Joulu ilman konkurssia: ”Moni ilahtuu myös aineettomasta lahjasta”

Sari Walldén
– Kirjasto on joulun allakin oikea aarreaitta. Sieltä voi lainata vaikka elokuvia, pelejä tai lumikengät joulunpyhien iloksi, Sari Walldén sanoo. Kuva: Susanna Viljanen

Kun tilin saldo on tavallisenkin kuukauden lopulla liki nollassa, lähestyvä joulu lahja- ja ruokakuluineen ahdistaa. Tampereen seudun työväenopiston Kestävä kotitalous -kurssin opettaja Sari Walldén rohkaisee muuttamaan ahdistuksen toiminnaksi. Paljon on tehtävissä.

– Ensimmäiseksi miettisin, onko aikaa ja jaksamista hankkia joulua varten vähän lisärahaa, Walldén sanoo.

Jos aikaa on käytettävissä vain vähän, kannattaa pohtia keikkaluontoisia töitä. Siivoaminen, lastenhoito tai kaupassa käynti ikäihmisen puolesta eivät vaadi kerralla paljon aikaa, mutta niistäkin kertyy euroja joulukassaan. Myös joulupukkina tai -muorina voi tehdä keikkaa.

Omaan tahtiin voi tehdä freelancertöitä. Koodaus-, kirjoitus- tai kielitaito ovat niissä kovaa valuuttaa. Myös monenlaista puhelintyötä voi tehdä freelancerina.

Kokkaamisen, leipomisen ja käsitöiden osaajat ovat voineet hankkia lisätuloja myyjäisissä ja joulumarkkinoilla.

– Kannattaa hyödyntää sosiaalista verkostoa ja markkinoida osaamistaan somessa tai naapuruston ilmoitustauluilla. Ne, joilla on kyllä rahaa mutta ei aikaa, voivat joulun alla mielellään ostaa apua.

Jos taloutta kiristävät lainat, kannattaa pankista kysyä, olisiko lyhennyserille mitään tehtävissä. Lyhennysvapaa kuukausi voi pelastaa joulun, lainojen kilpailuttaminen ehkä koko tulevan vuoden.

Oikein tiukassa tilanteessa voi kääntyä diakoniatyön tai muiden avustusjärjestöjen puoleen.

Tavarat kiertoon

Kestävää kehitystä tukeva tapa tienata on siivota kaapit ja varastot ja laittaa tavaraa kiertoon. Tori.fi, kivijalka- ja Facebook-kirppikset sekä käytettyjen vaatteiden verkkokaupat ovat hyviä kanavia muuttaa turhat tavarat rahaksi.

– Olen ollut iloisesti yllättynyt siitä, miten hyvin tavara menee näillä foorumeilla kaupaksi. Ihmiset elävät erilaisissa elämäntilanteissa. Minulle tarpeeton voi olla juuri se esine, jota joku on etsinyt pitkään.

Kirpputorit ovat päteviä paikkoja lahjojen hankkimiseenkin, kun budjetti on tiukka. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, että lahja on ehjä, siisti ja varmasti saajalleen sopiva. Aina ei riitä, että tuote on oikea, sen pitää ehkä olla aivan tiettyä merkkiä ja mallia.

Kun lahja on osuva, hinnalla ei ole merkitystä. Esimerkiksi Tori.fi-palvelussa on annetaan-osasto, jossa tavara ei maksa mitään.

– Moni ilahtuu myös aineettomasta lahjasta. Aika ja läsnäolo ovat kovaa valuuttaa kaikissa ikäryhmissä. Anna vanhukselle tietoturvatarkastus tai kodin siivous, kumppanille hemmotteluhetki, Walldén vinkkaa.

Joulussa parasta on yhdessäolo

Joulussa parasta on yhdessäolo perheen tai ystävien kanssa. Yhdessäolo on voimaa myös taloudellisesti: kun jokainen hoitaa yhden ennalta sovitun osuuden yhteisestä joulupöydästä, kaikki pääsevät halvemmalla ja helpommalla.

Ruuassa voi säästää laittamalla vain kaikkien lempiruokia. On turha hankkia joulupöydän kunkuksi seitsemän kilon kinkkua, jos ruokailijat tykkäävät kalasta ja kalkkunasta. Määräkin kannattaa pitää maltillisena.

– Suunnittelemalla koko joulunpyhien ruokailun hyvin voi säästää paljon. Ja kun joulupöydästä kuitenkin jää monenlaista yli, välipäivinä jämistä kannattaa tehdä hävikkikeittoa, wokkia tai lämmin salaatti.

Hän kehottaa hyödyntämään punalapputuotteita myös joulun aikaan. Ilta-alessa ne maksavat alle puolet alkuperäisestä hinnastaan.

Jos joulupöytä uhkaa näyttää totuttua tyhjemmältä, juhlavuutta voi luoda kauniilla kattauksella. YouTubesta voi katsoa vinkkejä lautasliinojen taitteluun ja jouluisien pöytäkoristeiden askartelemiseen.

– Askartelu on kivaa puuhaa lasten kanssa, mutta sopii hyvin aikuisellekin. Etenkin tietotyön tekijä rentoutuu, kun saa välillä tehdä jotain käsillä ja käyttää ihan eri aivoalueita kuin töissä, Walldén vakuuttaa.

Leave a Comment