Tuomo Heinonen luennoi maalaiselämästään Afrikassa: auttoi maanomistuksen kysymyksissä, laitesukelsi 11 metrin syvyydessä ja rakenteli eukalyptuspuusta

Tilaisuus päättyi kahvitteluun. Kuvassa luennon pitänyt Tuomo Heinonen (vas.), Paula Salomaa ja Heikki Salomaa.

Talviaisten seudun kyläyhdistyksen Seniori-iltapäivässä keskiviikkona 10. tammikuuta kuultiin tarinoita maapallon toiselta puolen, Afrikan mantereelta. Tuomo Heinosen vetämä Miehemme maailmalla -luento keräsi Talviaisten Taloon salin täydeltä kuuntelijoita.

Ensi alkuun Heinonen kysyi kuulijoilta, kuinka moni on vieraillut Afrikassa. Suuri osa nosti kätensä. Hän viritteli yleisöä tunnelmaan näyttämällä valokuvia ajastaan ulkomailla. Kuvissa hän esimerkiksi kantaa polttopuita päänsä päällä Tansanian Sansibarilla.

− En tiedä, kuinka paljon voin Afrikasta kertoa, se on niin mahdottoman iso manner, Heinonen totesi esitellessään maailmankartasta ensin jokaiselle tuttua versiota ja sitten sellaista, jossa Afrikan manner esitetään oikeassa, valtavassa koossaan.

Karttakuvista nähtiin myös maapallon ilmaston muuttuminen vuosien varrella: aikaisemmin Afrikassa oli Heinosen mukaan kuivan sijasta pitkälti vehreää maastoa.

Tuomo Heinonen esitteli yleisölle myös karttaa maailman uskonnoista.

Työ Afrikassa projektien parissa

Maanmittauslaitokselta irtisanouduttuaan Heinonen vietti ensin aikaa Lähi-Idässä. Myöhemmin hän työskenteli Saksan valtion rahoittamassa maan uudelleenjakoprojektissa Etiopiassa. Hän kertoi työnsä Afrikassa olleen enimmäkseen projektien vetämistä ja manageroimista. Myös tiedottaminen kuului työnkuvaan vahvasti.

− Etiopiassa maanviljelijällä saattaa olla parikymmentä maatilkkua siellä täällä. Olisi tehokkaampikin tapa hoitaa sitä, Heinonen sanoi.

Etiopian projektissa esimerkiksi annettiin maanviljelijöille digitaaliset asiakirjat maanomistuksistaan. Ne vahvistavat omistusoikeutta, sillä niiden ansiosta muiden henkilöiden on vaikeampaa väittää kyseistä maata omakseen.

− Näissä projekteissa taustalla on rahoittajia, joilla on omat motiivinsa, ja maiden ministeriöillä omansa.

Myös vapaa-aikaan Afrikassa oli mahtunut ikimuistoisia kokemuksia. Heinonen kertoi esimerkiksi kokeilleensa laitesukellusta Sansibarin Stone Townissa. Opetusta sukeltamiseen hän sai kymmenisen minuuttia.

− 11 metrin syvyydessä, siellä sitä mentiin yksin korallien kanssa, hän kuvaili.

Kuvassa Tuomo Heinonen (vas.), Paula Salomaa, Heikki Salomaa ja Kimmo Kultala (oik.)

Perhe-elämää ja rakennelmia eukalyptuspuusta

Heinonen oli nauttinut maalaisympäristössä elämisestä. Hän vietti Etiopiassa aikaansa paikallisen perheen kanssa. Hän esitteli kuulijoille kuvia perhe-elämästä, kuten kahvikutsuista. Erään kuvan keskipisteenä oli suuri leipä.

− Kun tulee vieraita, kahvin keittäminen on hyvin tärkeää, ja tunnin verran saatetaan kärytellä hiiliä. Iso leipä on usein oma ohjelmanumeronsa.

Etiopiassa puhutaan amharan kieltä, jolla Heinonen oppi omien sanojensa mukaan sanomaan sanat ”kiitos” ja ”perunat”.

− Jotta en kuolisi nälkään, hän vitsaili.

Aikakäsitys maassa on Heinosen mukaan hieman erilainen.

− Sansibarilla kaikki ovat myöhässä kaikkialta. Kokoukset sovittiin alkamaan tuntia etukäteen, jotta kaikki ehtisivät paikalle.

Miehen vapaailtoihin Afrikassa kuului usein käsillä tekemistä. Hän näytti yleisölle kuvia myös rakennelmistaan. Hän oli ollut rakentamassa esimerkiksi kuivatusjärjestelmää, joka esti vesien nousun talojen pihoille. Pyykinkuivatuskatoksen Heinonen oli rakentanut eukalyptuspuusta.

Luennon päätteeksi yleisössä virisi keskustelua ja kiperiäkin kysymyksiä, minkä jälkeen siirryttiin kahvihetkeen.

Leave a Comment