Luvassa runsaita lumisateita ja puuskittaista tuulta – Fintraffic kehottaa varautumaan huonoon ajokeliin myös Pirkanmaalla

Keskiviikkoiltaan ja alkavaan yöhön on luvassa Ilmatieteen laitoksen ennusteiden mukaan voimistuvaa lumipyryä ja voimakasta puuskittaista tuulta.

Sen myötä ajokeli muuttuu monin paikoin erittäin huonoksi illan ja yön aikana. Vaara-alueeksi Fintrafficin tieliikennekeskus on tiedotteessaan listannut myös Pirkanmaan.

Ennusteen mukaan lumipyry saapuu Suomen länsirannikolle keskiviikkona iltapäivän aikana ja leviää illan ja yön kuluessa koko maahan. Varsinais-Suomen ja Uudenmaan rannikkoalueella sade tulee pääosin lumena ja räntänä, muualla lumena. Lumisade on voimakkainta yöaikaan.

Ilmatieteen laitoksen mukaan suurimmassa osassa maata uutta lunta kertyy keskiviikkoillan ja torstain aikana noin 10 senttimetriä.

Etelälounainen tuuli voimistuu merellä monin paikoin myrskylukemiin nostattaen myös kovaa, yli neljän metrin korkuista aallokkoa. Mantereella puuskat yltävät monin paikoin noin 15 metriin sekunnissa, mutta etelä- ja länsirannikon tuntumassa myös myrskypuuskat ovat mahdollisia.

– Säätilanteen vaikutukset painottuvat etenkin läntisiin ja eteläisiin maakuntiin, joissa puuskainen tuuli sekä länsipainotteisesti myös puihin kertyvä lumikuorma aiheuttavat paikoin vahinkoa, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Paavo Korpela tiedotteessa.

Fintraffic muistuttaa tiellä liikkujia runsaan lumisateen aiheuttamista vaaratilanteista, jossa pyryttävä lumi heikentää näkyvyyttä.

Voimistuva puuskittainen tuuli saattaa aiheuttaa myös lumen ajoittaista kasautumista tielle, joten lumi- tai sohjoliirron vaara on hyvä ottaa huomioon.

– Sakean lumisateen ja puuskittaisen tuulen alueilla kannattaa tänään varautua erittäin huonoon ajokeliin. Taka-ajovalojen käyttö, turvaväli ja tilanteeseen sopiva nopeus ovat nyt valttia, jotta turhilta onnettomuuksilta ja peräänajoilta vältytään, summaa Fintrafficin tieliikennekeskuksesta päivystävä päällikkö Tuuli Salonen tiedotteessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?