Paltanmäellä tonttuillaan ja tuulimyllyssä pääsee ongelle – Tonttujen yön tunnelmaa rakennetaan jo illansuusta tutuin keinoin

Paltanmäen rakennukset verhoutuvat ehkä tänäkin vuonna Tonttujen yöhön sadunomaiseen kuuraan, ja luntakin riittänee maisemia kaunistamaan. Tässä tapahtuman kahviona viimeksi palvellut Helanderin pirtti, jossa on aikanaan toiminut Oriveden ensimmäinen kenkätehdas. Arkistokuva: Anne Kotipuro

Pitkät perinteet omaava LC Orivesi ladyjen järjestämä Tonttujen Yö -tapahtuma on palannut orivesiläisten joulunodotusperinteisiin. Viikko on kuitenkin vielä vartoiltava päästäkseen tonttuja tapaamaan.

– Oriveden Kotiseutumuseon alueella Paltanmäellä sytytämme sadat kynttilät valaisemaan pimenevää iltaa ja odotamme niin pieniä kuin isoja kulkijoita tapaamaan Joulupukkia ja Joulumuoria, kertoo Elisa Ruokolainen ladyista.

Valmisteluissa ovat tuttuun tapaan mukana ja apuna myös ladyjen kumppanit.

Hevoset odottavat ratsastajia, riisipuuro ja rusinasoppa syöjiään, samoin kahvit ja pullat. Grillimakkaraakin on sitä haluaville. Osa tarjoiluista on mukavasti Kahilaniemen pirtin suojissa, vaikka iso osa aktiviteeteista tapahtuukin ulkosalla. Siksi säänmukainen pukeutuminen on tarpeen.

Arpaonneakin kelpaa koettaa, sillä arpajaisissa voittaa joka arpa.

Tuulimyllyssä perheen pienimmille ja vähän isommillekin on tarjolla ongintaa. Saattaapa metsästä löytää peikonkin tulistelemassa tai tonttuja, kun oikein etsii.

Alueelle on vapaa pääsy, mutta ostoksia ja herkuttelua varten on hyvä varata kuitenkin hieman käteistä tai pankkikortti mukaan.

Ladyt ja Paltanmäen tontut odottavat vieraita Paltanmäelle tuttuun ajankohtaan joulukuun toisena viikonloppuna, sunnuntaina hämärän jo laskeuduttua.

Tuolloin seitsenvuotias Onni Sievola ei vuosi sitten empinyt istahtaa peikon syliin. Peikko asusti hiukan sivummalla, mutta moni kävi senkin polun päässä – ja sai yllätyshalauksen. Arkistokuva: Anne Kotipuro

Leave a Comment