Lapsella on oikeus voida hyvin – aikuisten velvollisuus on huolehtia, että näin myös tapahtuu

Tämä viikko on omistettu lasten oikeuksille, joille maanantaina liputettiin. Tänä vuonna lasten oikeuksien teemaviikolla muistutetaan lapsen oikeudesta hyvinvointiin.

Meillä Suomessa moni asia on verrattain hyvin, mutta tekemistä riittää sotauutisia tuuttaavassa maailmassa, jossa lasten hyvinvointia heikentävät esimerkiksi talouteen, mielenterveyteen ja vanhempien jaksamiseen liittyvät haasteet.

Pelastakaa Lasten lokakuun lopussa julkaistusta Lapsen ääni 2023 -raportista selviää, että yhä useammassa pienituloisessa perheessä koetaan puutetta ruuasta ja perustarpeista. Huolta perheen taloudesta kantavat myös lapset. Raportin mukaan perheissä joudutaan tinkimään myös lasten harrastusmahdollisuuksista, mikä lisää osattomuuden tunnetta.

Lisäksi raportin mukaan lasten ja nuorten hyvinvointi on jakautunut hyvin ja huonommin voiviin. Lapset kertoivat mielenterveysongelmistaan, vaikeista tunteistaan ja haastavista ihmissuhteista enemmän kuin edellisenä vuonna, ja moni lapsi kokee, ettei saanut tarvitsemaansa tukea mielenterveyden haasteisiin.

On tärkeää, että nämä kokemukset kuullaan, nähdään ja otetaan tosissaan. Lapset ja nuoret tarvitsevat paitsi uskoa huomiseen myös konkreettisia tekoja hyväkseen.

Lasten oikeuksien viikon kampanjasivustolla korostetaan, että lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia. Yhteiskunnan aikuisten tuleekin huolehtia siitä, että lapsen oikeus voida hyvin toteutuu. Tämä ei tapahdu ainakaan perheiltä ja lapsilta leikkaamalla.

Kunpa päättäjät muistaisivat, että jokainen teko lasten hyväksi on investointi tulevaisuuteen.

Leave a Comment