Valtaosa Kaupinlinnan asunnoista on yksiöitä, ja jokaisessa kerroksessa on yhteisötila – katso tästä kuvat sisätiloista

Valtaosa asunnoista on yksiöitä. Hanna Kaikula ja Erika Tuominen esittelevät niiden keittiövarustusta. Kuva: Heli Rahkonen

– Tämmöinen on kotimme. Tässä on yksi yhteinen iso tila ja sitten pienet yhteisötilat joka kerroksessa, esittelee palveluesimies Hanna Kaikula Kaupinlinnan ensimmäisessä kerroksessa.

Lue myös: Kaupintielle nousseessa yhteisöllisen asumisen yksikössä on käytössä 22 asuntoa, joista 14:ssä on asukkaat – taloon päästäkseen asukkaalla on oltava palvelutarve

Samassa kerroksessa ovat myös saunatilat. Saunan pukuhuoneen kautta on kulku kuntosalille.

– Sauna on nykytekniikkaa: jos ovi jää auki, se sammuttaa itsensä, Kaikula esittelee.

Valtaosa Kaupinlinnan asunnoista on yksiöitä, joissa on alkovi ja peseytymistilat. Keittiövarusteluna ovat astianpesukoneet, jääkaappi-pakastimet ja mikroaaltouunit.

Muutama asunnoista on kaksioita, joissa on mahdollisuus erilliseen makuuhuoneeseen.

Hanna Kaikula esittelee Kaupinlinnan pesu- ja saunatiloja. Kuva: Heli Rahkonen

Musiikkia ja vaikka synttärijuhlat

Asukkaita on tällä hetkellä talon kahdessa kerroksessa. Jokaisessa kerroksessa on asukkaiden käytössä oleva yhteisötila.

– Sinne saa tulla viettämään päivää myös omaisten kanssa tai järjestää vaikka syntymäpäivät, jos ei halua viettää niitä kodissaan.

Päivittäin yhteisötilassa järjestetään asukkaille tarkoitettua maksutonta toimintaa. Haastattelupäivänä alkamassa oli juuri musiikkihetki. Myös yhteinen elokuvan katselu popcorneineen on vilahtanut suunnitelmissa.

– Meillä on hoitajia, jotka tekevät asiakaskäyntejä. Lisäksi on aina vuorossa yksi, joka järjestää yhteisöllistä toimintaa. Se voi olla myös toive käydä kaupassa, Hanna Kaikula selvittää.

– Vielä me etsimme sitä keinoa, jolla saadaan ihmiset vielä enemmän mukaan yhteisölliseen toimintaan. Ehkä se on ensi kesä, kun pystyy olemaan ulkonakin, Kaikula miettii.

Asukkaita on tällä hetkellä kahdessa kerroksessa. Kuva: Heli Rahkonen

Yhdessä myös syödään

Kaupinlinnaan tuleva ruoka valmistetaan Pirkanmaan Voimian valmistuskeittiöllä Orivedellä.

– Ruoka tulee lämpimänä, ja me laitamme sen esille. Asukkaat ottavat ja annostelevat ruuan itse. Ne, jotka tarvitsevat apua, saavat sitä hoitajilta, Kaikula selvittää.

Aamu-, väli- ja iltapalat valmistetaan Kaupinlinnassa.

Myös ruokailut nähdään talossa yhteisöllisenä toimintana.

– Ruokailut järjestetään sillä tavoin, että syödään yhdessä, palvelupäällikkö Arja-Liisa Heikkilä toteaa.

Lämmin ruoka tulee taloon valmiina. Asukkaat ruokailevat yhdessä. Kuva: Heli Rahkonen

Tarvetta seurataan

Talon omistava Artun Palveluasunnot Oy luovutti Kaupinlinnan vuokrattavaksi hyvinvointialueelle lokakuun alussa.

Asuntojen vuokrat määrittelee hyvinvointialueen tilahallinta, joka tekee myös vuokrasopimukset. Heikkilä osaa kertoa, että vuokrat vaihtelevat noin 650 euron ja 980 euron välillä, ja niihin on mahdollista saada asumistukea. Myös Aran avustus vaikuttaa vuokratasoon.

– Vuokrat on suhteutettu vuokratasoon, joka meillä on vastaavissa tällaisissa. Kiinteistö on uusi, joten sen suhteen on täytynyt suorittaa laskentaa. Kaikissa asunnoissa ei ole sama hinta, vaan vuokra riippuu asunnosta ja vuokrat määritellään samoilla perusteilla kuin muutenkin.

Heikkilän mukaan Pirhalla on toiminnassa tällä hetkellä noin 200 yhteisöllisen asumisen asiakaspaikkaa.

– Kevään aikana määrä lisääntyy ja tarkentuu ostopalvelusopimusten myötä, hän toteaa ja jatkaa, että palveluiden tarpeen kehittymistä seurataan koko Pirhan alueella tarkasti.

– Seuraamme tosi tarkasti, miten tarve lähtee kehittymään: minkä verran tarvitaan ympärivuorokautista hoitoa, kuinka paljon kotihoitoa ja kuinka paljon yhteisöllistä asumista.

Ensimmäiset asukkaat Kaupinlinnaan muuttivat Einonkodista marraskuussa. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment