Pirkanmaan Yrittäjien uusi puheenjohtaja taistelee jäsenkatoa vastaan ja aikoo nostaa merkittävästi jäsenmäärää

Pirkanmaan Yrittäjät potee jäsenkatoa. Uusi puheenjohtaja Jari Haapaniemi aikoo löytää avaimet jäsenmäärän kasvattamiseen.
Pirkanmaan Yrittäjät potee jäsenkatoa. Uusi puheenjohtaja Jari Haapaniemi aikoo löytää avaimet jäsenmäärän kasvattamiseen.

Yrittäjänä, järjestöaktiivina sekä poliitikkona kannuksensa hankkinut nokialainen Jari Haapaniemi alkaa luotsata ensi vuoden alussa Pirkanmaan Yrittäjiä, jonka jäsenkato on ollut etenkin parina viime vuotena rajua. Uusi puheenjohtaja painottaa uusjäsenhankinnan välttämättömyyttä sekä jäsenpysyvyyden ja -tyytyväisyyden tärkeyttä. Haapaniemen mukaan yrittäjäjärjestön on oltava aktiivinen toimija myös elinvoimatyössä. Siinä hänen katseensa kohdistuvat etenkin paikallisyhdistyksiin.

Pirkanmaan Yrittäjät saa uuden puheenjohtajan hyvin haastavassa tilanteessa. Aluejärjestö on ollut vuosikymmenien ajan maamme suurin jäsenmäärällä mitattuna. Nyt Uudenmaan Yrittäjät puhaltaa kasvunälkäisenä pirkanmaalaisten niskaan.

Pirkanmaan Yrittäjillä oli parhaana aikana runsaat 10 000 jäsenmaksunsa suorittanutta jäsentä. Vielä vuoden 2022 alussa aluejärjestöllä oli reippaat 8 000 jäsentä. Tällä hetkellä jäseniä on enää vajaat 7 500.

Jari Haapaniemen mielestä tilanne on ironinen. Yrittäjien ja yrittäjyyden merkitys tiedostetaan paremmin kuin koskaan aiemmin. Lisäksi maamme kunnat ovat elinvoimakuntia, joiden energia virtaa paikallisesta elinkeinoelämästä ja yrittäjäkentästä.

Tuleva puheenjohtaja tietää, että häntä odottaa laaja tehtäväkirjo. Hän painottaa koko Pirkanmaan Yrittäjien hallituksen keskeistä roolia haasteiden voittamisessa. Tulokset syntyvät jäsenten tiiviin yhteistoiminnan tuloksena.

– Tartun ensimmäiseksi jäsenasiaan. Pirkanmaan Yrittäjien on saatava jäsentyytyväisyys korkealle tasolle. Se on kaiken tekemisen ja koko toiminnan perusta. Aluejärjestön on tehtävä asioita, jotka vahvistavat jäsenten pysyvyyttä järjestössä ja siihen sitoutumista. Samalla on aloitettava tehokas uusien jäsenien hankinta. Pirkanmaalla jos missä on potentiaalia.

Haapaniemi sanoo, että yrittäjäjärjestön jäsenyyden on merkittävä yrittäjälle paljon. Jäsenen on koettava ylpeyttä jäsenyydestään ja järjestönsä toiminnasta.

– Kun yrittäjän ovessa on tarra, joka kertoo hänen kuuluvan jäsenmäärältään maamme suurimpaan ja jäsenyritysten työllistävällä vaikutuksella mitattuna maamme toiseksi suurimpaan elinkeinoelämän järjestöön, yrittäjä kyllä kokee saavansa jäsenyydestään tuntuvaa lisäarvoa firmalleen.

Haapaniemen vahvuutena on, että mies tuntee entuudestaan seikkaperäisesti yrittäjäjärjestön. Hän johti Nokian Yrittäjiä vuosina 2012-2017. Haapaniemi on ollut Pirkanmaan Yrittäjin hallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajana sekä Suomen Yrittäjien hallituksen varajäsenenä ja varsinaisena jäsenenä.

Avainasema kunnissa

Jari Haapaniemi on tehnyt pitkän ja näkyvän uran myös kunnallispoliitikkona. Hän on ollut Kokoomuksen kansanedustajaehdokkaanakin Pirkanmaan vaalipiirissä. Etenkin Nokian kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimiessaan hän kohtasi päivittäin arkitodellisuuden, jossa kunta ja yrityskenttä tekevät tiivistä ja tuloksellista yhteistyötä.

Pirkanmaan Kokoomuksen puheenjohtajan paikka on parhaillaan täytettävänä, mutta se tehtävä ei juuri nyt vedä Haapaniemeä puoleensa. Hän tiedostaa, että perheelliselle miehelle yrittäjien aluejärjestön johtaminen on mallikkaasti hoidettuna riittävä urakka.

Sote- ja pelastustoimen uudistuksen jälkeiset kunnat ovat elinvoimakuntia. Haapaniemi tietää, että koko yhteiskunnan katseet kohdistuvat tiukasti niin paikallisesti kuin alueellisesti yrittäjiin.

– Kunnissa ollaan hereillä, ja niissä ymmärretään, että yritykset työntekijöineen ovat merkittävä tulonlähde. Niistä kumpuaa monella tavalla elinvoimaa. Puhumattakaan yritysten vaikutuksista kuntakuviin eli brändeihin.

Haapaniemi teroittaa, että Pirkanmaalla on peräti 44 yrittäjien paikallisyhdistystä. Hänen odotuksensa kohdistuvatkin paikallisyhdistyksiin, joissa tunnetaan parhaiten paikalliset olot.

– Aluejärjestön tehtävänä on tukea paikallisyhdistyksiä niiden kuntayhteistyössä. Lisäksi aluejärjestöllä on ratkaiseva rooli maakunnallisessa ruudussa. Yhteistyökumppaneina ovat muun muassa Pirkanmaan liitto ja Pirkanmaan hyvinvointialue. Pirkanmaa tunnetaan vahvan yrittäjyyden kehittyvänä maakuntana.

Haapaniemi muistuttaakin, että niin paikallisyhdistyksien kuin aluejärjestön eri luottamushenkilöpaikat ovat otollista maaperää vaikuttaa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuteen.

– Pirkanmaalla monet yrittäjien paikallisyhdistykset ovatkin jo kiitettävän pitkällä kuntayhteistyössään. Sitä on kuitenkin koko ajan mahdollista petrata. Yrittäjillä on painavaa sanottavaa esimerkiksi kuntien kaavoitusratkaisuihin. Tyypillisesti kaavat tarvitsevat vahvistuakseen vuosien työn.

Pirkanmaan Yrittäjät saa johtoonsa kokeneen järjestöaktiivin. Jari Haapaniemi on kuntapäättäjänä Nokialla. Yrittäjäjärjestö on tuttu paikallis-, alue- ja valtakunnan tasolta.
Pirkanmaan Yrittäjät saa johtoonsa kokeneen järjestöaktiivin. Jari Haapaniemi on kuntapäättäjänä Nokialla. Yrittäjäjärjestö on tuttu paikallis-, alue- ja valtakunnan tasolta.

Hyvinvointialue vielä kysymysmerkki

Suomi on elänyt pian vuoden hyvinvointialueiden aikaa. Jari Haapaniemen mukaan Pirkanmaan hyvinvointialue, väestöpohjaltaan maamme suurin, on vielä suurelle yrittäjäkunnalle avoin kortti ja iso kysymysmerkki.

– On muistettava, ettei Pirha kosketa ainoastaan sosiaali- ja terveysalan yrittäjiä ja yrityksiä. Pirhan yhteistyökumppaneina voivat olla hyvin monien muidenkin alojen yrittäjät. Palettia on selvitettävä, ja sitä on avattava yrittäjäkentälle.

Haapaniemi huomauttaa, ettei aikaisempikaan sote-malli ollut maailman helpoin hahmotettavaksi. Hän viittaa Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin ja kuntayhtymiin.

– Olemme siirtyneet mammutista vielä suurempaan mammuttiin.

Haapaniemen mukaan maassamme käydään vielä pitkään keskustelua julkisen ja yksityisen sektorin rooleista kansalaisten palvelemisessa.

– Meillä tarvitaan taatusti molempia sektoreita. Julkisen ja yksityisen sektorin vastakkainasettelu on saatava niiden rakentavaksi yhteistyöksi.

Haapaniemi on Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston varajäsen ja monipalveluvaliokunnan jäsen.

Oma yritys antaa näköalapaikan

Jari Haapaniemi on ollut yrittäjänä jo vuodesta 1991 lähtien. Silloin hän oli mukana isänsä firmassa.

Vuodesta 1994 lähtien Haapaniemi on luotsannut perustamaansa Nokian Lukkohuolto Oy:tä.

– Yrittäjäperheen lapsena yrittäjyys tuntui minusta luontevimmalta ratkaisulta. Olenkin monta kertaa ajatellut henkilöhistoriastani, että se on omanlaisensa kasvutarina. Siinä omalla perheellä ja yrityksellä ovat selkeät omat sijansa.

– Toimiala on suppea, mutta se on tarjonnut koko ajan mielenkiintoista tekemistä.

Haapaniemi on vakuuttunut siitä, että ihmiset tarvitsevat turvallisuutta aina.

Jesse Järvi on paiskinut töitä jo 26 vuoden ajan Haapaniemen palveluksessa. Järven mielestä Haapaniemi on esimerkillinen työnantaja ja yrittäjä. Luottamus toimii molemmin päin.

– Täällä saan tehdä töitä poikkeuksellisen laajalla kattauksella. Viihdyn hyvin pestissäni.

Järvi toteaa, ettei hän ole yrittäjätyyppiä, mutta hän on persoonaltaan lojaali ja pedantti työntekijä.

Haapaniemi kiittää, että Järven kaltaiset luottohenkilöt mahdollistavat isännälle muun muassa yhteiskunnallisten tehtävien hoitamisen.

MATTI PULKKINEN

Leave a Comment