Oriveden ja Juupajoen väkimäärä kasvaa jouluna – ero Jämsään on kuitenkin suuri

Tilastokeskus on päivittänyt sivuilleen joulukertoimen. Se kuvaa väestön muutosta joulupäivänä suhteessa tavallisena päivänä kussakin kunnassa olevaan väestöön. Laskenta perustuu mobiilipaikannusdataan.

Julkaisussaan Tilastokeskus kertoo, että tavanomaista tilannetta edustava väestö määritetään samalla tavalla kuin aiemmissa joulu- ja juhannuskertoimissa: vertailun perustana on koronan sydänajan 1.4.2020 päiväväestö, jota on korjattu huomioimalla kunnittaisen asukasluvun muutos vuosina 2020–2022.

– Joulukerroin-kartalla verrataan siis viime vuoden joulupäivän väestöä kunkin Manner-Suomen kunnan tavanomaista väestötilannetta kuvaavaan verrokkilukuun, Tilastokeskuksen Kumppanuus- ja ekosysteemisuhteissa kehittämispäällikkönä työskentelevä Pasi Piela kirjoittaa blogitekstissään.

Nyt päivitetty joulukerroin kertoo, että kaupungeista eniten väkeä jouluksi houkuttelee Jämsä. Sen joulukerroin on 1,54.

Se tarkoittaa sitä, että joulupäivänä Jämsässä on 54 prosenttia enemmän väkeä kuin tavallisesti. Blogitekstissään Piela myös kirjoittaa, että Jämsän kerroin on noussut viime kerrasta selvästi. Nousu on 12 prosenttia.

Helsingin joulukerroin on 0,86 eli pääkaupunki menettää väestöstään 14 prosenttia. Tampereen joulukerroin on 0,77 ja Jyväskylän 0,84.

Oriveden joulukerroin on 1,01 eli kaupungissa vain vähän enemmän väkeä kuin normaalisti. Edellisellä kerralla Oriveden joulukerroin oli 1,02.

Juupajoen joulukerroin on 1,03 eli siellä on kolme prosenttia enemmän väkeä kuin tavallisesti. Viime vuonna Juupajoen joulukerroin oli 1,00.

Maan korkeimmat joulukertoimet löytyvät Lapista. Korkein joulukerroin on Kolarilla, jonka kerroin on 2,20. Paikkakunnan väestö siis tuplaantuu jouluna.

Seuraavina tulevat Pelkosenniemi (2,01), Kittilä (1,86), Salla (1,72) ja jo aiemmin mainittu Keski-Suomessa sijaitseva Jämsä.

Leave a Comment