Joulu on tiukka paikka yksinäiselle: ”Jo sen tiedostaminen voi auttaa, että jouluun liittyy monella vaikeita tunteita”

yksinäisyys, kädet
– Joulua ei tarvitse viettää millään tietyllä kaavalla ja uusia perinteitä on mahdollista luoda, yksin ja yhdessä, Pihlajalinnan työterveyspsykologi Titta Tuulos muistuttaa. Kuva: Kirkon kuvapankki / Juuso Westerlund

Joulun ympärille aletaan rakentaa odotuksia ja toiveita jo hyvissä ajoin. Useat odotukset liittyvät siihen, että kaiken tulisi jouluna onnistua ja olla onnellista. Tämä lisää joillekin ahdistusta, eikä vähiten siksi, jos joulua viettää tahtomattaan yksin.

Pihlajalinnan työterveyspsykologi Titta Tuulos kertoo, että yksinäisyys on lisääntynyt Suomessa viime vuosina. Joulun aikaan yksinäisyyden tunne voi voimistua.

– Ihmisillä voi olla pitkäkestoista yksinäisyyttä ja osattomuuden tunnetta, jos ei ole pysyviä sosiaalisia suhteita. On myös paljon tilapäistä yksinäisyyttä. Joulu voi olla tiukka paikka, jos on esimerkiksi menettänyt perheenjäsenen tai viettää ensimmäistä joulua eron jälkeen ilman lapsia, Tuulos sanoo.

Usein mielikuvat joulusta liittyvät nimenomaan yhteiseen aikaan. Kun tämä tuntuu itselle saavuttamattomalta, ahdistuksen tunne ennen joulua voi kasvaa.

Toisia ahdistaa talous

Joulu on harvoin kenellekään täydellinen. Tuulos kertoo kohtaavansa oman työnsä puolesta paljon ihmisiä, joita joulu ahdistaa.

– Vaikka olisi perhejoulu edessä, myös siihen voi liittyä pettymyksen tunteita, odotuksia ja surua. Joulun toivotaan olevan irrallinen muista ihmissuhteisiin liittyvistä ristiriidoista, ja kun se ei sitten menekään ihan niin, tämä voi kärjistää tilanteita.

Myös Turun Terveystalon Fokus Mieli -erikoisyksikön vastaava psykoterapeutti Annukka Yrjövuori on huomannut, että jouluun liittyy usein ahdistavia tunteita. Yksiä voi ahdistaa taloudellisen tilanteen luomat paineet, toinen ei uupumuksen takia jaksa luoda kotiin jouluista tunnelmaa.

– Jo sen tiedostaminen voi auttaa, että jouluun liittyy monella vaikeita tunteita. Niiden kanssa ei ole yksin, Yrjövuori sanoo.

Tuulos toteaa, että esimerkiksi mainonta ja sosiaalinen media lisäävät mielikuvia siitä, mikä on ”oikea” tai tavoiteltava tapa viettää joulua. Hän muistuttaa, että joulua ei edes tarvitse ajatella juhlana. Jos esimerkiksi joulun ympärillä on itsellä vapaapäiviä, voi sen ajatella ihan vain lomana.

Titta Tuulos
Titta Tuulos toivoo että ihmiset uskaltaisivat olla toistensa tukena myös vaikeilla hetkillä. Kuva: Suvi Roiko

On ok olla viettämättä joulua

Myös Yrjövuori toivoo, että ihmiset löytäisivät omaan elämäänsä sopivia tapoja viettää joulua.

– On tärkeää tunnistaa omat toiveet ja huomata, että pienetkin asiat voivat tuottaa iloa. Kannattaa suunnitella omiin tarpeisiin riittävän sopiva joulu ja muistaa, että sekin on ok, jos ei erityisemmin vietä joulua, Yrjövuori muistuttaa.

Jouluna voi tehdä niitä asioita, jotka ovat itselle mieluisia: käydä saunassa, katsoa leffoja, lukea kirjaa, ulkoilla tai syödä lempiruokia. Jouluna on usein kaikkialla rauhallisempaa, joten tästäkin voi ottaa ilon irti ja nauttia siitä, että ei tarvitse tehdä mitään.

Jos viettää joulua läheisten kanssa, mutta siihen liittyy ahdistavia tunteita, näistäkin voi keskustella. Tuulos kertoo, että jouluun liittyy usein ajatuksia siitä, että muut haluaisivat tehdä asiat tietyllä tavalla. Jos keskustelee omien läheisten kanssa siitä, mikä jouluna on tärkeää ja miten haluaisi tehdä jotain toisin, voi tämäkin helpottaa.

Kysy kuulumisia

Sekä Tuulos että Yrjövuori toivoisivat, että ihmiset muistaisivat yhteisöllisyyden. Tuulos toteaa, että jouluna voi vaikkapa kutsua perheen ulkopuolisen tuttavan syömään, jos tietää, että hän on viettämässä yksin joulua.

Myös puhelinsoitto ja kuulumisten kysely voivat auttaa.

– Ihmisillä on vahva tarve tulla kuulluksi ja jo se usein helpottaa, jos saa jakaa tunteita toiselle. Läheisten puolesta ei tarvitse alkaa keksiä ratkaisuja, vaan voi vain kuunnella ja kysyä, tarvitseeko jossain apua. On tärkeää, että uskallamme kulkea toistemme rinnalla, vaikka toisella olisi vaikeaa, Yrjövuori muistuttaa.

Lilli Pukka

Vaikeiden tunteiden kanssa ei tarvitse kamppailla yksin. Omaa surua ja elämän haasteita kannattaa purkaa myös asiantuntijoille. Jos jouluna olo tuntuu epätoivoiselta, kannattaa muistaa MIELI ry:n kriisipuhelin, joka päivystää joka päivä vuorokauden ympäri numerossa 09 2525 0111.

Leave a Comment