taloustirehtööri Arvo Saarela ja maanviljelijä Paavo Mikkola (kaksi viimeksi mainittua Längelmäeltä.)

Tilintarkastajiksi valittiin seppä Kalle Seppälä ja myllynomistaja Hannes Aronen.

VHS:n naisosaston puheenjohtajana on rouva Martta Laine, sihteerinä maisteri Maiju Suihko ja rahastonhoitajana rouva Signe Kauppi.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 31.1.1974. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment